ОСВОБОЖДЕНИЕ? САМО АКО Е БЪЛГАРСКО

Споделете тази публикация на:
копирано от FB страницата на Lui /писател/
Честит празник… Гледам другите веят знамената, тупат се по рамото, катерят Шипка… Похвално. Бърз въпрос – само на трети март ли сме свободни? Малко ИХУ и после тихо? Нека поясня.
Помня времето, когато влизахме в Европата, бях близък приятел с един от комисарите по присъединяването, работихме заедно. Аз тъкмо влизах в играта, той беше на път да си тръгне от нея. Запознахме се на един щанд на едно изложение, работихме по изпълнението на критериите, после дълги години поддържахме контакт. Ето няколко негови прозрения, годините работа го бяха направили циничен.
Разбери, каза ми той, всички малки производства и магазинчета ще умрат, на тяхно място ще влязат големите играчи от Европата, и всички ще станете техни роби – работници и клиенти. Новите роби сами си надяват хомота, не го забравяйте. Когато избирате дали да дадете левчетата си на български производител или за нещо лъскаво от Европата, замислете се. Къде отиват парите ви? Колко от тях ще останат тук? Ще платите заплатата на леля Ганка, дето храни децата си или ще финансирате поредната луксозна почивка на някой германски или австрийски милиардер? Не ви казвам сменете уискито с ракия, не. В крайна сметка парите са си ваши и вие си мислите че имате свободна воля как да ги харчите.
Още нещо – защо някои продукти са по-евтини в Европата? Нали тук се дават най-ниските заплати? Нали уж правилата са всички производители да имат еднакви права? Как става това? Много лесно – политици. Има държави, които успяват да се преборят за много по-сериозни дотации от нашата, и бизнесът им върви. Не се плаща на литър мляко, плаща се на крава. Само дето нашите крави са по-малко крави от техните. Като във Фермата на животните на Оруел – всички животни са равни, но някои са по-равни. Беше го написала една свиня от управниците на фермата.
Когато Полша спря да изнася ябълки към Русия правителството й се пребори за много сериозни помощи за градините им. Така полските ябълки влязоха в България на половин цена и сега ние останахме почти без ябълкови дръвчета. Кофти, а? Българският производител на яйца, този гаден ненаяден човекояден частник печели половин стотинка на яйце. Алчен гъз. Френските яйчари взимат по 20 милиона помощи на калпак годишно. Могат да продават на каквато си искат цена.
Работил съм с всички вериги покрай другата си работа, на рождения си ден пуснах последното предизвестие за прекратяване на работата на последните изедници, след повече от четвърт век мъки с тях. Отказах да ме рекетират. Подарък от мен за мен.
Да не издребняваме, нека се върнем на празника. Искаме да сме свободни, така ли? И то не само на трети, нали? От нас зависи, само от нас. Война е, физическа, информационна и икономическа. Ножът е опрял в кокала. Изберете българското.
********************************************************************************************************
Напълно резонира с моето мнение. А защо уж всички се оплакваме от политиците, пък после пак си избираме същите? – ща попита някой… Ами просто е. Защото ако нещо зависеше от нашите гласове, те никога нямаше да ни позволят да гласуваме.
Навсякъде по света има корупция, това е факт. Навсякъде политиците крадат и мамят. Но  България е единствената държава, в която управляващите ИЗОБЩО, ХИЧ и ВЪОБЩЕ нищо не правят за благото на народа си. И все пак аз вярвам, че можем да променим нещата. Първо да променим себе си и собствената си нагласа за света, а след това да изметем пасмината.
Бъдете здрави и будни.

Вашият коментар