Добрият лидер

Споделете тази публикация на:

Без значение дали ще бъдете единственото лице във вашата фирма или ще наемете и служители, притежаването на лидерски качества ще са ви от полза в света на бизнеса и изобщо в живота. На първо място добрият лидер осигурява безопасност на своите подчинени. Чувството на опасност е предпоставка за оцеляване. Колкото по-спокойни се чувстваме в дадена ситуация, толкова повече се отпускаме и се доверяваме. Колкото повече правила, забрани и ограничения има в една компания, толкова по-ощетени са служителите и толкова по-малко те се чувстват като част от тази компания. Когато се чувстват в безопасност, служителите не хабят енергията си да се защитават от вътрешни опасности, а влагат същата тази енергия в работата си. Добрият лидер не ограничава своите служители, не налага десетки забрани а точно обратното – гласува им доверие и така ги прави съпричастни към общото. В същото време лидерът трябва да се чувства отговорен за хората си, все едно са част от семейството му. Защото както лидерът има деца, съпруг/а, родители, така и всеки негов служител е нечий баща, съпруг или син. Почти всяка компания се базира на числа – норми, печалби, загуби, проценти… За да е по-успешна обаче, вместо в числата, е по-добре да се концентрира върху хората. Едни от най-успешните фирми са онези, чиито лидери поставят хората на първо място и това определено не е за сметка на качествено свършената работа.

Един добър ръководител умее да взима решения. Но за да бъде наистина добър, трябва да умее и да се вслушва в мнението на другите. Понякога именно служителите са тези, които забелязват важните неща в дъното на йерархията и са способни да предложат креативни идеи. Важно е и отношението към самия служител. Да ги критикуваме публично не е най-доброто решение. Важно е да отбележим грешките им, но не и да им натякваме постоянно. Щом сме ги наели, се предполага, че те не са глупави и осъзнават и сами къде са сбъркали. Похвалите от друга страна дават обратен, положителен резултат.

Добрият ръководител трябва да съумее да определи коя от задачите в момента е с най-голям приоритет и да насочи хората си първо към нея. А за да може правилно да подреди приоритетите, той трябва да умее да вижда няколко хода напред във времето как ще се развият действията. Чрез внимателно планиране на рисковете един лидер може да предвиди очакваните предизвикателства и да очертае параметрите на конкретна възможна реакция. А ако екипът е подготвен и  разбира какви действия да предприеме при възникване на възможни проблеми, то той ще действа бързо, когато те се появят. А това е голяма предпоставка за успех.

Когато настъпи ситуация, в която трябва да се определят приоритети, е нужно да се следват няколко стъпки. Най-напред естествено се определя проблемът с най-висок приоритет, т.е. най-важният или най-сложният. Да бъде определено правилно това се изисква добра и обективна преценка на ситуацията от страна на този, който определя. Веднага след това ръководителят трябва да изясни ясно и недвусмислено целта на приоритета. Следващата стъпка е ръководителят да разработи и определи решение, но не сам, а като потърси съдействие от екипа, ако е възможно. Следва да насочи изпълнение на решението, като концентрира всички усилия и ресурси към тази задача. Когато проблемът е преодолян, се преминава към следващото препятствие по приоритет и се разрешава по същия начин. А когато приоритетите в екипа се променят, лидерът трябва да информира за това всички нагоре и надолу по йерархията. В същото време лидерът трябва да умее да вижда възникването на други проблеми и да прави бързи промени ако е необходимо. Така на пръв поглед много и сложни проблеми могат да се елиминират един по един успешно и без влагане на всички ресурси.

Един добър ръководител не управлява, седейки постоянно на бюрото си. Защото нищо не може да замени живият контакт – било със служителите или с клиентите. Чрез постоянната комуникация, ръководителят винаги ще е наясно за задаващите се проблеми и ще може да ги решава навреме. Добрият ръководител или по-скоро успешният такъв надмогва егото и гордостта си. Той е способен да води преговори спокойно, без агресия, готов е да приеме чужди идеи и да признае, че те са по-добри от неговите.  Затова основният принцип на добрия ръководител е да има добър ръководен екип, който да споделя и следва неговите принципи и философия. Дали да бъде добро момче, работещо с качествени хора, забавлявайки се докато работи и управлява дребен бизнес? Или злонамерен нещастник, ръководещ богата и преуспяла компания, който винаги е на върха, на всяка цена, газейки и мачкайки всичко по пътя си? Това е индивидуален избор на всеки.

Вашият коментар