рисунка с диаграми

ОСНОВНЫЕ ПРИНЦИПЫ ИНВЕСТИЦИЙ

Поделитесь этим постом:

Що е инвестиция?

Инвестицията e дългосрочно влагане на парични средства или капитал за придобиване на финансови инструменти или други активи. Инвестицията е свързана със спестяването и се различава от потреблението. Тя се изразява в това, да накараме парите да работят за нас. Когато купуваме стоки или ползваме услуги, това не е инвестиция.

Добрият инвеститор

Добрият инвеститор следва няколко прости стъпки, преди да предприеме действия. На първо място той трябва да разбира бизнеса, в който ще инвестира, да е компетентен в сферата му на действие. Или казано по-просто: ако се на „ти” с автомобилите, не влагайте парите си в кино индустрията.

Освен това бизнесът трябва да има постоянна история и в перспектива да изглежда сигурен. Ако фирмата не е нова на пазара, тя със сигурност е преживяла различни фази и е преодолявала конкуренцията. Това показва стабилност във времето. И тук не става въпрос фирмата да е била водеща или да е нямала проблеми. Добрият инвеститор ще се интересува как са преодолявани проблемите.

Една сигурна компания ще покаже и постоянство назад във времето при производството на продукция. Тук обаче следва да се запитаме до колко тези „постоянни” продукти имат бъдеще. Известният американски инвеститор Уорън Бъфет казва, че бизнеси със стоки за широко потребление са с ниска възвръщаемост. Ако продуктът е практически неразличим от този на конкурентите, тогава не си струва инвестицията.

Бедный или бедный – разница большая

Доброто управление

Важна подробност за компанията, в която ще инвестираме е тя какво управление има. Успехът на една фирма зависи от нейните управители. Ако те се отнасят към нея като своя, значи следват главната и цел. А тя е да се увеличава стойността на акциите, а не техният брой. Добрият мениджър знае как да разпредели печалбата, тъй като именно това разпределение е определящо за стойността на акциите. Тук има две възможни решения. Ако компанията е във фаза на развитие, то тогава е добре капиталът да се реинвестира. Ако обаче компанията е във фаза на залез, по-добре е той да се разпредели между акционерите.

И стигаме до чисто човешките качества на добрият управител. Той е този, който демонстрира добрите си решения, но признава и неуспехите си и е готов да ги обсъди публично. Това е демонстрация на готовност за промяна, на лоялност и честност. Факт е обаче, че повечето управители, в страха си да не изглеждат глупаво, вместо открито да признаят грешките си, те следват сляпо останалите в бранша и често взимат последващи грешни решения. Доброто управление е сравнителна гаранция за успешна инвестиция.

Печалбата

Годишното представяне на една компания се измерва със съотношението между печалбите от дейности спрямо собствеността на акционерите. Добрият бизнес е този, който успява да получи възвращаемост на капитала без да потъва в дългове. Колкото до печалбата на собствениците – тя трябва да се измерва и на базата на паричния поток, който се определя така: нетния доход след приспадане на данъците плюс обезценяването, амортизацията и други непарични вземания. Към паричния поток трябва да добавим и още един фактор: колко от печалбата трябва да се използва за презареждане (подобрения, нови машини и т.н.).

Марж на печалба

Маржовете на печалбата се отнасят до цените. Някои компании успяват да поддържат високи цени. Това означава, че те могат да увеличат още разходите си. Другите компании, които поддържат ниски цени, се стремят да намалят разходите, за да не се оскъпява себестойността на продукцията. Вторият вариант говори за по-стабилна за инвестиране компания. За да се намалят разходите понякога е достатъчно да се намали административния персонал например.

12 стъпки за начинаещия предприемач

Риск, цена и възвръщаемост на инвестицията

Колко струва една инвестиция? Тя е равна на количеството време, за което е инвестиран капитала. А количеството несигурност относно крайния резултат определят риска. Третата величина – възвращаемостта се изразява в това колко пари носи тази инвестиция. При краткосрочните инвестиции и трите показателя имат п о-малки стойности. Т.е. цената е ниска, възвращаемостта е ниска, но и рискът е малък. При инвестициите за по-дълъг период е обратното. Там и цената и възвращаемостта са големи. Остава рискът, който също се увелича, защото не знаем със сигурност кога ще ни бъде изплатена тази инвестиция.

для VI ГРУППЫ БГ

Основные принципы инвестирования-1
Основные принципы инвестирования-2

 

 

Добавить комментарий