Факти от съвременното българско висше образование

Споделете тази публикация на:

Вчера щерката замина за Търновград. Учи там маркетинг, задочно, платено, 1-ви курс. Днес отива на лекции, държат ги 15 мин. и им казват, че до края на деня са свободни. Всичко било качено в платформата, да си теглят и да учат. И който не си купел учебника на… не знам кой доцент по Основи на управлението, със сигурност нямало да има шестица.

Ако тя е преувеличила ( преди малко говорихме), значи и аз лъжа. Но тя е достатъчно обективна по принцип. Ще поизчакам до края на седмицата и вероятно ще ескалирам ситуацията.
Първият семестър мина по същия начин, повече мотаене по Търновските сокаци и почти никакви лекции. Изпитите бяха позор. При липса на предпоставки – вкъщи. Да, имаха зададено време, но от там нататък студентът може да рови в google, може другарче да му подсказва…

Питам се защо изобщо ги викат, след като ги оставят да се самообучават!? Поне щеше да си спести разходите за път и нощувки…

Не знам до къде ще я докарам, но със сигурност няма да плащам по 535 лв. на семестър за Бог да прости. И със сигурност детето ми ще бъде образовано по някакъв начин.

За университета в Търново чувам вече доста лоши отзиви… но истината е, че в цялата страна положението е плачевно. Другата истина е , че на голяма част от децата им се учи. Но на маститите професори и доценти не им се работи.

В Икономическия във Варна има същата специалност. Освен редовно, има и дистанционно, задочно няма. Т.е. студентите изобщо не ходят в университета, не ангажират преподавател физически, не хабят ток и вода и т.н…. но таксата е три пъти колкото тази за редовно. И се чудя защо.
Приемите в цялата страна пък са тотална пародия. За платените обучения се оказва, че срещу скромните 50 лв. си запазваш място извън класирането и стига да си вземеш матурите с тройка и си вътре. Дори във Военноморското приемат така.

Отделно масово изпитите от пандемията насам протичат само с изпращане на курсови работи. Разни фирмички предлагат срещу солидни суми да ти напишат курсова или дипломна работа. Обикновено има фирма или ФЛ посредник, а писачите са действащи преподаватели в университетите. Пишат курсовите работи на чужди студенти с ясното съзнание, че на техните им ги пишат преподаватели от други университети. И МОН спи !! А интернет бълва от реклами на този род услуги. 800 лв. беше последно дипломната работа, ако клиентът не представи никакви помощни материали, а само тема.
Вярно е, че винаги във времето ученици и студенти са си помагали с писане и преписване. Но беше някак с мярка, някак скрито и на така масово. Днес е просто страшно.
Не знам колко то вас си дават сметка какво чудо излиза и ще работи !!! Без да си е мръднало д-то това чудо да напише два реда и да научи две думи.

Бясна съм… и отвратена. И вероятно ще поискам официално обяснение от този университет какво предлага за парите, които давам.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар