Архангел Михаил

День Архангела – 8 ноября.

Поделитесь этим постом:

     Из "Жили-были - нравы и мировоззрение болгар"

Според Библията Архангел Михаил е главният ангел на Бога. Той пази тялото на Мойсей и води душите на мъртвите към Рая или към Ада. А там,  пред портите на Рая, както знаем стои Св. Петър, райският ключар, който следи строго в своя тефтер кой е живял богоугодно. Архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария завет (заедно с Гавриил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. Помогнал е на Бог при сътворяването на Света. Архангел Михаил е и водач на ангелите и цялото небесно воинство, архистратиг, и светец-покровител на войниците. Когато Луцифер се възгордява и Бог го изгонва от Рая, Архангелът води битката с низвергнатия и го прогонва от небесното царство (Откровение на Йоан). В иконографията е изобразяван с меч и писание в ръка, изрисуват го винаги на входа на православните храмове, за ни напомни да влезем в Божия дом с чисти помисли и сърца.

Димитров день – 26 октября.

Народът  нарича Архангелът Душевадец. Хората вярвали, че когато настъпи сетния час, светецът отрязвал с меча си тънката, сребърна нишка, свързваща душата с тялото и я повеждал към небето. Но можел и да съживява. Понякога е изобразяван освен с меч и с везни в ръка, защото също като Св. Петър измервал греховете на хората.

Оракул, скажи мне!

Празникът се тачи от възрастните хора, които се надяват Архангелът да не ги посети скоро, а когато това се случи, смъртта им да бъде бърза и лека. Прави се курбан, направо в двора на църквата и жертвеното животно се освещава. Обикновено се коли мъжко животно – овен или шиле. Главата и крайниците се варят цели и се кадят с тамян, а кожата се дарява на църквата. Жените месят и си разменят обреди хлябове, които наричат „Рангелов хляб” или „Господьов хляб”. На трапезата се събира цялото семейство, но често се правели и общоселски събирания. В събота преди празника е една от най-големите задушници – Архангелова задушница, когато се почитат душите на мъртвите. Жените ходят на гробището и раздават варено жито и хляб за упокой, за “Бог да прости”.

© 2023 Илиана Дечков

Добавить комментарий