Обучение във Великобритания след БРЕКЗИТ

Споделете тази публикация на:

След излизането на Великобритания от ЕС се променят статута и таксите на чуждестранните студенти. И все повече хора се запитват – струва ли си? Отговорът определено е положителен. Защото образованието на Острова е с вековни традиции, устояли на времето.

Защо да учим във Великобритания?

Освен образование от световна класа, да учите в Обединеното кралство ви дава възможност да се докоснете до една различна култура, да придобиете нов поглед към света изобщо. Дава възможност да се запознаете с много хора от различни националности, което пък води до опознаване на техните култура и ценности. Наред с редовното обучение по избраната от вас специалност, образованието в друга държава обогатява мирогледа, ценностите и вашата опитност. Ще имате възможност да придобиете умения, които след това да реализирате в цял свят.

Образованието във Великобритания отваря врати, където и да отидете по света. Университетите са признати в целия свят, а иновативния подход на преподаване и водещите умове, които го предоставят, ви дават всичко необходимо, за да разкриете потенциала си. Един на всеки четири световни лидера е учил във Великобритания, така че ако мечтаете да постигнете големи неща, можете да сте сигурни, че сте на правилното място.

Обучение на студенти, граждани на ЕС във Великобритания

След излизането на Великобритания от ЕС неминуемо настъпиха някои промени и за хората, желаещи да е обучават на Острова. Много от тях все още са предмет на преговори, но правителството на Обединеното кралство, Британски съвет и британските университети работят усилено, за да улеснят този преход.П

Преди 1 януари 2021 г

Ако сте пристигнали във Великобритания преди 1 януари 2021 г., кандидатствайте за „EU Settlement Scheme“. Това ще ви позволи да останете в Обединеното кралство след 30 юни 2021 г. и да ползвате същите отстъпки от таксите като британските студенти след тази дата.

След 1 януари 2021 г

Ако пристигате в Обединеното кралство след 1 януари 2021 г. и започвате обучението си преди 31 юли 2021 г. има промяна само в имиграционния ви статут, но не и промяна в таксите на обучение. Вие продължавате да ползвате статут на местен студент (home fee status) и заплащат същите такси като британските студенти. На студентите, записали бакалавърска степен в Шотландия, таксите се заплащат от Student Awards Agency Scotland (SAAS). Останалите студенти от ЕС, които учат в бакалавърска степен и са започнали или ще започнат обучението си преди 31 юли 2021 в останалата част от Обединеното кралство, могат да кандидатстват за студентски заем, финансиран от правителството. Статутът ви е гарантиран през целия период на обучение, дори да завършвате след юли 2021 г. Важна е датата на стартиране а обучението.

Ако пристигате в Обединеното кралство след 1 януари 2021 г., но обучението ви започва след 1 август 2021 г., тогава имате промяна както в статута, така и в таксите. Студентите от ЕС, страните в ЕИО, ЕАСТ и Швейцария вече няма да могат да кандидатстват за студентски заем и ще заплащат по-високи такси.

за GLOBAL STAR

Обучение на студенти-граждани на ЕС във Великобритания
Защо да учим в Обединеното кралство

Вашият коментар