Магията на МУЗИКАТА и ТАНЦА – портфолио ПАВЕЛ ДИМИТРОВ

ПОРТФОЛИО     

Магията на изкуството – слово, музика и танц – @DeltaArtMagic

Pavel Dimitrov – @paveldimitrov9340

 

Професионален шофьор, категории В, С + Е

Изпълнява курсове за извозване на всякакви товари в страната и чужбина с транспорт на клиента. Професионален опит: от август  2020 г. към момента без прекъсване.

 

Павел Димитров Димитров

Роден на 04.09.1998 в гр. Варна. Живее в гр. Аксаково, където учи от първи до трети клас. През есента на 2008г. е приет в Националното Училище по Изкуства „Добри Христов” – Варна, в класа по акордеон на Веселин Иванов.

Още в детската градина изявява желание да свири на акордеон. От три годишен разпъва детското акордеонче- играчка, подарено  от дядо и успешно следва ритъма на гайдата, слушайки с интерес как свири татко му. През октомври 2002г., когато е едва навършил 4 г., започва първите си уроци по акордеон при Иван Неделчев, който му дава много стабилна основа и след много кратко време Павел започва да свири първите си елементарни мелодии и песнички. Свирят заедно няколко години, след което по стечение на обстоятелствата Павел става ученик на Йордан Коларов, с когото основно затвърждава вече постигнатите резултати. През 2008 прекратява частните уроци и започва своето професионално обучение в училището по изкуства във Варна. С лекота и много желание научава всяко ново произведение, било то класическо или от народния ни фолклор; прави плахи опити да композира.

През годините, в които се занимава с музика, Павел взема дейно участие в различни концерти на местна и регионална почва, явява се и на доста конкурси, от където почти винаги се връща с награда.

Освен чудесен музикант, Павел е и изключителен танцьор. От 4 годишен посещава школата за народни танци при Танцов състав „Аксаково” с ръководител Г. Колев. Съставът има множество изяви на местна и регионална почва, участва в много концерти. Всяка година взема дейно участие във Великденското надиграване „Великденска плетеница” в гр. Варна, където винаги се представя повече от успешно.

В началото на 2010г. Павел прави първите си записи на диск, в който вземат участие деца и младежи – фолклорни таланти-инструменталисти от гр. Варна. В диска са включени както индивидуални инструментални изпълнения, така и изпълнения на смесени формации. Павел изпълнява самостоятелно „Сватбарска ръченица” и „Аканджийско надиграване” – и двете произведения на композитора Димитър Стойков. Промоцията на диска се състои на 12.04.2010 г. в концертното студио на Радио Варна, където голяма част от участниците свирят на живо. Там Павел получава специални поздрави лично от Димитър Стойков за чудесното си изпълнение и за своя талант.

В средата на 2010 г. Павел  се присъединява към фолклорна певческа група „Тракийка” – гр. Аксаково към НЧ „Просвета”, където прави музикален съпровод на техните песни. Придружава групата в почти всичките и участия на концерти и събори на регионално и национално ниво.  През м. Април 2011г. певческата група, заедно с най-малкия си член участват в предаване на живо по фолклорно радио „Менци”. На 7 май 2011г. група „Тракийка” и Павел са поканени да участват в предаването на телевизия СКАТ „От българско, по-българско”. Там той участва с музикален съпорвод на няколко песни и с индивидуално изпълнение на Право хоро.

От 2012 г. Павел редовно участва като акомпанятор на своите съученици от класовете по народно пеене в голяма част от конкурсите, на които се явява. На 14 годишна възраст успешно се изявява и като аниматор през летните месеци на чуждестранните туристи, като ги забавлява с изпълнения както от родния ни фолклор, така и с класическа и популярна музика. А за любителите на традиционните сватбарски тържества, младежът има богат репертоар, който също успешно представя някоко пъти през лятото на 2013 г.

През месец юли 2013 г. е награден с безплатно посещение на майсторския клас по акордеон на проф. Мие Мики, която гостува на ММФ във Варна. В края на обучението участниците в майсторския клас изнесоха концертна програма пред видни личности на варненската общественост. Павел се представи повече от успешно, въпреки, че беше най-малкият участник и единствен представител на Североизточна България в това мероприятие. През м. Декември беше избран като солист в ежегодния концерт за патронния празник на НУИ „Д.Христов“. В този концерт участват само най-добрите ученици от учлището, одобрени след кастинг и младежът беше единственият представител на своята специалност.

През лятото на 2014 г. Павел продължава да работи като аниматор – музикант; през този период започват и първите му професионални изяви като танцьор, където заедно с колегите си от танцова школа „Колеви” изнася фолклорни танцови програми на български и чуждестранни туристи.

През годината Павел има и много концертни изяви по повод национални и общински празници, организирани от общ. Аксаково и общ. Варна с танцовия сътав, като изпълнител на акордеон – солист и като част от младежка инструментална формация; участва и  като акомпанятор и солист на сцена „Раковина” в Морската градина на Варна, където през летните месеци се провеждат безплатни концерти за жителите и гостите на града. През 2014 г. ПГ „Тракийка”, чийто акомпанятор е от 2010 г., отпразнува своя 10-годишен юбилей с концерт под наслов „Тракийка и приятели”, който беше отразен от предаването „От българско, по-българско” на ТВ СКАТ. Павел взе участие разбира се и в юбилейния концерт по повод 10-годишнината на град Аксаково.

През 2015 г. ПГ „Тракийка” отново участва в предаването „От българско, по-българско” на ТВ СКАТ заедно със своя акомпанятор.

През летните месеци на 2014, 2015 и 2016 г. младежът се изявява и като танцьор-аниматор заедно с колегите си от танцова формация „Контраст”, с които изнасяха фолклорни представления на туристите, посетили нашето Черноморие.

оркестър „Славей“

От 2014 г. е музикант-изпълнител в орк. „Славей” – ръководи и организира музикални изяви на фолклорен оркестър; участия във фестивали и концерти на местно и национално ниво с оркестъра и като индивидуален изпълнител, сватбени програми, частни празненства. Репертоар – фолклорен, класически, поп и джаз. През летните месеци Павел работи и като аниматор в „Джип сафари” в КК „Златни пясъци”. През 2016 г. оркестърът е постоянно действащ в Етнографски комплекс „Калимански хан”, с. Калиманци, обл. Варна. През 2019 г. е постоянен изпълнител в механа „Мамин Кольо” в гр. Варна.

През лятото на 2017 г. заминава за Глазгоу, Шотландия и през м. ноември същата година издържа успешно приемните изпити в Royal Conservatoire of Scotland, но по здравословни и семейни причини през 2018 г. се връща в България.

По време на престоя си там впечатлява българите в Шотландия при откриването на Millennium Club Bulgaria през ноември 2017 г..

В началото на 2018 г. реализира своя първи професионален запис в Радио Варна. Това бе наградата му от конкурса за млади изпълнители на класическа и популярна музика „Музикални бисери“ – 2017 г., който се организира от СУ за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна. Радио Варна бе медиен партньор на събитието, а носителите на първите места спечелиха възможността да направят звукозапис.

„Пиесата се казва „Ново начало“ и е в духа на тракийския инструментален стил, но по-модерна. Реших да я кръстя така, защото тепърва започвам да композирам, поне се опитвам, това е едно ново начало за мен.“

За контакт:

    089 738 44 51              [email protected]

  Магията на изкуството – слово, музика и танц

ПОСТИЖЕНИЯ

2020

  • Световна купа по акордеон – категория World music – 22-ро място в листата
  • 1 място – акордеон, четвърта възрастова група, „Звукът на времето” – 03-05 юли 2020, гр. В.Търново. От 2017 г. Павел работи без преподавател. Всички останали в групата му са студенти в консерваторията. На този конкурс се явява с едно авторско парче, а неговият първи ученик, Кристиян Йорданов на 8 г. от гр. Варна също печели 1 място и представя друго авторско парче на Павел.
  • Лауреатско звание – конкурс „Майстори на акордеона”, 03-05 септември 2020 г., като част от фолклорни празници „Приморска перла” – солово изпълнение с едно авторско парче. На този конкурс се явява и неговият ученик Кристиян Йорданов от Варна, на 9 г., който представи две авторки парчета на Павел и грабна третото място.

2017

  • Специална награда на Радио Варна и безплатен професионален звукозапис – индивидуални изпълнители клавишни инструменти, четвърта възрастова група – V Национален конкурс за млади изпълнители на класическа и популярна музика „Музикални бисери” – 29.04.2017 г. – НГХНИ „К.Преславски” – Варна

2016

  • Стипендиант на Фондация „Комунитас” – основна стипендия
  • Стипендия от Иван Левков и Хари Динев – частни дарители, с посредничеството на Радио Варна

2015

  • Първа награда и едногодишна стипендия от МКакордеон, пета възрастова група, категория солисти – XIV Национален конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши” – Нови Пазар -24 април 2015
  • Специална награда – акордеон, четвърта възрастова група, категория солисти – II Национален фолклорен конкурс „С песните и танците на Тракия” – гр. Варна -13-14 юни 2015
  • 1 награда и Специална награда на Диригента на Народен Оркестър на БНР Димитър Христов – инструменталисти, трета възрастова група, категория солисти от музикални училища – VIII Национален фолклорен конкурс „Фолклорен изгрев” – гр. Варна -14-15 ноември 2015

От 2011 г. до 2014 г. Павел е четирикратен лауреат първа степен на Международно фестивално движение „Подснежник”, Новосибирска област, Русия

2014

  • Сребърна лира на Орфей – акордеон, инструменталисти, трета възрастова група, категория първа – 14 Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче” – Стара Загора-21 – 23.3 2014
  • Първа награда – акордеон, квартет, заедно с Ивомир Станев, Петър Ангелов и Тодор Митев, втора възрастова група, категория камерни състави – XIII Национален конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши” – Нови Пазар -26 април 2014
  • 1 награда – индивидуално изпълнение на акордеон, категория индивидуални изпълнители, трета възратсова група, категория професионална – VI-ти областен празник на фолклорното изкуство „Като жива вода” – Суворовo, 1-2 май 2014 г.
  • 1 награда – като част от Трио „Аксаковци” – акордеон, кавал и гайда – категория камерни инструментални групи, трета възратсова група, категория професионална – VI-ти областен празник на фолклорното изкуство „Като жива вода” – Суворовo, 1-2 май 2014г
  • Плакет за класиране във втори тур, Диплом от съюза на българските композитори за най-добро изпълнение на българска творба и Парична премия „Швунг” от проф. Веселин Парашкевов за артистичност и цялостно въздействие – акордеон, , втора възрастова група – Международен конкурс за изпълнители на класическа музика – Велико Търново, 7-8 юни 2014 г.
  • Лауреат 1 степен – акордеон, инструментален жанр, солисти, средна възратстова група – V Международен фестивал на детско-юношеското творчество „Българска роза” – КК Златни пясъци, 19-22 юни 2014 г.
  • Лауреат 3 награда – индивидуално изпълнение на акордеон, раздел солисти-инструменталисти, втора възратсова група – ХIII-ти Международен младежки фестивал-конкурс „Фолклор без граници” – Добрич – 28 юни 2014 г.
  • Стипендиант на Фондация „Комунитас” – поощрителна стипендия

2013

  • Златна лира на Орфей – акордеон, инструменталисти, трета възрастова група, категория първа –XIII Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче” – Стара Загора-22 – 24.3 2013
  • Бронзова лира на Орфей – заедно с Деница Димитрови – камерни танци, втора възрастова група, категория любители – XIII Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче” – Стара Загора-22 – 24.3.2013
  • 3 награда – акордеон, инструменталисти, четвърта възрастова група – Международен интернет конкурс Internet Music Competition – СЪРБИЯ-15.4.2013
  • Златен медал, звание „Лауреат“, звание „Национален шампион по народни изкуства“ – инструменталисти-акордеон, категория деца, солисти – IV Нациоанлен шампионат за народни изкуства в рамките на Старопланински събор Балкан Фолк – Велико Търново – 27.04.2013 г.
  • Сребърен медал, звание „Лауреат“, звание „Национален вицешампион по народни изкуства“ – заедно с Деница Димитрови“ – раздел камерни танци – категория деца, солисти – IV Нациоанлен шампионат за народни изкуства в рамките на Старопланински събор Балкан Фолк – Велико Търново – 27.04.2013 г.
  • Специална награда – акордеон, категория индивидуални изпълнители, трета възратсова група, категория професионална – VI-ти областен празник на фолклорното изкуство „Като жива вода” – Суворово – 02.5.2013
  • Лауреат 1 степен – акордеон, инструментален жанр, солисти, средна възратстова група – Четвърти Международен фестивал на детско-юношеското творчество „Славянски букет” – Кранево, 22-24 юни 2013 г.
  • Лауреат 2 награда – индивидуално изпълнение на акордеон, категория инструменталисти, възрастова група 13-15 г. – Международен детски фестивал на изкуствата „Трикси” – Албена, 24 юни – 1 юли. 2013 г.
  • 1 награда и запис в Радио Варна – индивидуално изпълнение на акордеон, направление инструменталисти, възрастова група 8-10 клас, категория „национални училища” – IV празник на фолклорното изкуство „Фолклорен изгрев”, организиран от музикална компания „Сънрайз Маринов” – 16-17 ноември 2013, Варна;
  • Златен медал, звание „Европейски шампион по народни изкуства”, звание „Лауреат” и звание „Откритие” – акордеон, категория инструменталисти – деца – Европейски шампионат по фолклор – Несебър, Поморие, Бургас, 04-14 юли 2013 г.
  • 1 награда – акордеон, категория инструменталисти, възрастова група 13-15 г. – Международен детски фестивал на „Свят, изкуство и море” – Златни пясъци, 15 юни 2013 г.
  • 1 награда – индивидуално изпълнение на акордеон, категория инструменталисти, възрастова група 13-15 г. – Международен детски фестивал на изкуствата „Радост на брега” – Ахелой, 2013 г.
  • 1 награда – Дует „Аксаково – Павел и Деница Димитрови“ – раздел камерни танци – категория деца, солисти – Международен конкурс на изкуствата „Радост на брега” – Ахелой, 20-23 юни 2013 г.
  • Грамота за най-атрактивни участници – заедно с Деница Димитрови“ – раздел камерни танци – категория деца, солисти – Национален събор за певци и свирачи „Гермето” – с.Голица, 3 август 2013 г.;

2012

  • 1 награда – индивидуално изпълнение на акордеон, направление инструменталисти, възрастова група 5-7 клас, категория „национални училища” – Първи празник на фолклорното изкуство „Фолклорен изгрев”, организиран от музикална компания „Сънрайз Маринов” – Варна;
  • 1 награда – индивидуално изпълнение на акордеон, категория индивидуални изпълнители, трета възратсова група, категория професионална – V-ти областен празник на фолклорното изкуство „Като жива вода” – Суворово;
  • 2 награда – като част от Трио „Аксаковци” – акордеон, кавал и гайда – категория камерни инструменталнби групи, трета възратсова група, категория професионална – V-ти областен празник на фолклорното изкуство „Като жива вода” – Суворово;
  • Грамота за участие – Дует „Аксаково” – Павел и Деница Димитрови – втора възрастова група, камерни танцови групи – V-ти областен празник на фолклорното изкуство „Като жива вода” – Суворово – дуетът не участва в класирането, тъй като нямаше други участници в тази категория
  • Златна лира на Орфей – индивидуално изпълнение на акордеон, инструменталисти, трета възрастова група, категория първа –XII Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче” – Стара Загора
  • 3 награда – индивидуално изпълнение на акордеон, трета възрастова група – Национален конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши”-Нови Пазар;
  • Специална награда на журито – индивидуално изпълнение на акордеон, категория инструментални изпълнители, втора възрастова група до 14 г. – Тринадесети международен детски театрален фестивал „Приказка за теб: – Варна
  • Първа награда – Дует „Аксаково” – Павел и Деница Димитрови – раздел фолклорни танци, втора възрастова група до 14 г. – Тринадесети международен детски театрален фестивал „Приказка за теб” – Варна
  • Лауреат 1 степен – индивидуално изпълнение на акордеон, инструментален жанр, солисти, средна възратсова група – Трети Международен фестивал на детско-юношеското творчество „Славянски букет” – Кранево
  • Лауреат 2 степен – Дует „Аксаково” – Павел и Деница Димитрови – раздел народни танци, дуети, средна възрастова група. – Трети Международен фестивал на детско-юношеското творчество „Славянски букет” – Кранево
  • Лауреат 2 награда – индивидуално изпълнение на акордеон, раздел солисти-инструменталисти, втора възратсова група – ХII-ти Международен младежки фестивал-конкурс „Фолклор без граници” – Албена;
  • Диплом 2 степен – Дует „Аксаково” – Павел и Деница Димитрови – фестивална част, танцови колективи, средна възрастова група. – ХII-ти Международен младежки фестивал-конкурс „Фолклор без граници” – Албена
  • Лауреат 1 награда и златен медал – индивидуално изпълнение на акордеон, категория инструменталисти, възрастова група 13-15 г. – Международен детски фестивал на изкуствата „Трикси” – Албена
  • Лауреат 1 награда и златен медал – Дует „Аксаково” – Павел и Деница Димитрови – категория фолклорни танци – Международен детски фестивал на изкуствата „Трикси” – Албена
  • Сребърен медал и звание Лауреат – индивидуално изпълнение на акордеон, категория инструменталисти – деца – Европейски шампионат по фолклор – Несебър 2012 г. На този шампионат Павел получава препоръки за участие и в Международния ТВ шампионат по фолклор, излъчван по телевизия „Еврофолк”, както и диплом за съхраняване на традициите и фолклора
  • Бронзов медал – Дует „Аксаково” – Павел и Деница Димитрови –категория фолклорни танци – деца – Европейски шампионат по фолклор – Несебър 2012 г. На този шампионат дуетът получава препоръки за участие и в Международния ТВ шампионат по фолклор, излъчван по телевизия „Еврофолк”, както и диплом за съхраняване на традициите и фолклора
  • 2 награда – индивидуално изпълнение на акордеон, направление инструменталисти, възрастова група 8-10 клас, категория „национални училища” – Трети празник на фолклорното изкуство „Фолклорен изгрев”, организиран от музикална компания „Сънрайз Маринов” – 17-18 ноември 2012, Варна;

2011

  • 3 награда – индивидуално изпълнение на акордеон – Национален конкурс „Танцуващи клавиши”-Нови Пазар;
  • 1 награда, индивидуално изпълнение на акордеон – IV-ти Празник на фолклорното изкуство „Като жива вода” – Суворово
  • Лауреат 1 степен – индивидуално изпълнение на акордеон – Втори Международен фестивал на детско-юношеското творчество „Български букет” – Кранево;
  • Лауреат 3 степен – акомпанимент на народен танц „Дунавско хоро” – Втори Международен фестивал на детско-юношеското творчество „Български букет” – Кранево
  • Лауреат 2 награда, индивидуално изпълнение на акордеон – ХI-ти Международен младежки фестивал-конкурс „Фолклор без граници” – Албена;

2010

  • 3 награда, индивидуално изпълнение на акордеон – Национален конкурс „Танцуващи клавиши”-Нови Пазар;
  • 2 награда, дует акордеони – Национален конкурс „Танцуващи клавиши”-Нови Пазар;
  • 1 награда индивидуално изпълнение на акордеон – III Празник на фолклорното изкуство „Като жива вода” – Суворово;
  • Лауреат 3 награда, индивидуално изпълнение на акордеон – Х-ти Международен младежки фестивал-конкурс „Фолклор без граници” – Албена;
  • Почетна грамота от читалищно настоятелство при НЧ „Просвета” – Аксаково по случай 10-годишнината от създаване на Танцов състав „Аксаково”;

2009

  • Грамота – 10-ти Нацинален събор за певци и свирачи „Гермето” – с.Голица;
  • 2 награда, индивидуално изпълнение на акордеон – Национален конкурс „Танцуващи клавиши” – Нови Пазар;
  • 3 награда, бронзов медал – индивидуално изпълнение на акордеон – Национален конкурс „Орфеева дарба” – София;

2008

  • 2 награда, индивидуално изпълнение на акордеон – Национален конкурс „Танцуващи клавиши” – Нови Пазар;
  • Специална грамота от кмета на община Аксаково за принос в развитието на науката, спорта и културата на общината;

2007– Поощрителна награда, индивидуално изпълнение на акордеон – Национален конкурс „Танцуващи клавиши” – Нови Пазар

2004Диплом за отлично представяне – Конкурс за изявени деца в Арт център „Арлекин” – Варна;