бебе разглежда детска книжка със слонче

I know the letters - exercises for early reading

Share this post on:

Да четем бързо и лесно

Днес все по-често срещаме репликата „ранно детско развитие“. Родителите искат все по-рано да научат децата си да четат. Това неминуемо ще се случи, когато тръгнат на училище. До колко обаче това е полезно и може ли ранното обучение по четене да навреди на детето?

Човешкият мозък се развива постепенно. Затова е безсмислено, а понякога и опасно да се стимулират онези части от него, които просто все още не са готови за активно функциониране. Процесът на четене включва звуков анализ и синтез, което не е по силите на малко дете просто поради физиологичното развитие. Признаци, че детето е готово да се научи да чете. Активната реч се състои от цели изречения. Научаването на четене твърде рано може дори да доведе до забавяне в развитието на речта. В крайна сметка, във време, когато мозъкът на детето трябва да работи най-активно върху формирането на речта, детето добавя звуци и срички. Детето вече има развит фонематичен слух. Способността за изолиране на отделни фонеми от звуковия поток се формира до около 5 години. За да чете, детето трябва да може да идентифицира всеки звук в една дума.

Невролозите отбелязват, че децата, които учат „от люлката“, имат проблеми със социализацията, повишена възбудимост и хиперактивност. Освен това много често такива деца бързо комбинират срички в думи и изречения, но в същото време четат механично, тоест без да разбират смисъла на текста. В резултат на това класическият метод за преподаване на четене чрез буквар започва отново да заема своето достойно място.

Затова ако имате желание да научите детето си да чете рано, пробвайте, но не насилвайте процеса. Подхождайте бавно и внимателно.

Тук ще ви помогнем с няколко изпитани начина, подходящи за деца от 3 до 7 години. Целта е най-напред децата да се научат да познават добре буквите и след това д ги сливат в срички и думи.

От раждането си до 6-годишна възраст умът на децата е като дунапренена гъба. Те буквално попиват всичко от заобикалящата ги среда. Това е времето , когато малкото човече расте не само физически, но и духовно. Особено първите три години, когато се формира личността на човека.

Доказано е, че децата възприемат думата като цяла картина, отколкото като съчетание от отделни букви. За едно дете буквите са някакви сложни символи без значение. Най-добре е да се работи с детето, когато е в добро настроение, не е гладно, болно и не му се спи. И има желание да го прави. Никога насила.

Преди да започнете обучението на вашето дете, вижте през какви етапи е най-добре да премине то. Етапите са основно два. Първият е предбуквения, където според възрастта на детето трябва да го запознаете с понятията текст, изречение, дума, сричка, звук. Следва етапът на буквите, където то се запознава с буквите и техните звуци, четене на едносрични думи, четене слято на многосрични думи, изречения и текст.

Има значение редът, в който се изучават буквите. Обикновено този ред е съобразен с това колко често се появяват в писмената реч. Така се избягва четенето на изолирани букви и срички.

  • първа група – гласните (а, е, о, и, ъ, у);
  • втора група – сонорните съгласни звукове (н, р, л, м, й ), според честотата на употреба в детската лексика, след което се изучава буква я;
  • трета група – беззвучни и звучни съгласни звукове, подредени по двойки според по-голямата честота на употреба на беззвучния съгласен звук (т – д, с – з, к – г, п – б, ф – в, ш – ж );
  • четвърта група – буквите ч, х, ц, щ, ю, ь.

Ето няколко прости упражнения. За целта трябва да разполагате с карти, които лесно можете да направите у дома.

  1. На обикновен картон очертайте правоъгълници (които ще се превърнат в карти) с големина по ваш избор, 30 бр. Можете да ги изрежете заедно с детето, ако то умее. След това изпишете буквите печатно – главни и малки. Желателно е да са цветни:
  • гласните в червено ( примерно Аа, Ее, Оо в светло червено, а Ъъ, Ии, Уу в червено с по-жълто-оранжев оттенък);
  • сонорните съгласни (н, р, л, м, й ) съгласни в светло зелено;
  • звучни и беззвучни съгласни (т – д, с – з, к – г, п – б, ф – в, ш – ж ) съответно в тъмно и светло синьо;
  • последната група букви (ч, х, ц, щ, ю, ь) в тъмно зелено или меко лилаво
  1. Същите карти с ръкописни букви
  2. Картинки, като за всяка буква има от 3 до 5 съответстващи. Примерно за буква Тт – телевизор, танк, топка, телефон, за буква Фф – фенер, фар, флумастер и т.н. Картинките може да нарисувате вие, ако умеете или да изрежете, принтирате от интернет. Желателно е да няма много образи в картината, освен основния, за да не се обърка детето или основният образ да се откроява от фона.

Повтаряйте всяко занимание три пъти на ден, горе-долу по минута всеки. Интервалът между занятията е произволен, но не по-малък от половин час.

Запознаване с буквите

  • Запознавайте детето с максимум три букви на ден, като следвате редът, описан по-горе. С всяка буква изреждате всяко упражнение от серията.
  • Използвайте таблото с букви и картинки за да покажете на детето различните букви, техния звук и картинката, като наблегнете на първата буква на думата. Важно е детето да помни буквата, а не картинката, която я означава. Показвайте едновременно графичното изображение на буквата, изговаряйте звука и показвайте различните картинки. Примери:
  • буква Аа като А-гънце, А-кула, А-нанас;
  • буква Бб като Б-уркан, Б-анан, Б-обър;
  • буква Рр като Р-иба, Р-адио и т.н.

Упражнение 1

Вземете картата с  буква Аа и наредете до нея няколко картинки, които започват с тази буква ( ананас, агънце, акула – детето трябва да гледа картата, да произнася звука А и да го свързва с картинките.

Упражнение 2

Вземате карта с буква Аа и до нея слагате картинки, чиито наименования започват с А и други букви ( например акула, ананас, риба, жаба, носорог ).  Детето трябва да свърже буквата с правилната картинка

Упражнение 3

Слагате картинка КОН и до нея няколко букви, като едната задължително е Кк – детето трябва да свърже картинката с правилната буква.

Упражнение 4

Вземете детска книжка с възможно най-едри букви и накарайте детето да посочи буквата, която учите в момента (малката и голямата). По-нататък повторете същото упражнение и с текст с по-ситни букви от каквато и да е книга, вестник, списание.

Упражнение 5

Докато повтаряте буквата и я изговаряте, вземете ръчичката на детето и прокарайте показалеца му по очертанията на буквата (в началото само главните печатни, в по-късен етап и малките печатни)

Упражнение 6

Тук ще упражним елементарно писане. Помагайте му, като му насочвате ръката. Работете с главни печатни букви:

  • нека детето да се опита да „нарисува“ буквата, а не да я напише. За целта използвайте обикновен бял лист, вместо стандартната тетрадка с тесни и широки редове (нея я оставете за времето в училище);
  • покажете му как може да моделира буквата с пластелин;
  • съберете дребни камъчета и се опитайте заедно с детето да „наредите“ буквата;
  • начертайте заедно буквата на асфалта с тебешир, направете я голяма. Нека детето да мине п о очертанията и.

References:

  1. https://minikar.ru/bg/zdorove/kak-nauchit-rebenka-zapominat-bukvy-i-chitat-slova-i-predlozheniya-celikom/
  2. http://doverie-bg.net/index.php/polezno/za-roditeli/223-kak-da-nauchim-deteto-da-chete
  3. https://logopedico.com/kak-da-nauchim-deteto-da-chete/

© 2023 Iliana Dechkova

 

 

Leave a Reply