пейзаж с жена, стояща между напукана, суха почва и поле със зелена трева

Искате промяна – а готови ли сте ВИЕ да се промените!?

Споделете тази публикация на:

По повод поредната трагедия на пътя и поредната нелепа смърт на два млади живота… Пък и не само

Всички крещят за промяна… Повече полиция, повече наказания, повече… Аз пък да ви питам: Вие какво сте готови да промените в себе си? Искате промяна. Ми променете се, бре! Защото семейството само по себе си възпитава до към пубертета. После голяма роля играе външната среда. Всеки човек един път дава пример (добър или лош) на своите деца, племенници, внуци и след това на чуждите такива. Така че какво правим или не правим оказва влияние на всички подрастващи.
Готови ли сте да накарате детето си да плати поне частично шофьорския си курс? Готови ли сте да НЕ му купувате кола, особено скъпарска? Готови ли сте да има закон, според който младият шофьор трябва да кара с придружител една, че и две години? Готови ли сте да натопите другарче, което системно кара кютюк пияно?
Готови ли сте да НЕ псувате познат полицай, ако той е имал „наглостта“ да глоби чавенцето ви, което си мисли, че пътя е негов? Готови ли сте да си представите, че вашето дете също е потенциален убиец на пътя, защото всички хлапета днес нямат страх ни от закона, ни от Бога и се мислят за недосегаеми? Готови ли сте да НЕ казвате пред детето си „Абе то една чашка може“… и готови ли сте да НЕ карате с втора космическа и да наричате другите „охлюв“, защото карат с 50 в града?
Не сте. И докато не сте, ще се избиваме по пътищата.

И извън контекста на горното, но във връзка с него:

Готови ли сте да НЕ носите торбичка и пликче на доктора, само защото си е свършил работата, за която му плащат… и така да не го учите да чака още торбички?
Готови ли сте да видите записите в училище и после да решите да съдиите учителя, който крещял на детето ви? Готови ли сте да откажете маникюр и дискотека на недораслата пикла? Готови ли сте да НЕ ругаете непознатия, който си е позволил са се скара на детето ви, че… пуши, че се държи непристойно на улицата? Готови ли сте децата ви под 16 г. да не карат ел. тротинетка за 5 бона?
Готови ли сте да изблъскате навън наглата пача, която пуши в автобуса, вместо да я гледате като дрогирани овце и да мрънкате тихичко? Готови ли сте изобщо са проявите някаква гражданска позиция или е по-важно да мълчите, щото светът да ви харесва… същият свят, който после гази децата ви.

Къде е проблемът?

Основният проблем днес да не заемаме гражданска позиция и да изискваме околните да спазват правилата е страхът да не ни отхвърли обществото, ако не сме като другите. Старанието непременно да ни харесват ни опорочава. 80% от хората знаят добре разликата между правилно и грешно. Просто не им е изгодно. Затова възпитанието май трябва да е насочено и към това – да следваме ценностите без да ни е страх от отхвърляне.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар