Фолклорен сборник „Имало едно време – нрави и светоглед на българите“

„Имало едно време – нрави и светоглед на българите“

Това е сборник, енциклопедия, която може да се чете винаги и не непременно цялата. Старите традиции на всеки един народ са ценни. За да разберем по-добре настоящето и да си проправим път към бъдещето, трябва да познаваме добре миналото си. За да съществува човечеството и да живее в мир и хармония е нужен ред. В старите български традиции откриваме онзи космичен ред, онази йерархия, която ни е помогнала да просъществуваме във вековете.

На пазара има не една и две книги, които са посветени на българския фолклор, традиции и обичаи и всичко свързано с тях. Този сборник се отличава с това, че обхваща, ако не всичко, то поне голяма част от фолклора ни. И в същото време завърта два пъти един период от време. Веднъж като цикъл на човешкия живот: запознанството на младите, сватбата, раждането на дете, изграждането на дом и разбира се смъртта; и втори път като една календарна година с всички празници и обреди.

Книгата започва с описание на фолклорните области и техните особености по отношение на танц, музика, костюми. Втората част е посветена на народните инструменти: къде са разпространени, от какво се изработват и как се извлича звука. След това преминаваме към костюмите и шевиците. Облеклото е било важна част от живота на българите. В миналото то е било като вид документ за самоличност. По отличителните му белези се е разбирало от коя област идва даден човек, от кой род е, дали е семеен или не, материалното му състояние. Символиката на шевиците и украсата също не е създавана без смисъл. Следват обредите, празниците и обичаите, като реших да включа и националните, които са важна част от историческото ни минало и са свързани с бита и културата ни. Накрая направих малък списък с някои позабравени думи от езика ни, които днес не се използват, но предметите, които назовават, са били съществена част от ежедневието на старите българи.

Книгата можете да закупите от:

За още интересни четива, виж  Начало в „Магазин“ или „Рубрики“