СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ – 9 март

Споделете тази публикация на:

Из „Имало едно време – нрави и светоглед на българите“

Девети март е денят на Светите 40 мъченици от Севастия

Този ден е дълбоко навлязъл в българската традиция. През средновековието празникът е бил особено почитан. Според един от най-известните исторически извори е Търновската колона на цар Иван Асен ІІ (1218-1241г. ). Там е отбелязана паметната победа при Клокотница, където на 9 март 1230 г. българите нанасят поражение на деспота на Епир Теодор Комнин. Тази колона е открита в царската църквата „Св. 40 мъченици“ в старата българска столица Търново. С тази църква е свързана и легендата, че в нощта на 8 срещу 9 март се появяват духовете на царете и цариците от Второто българско царство, които са погребани там. По време на робството мисълта, че духовете на старите владетели бдят над народа е крепяла българите.

А светите 40 мъченици са били римски воини, които тайно изповядвали християнството. През 320 г. от н.е. , няколко години преди официалното признаване на християнството и края на гоненията на ранните християни, полкът им бил разположен до Севастия, град в Мала Азия. Когато ги разкрили, че са християни, ги подложили н а жестоки мъчения. За вярата загиват 40 воини. Православната църква по-късно ги канонизира.

За старите българи тези 40 воини са символ на 40 младенеца. На този ден според поверията пристигат първите щъркели. А щъркелът е свещена птица за старите българи. Има много приказки, в които четем как щъркелите като отлетят на юг, се превръщат в хора. Според други поверия щъркелът е този, който донася новороденото в дома. Ако щъркели завият гнездо в нечий дом, то същият е запазен от магии и злини.

На този празник ритуалите се изпълняват обикновено от деца. Преди изгрев слънце те трябва да се отъркалят в тревата. После пеят песи и отправят различни молитви към свещените птици:

„ … Щърко ле, щърко ле!

 Щръкни кола под кола,

 Да береме камъне,

 Да правиме мостове,

 Да ни идат гостове!… “

Което дете е участвало в ритуала, като пораснат няма да ги споходи болест, свързана с кръста. Изобщо на този ден е на почит здравето на децата, тъй като те са най-уязвими от болести. А майките на малките деца приготвят обредни питки – младенци, намазани с мед и ги раздават за здраве.

Според други легенди на този ден идва пролетта, защото Бог забивал 40 или 140 нагорещени шиша, удрял с тях земята и тя започвала да се затопля. Слънцето се обръщало към лятото.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар