картинка на мъж и жена

Седем класически женски умения

Споделете тази публикация на:

Всеизвестна е максимата, че жените са от Венера, не от Марс. Те гледат на света по начин, понякога много по-различен от мъжете. Дори обичат различно. И въпреки, че понятието „женска работа“ отдавна се смята за остаряло и едва ли не обидно, все пак има някои умения, които са типично женски или пък жените побеждават мъжете.

  1. Жената тъче на няколко стана… или воюва на няколко фронта

Отдавна е доказано, че средностатистическата жена ежедневно се занимава с няколко неща едновременно. Тя е ангажирана с работа, понякога две, семейство, лични интереси, приятели, социални ангажименти и т.н. На пръв поглед изглежда лесно, но съвсем не е така. Да, мъжете също имат работа, социални контакти, хоби и приятели. Но дори и днес, в съвременния свят, жената е тази, която основно се занимава с децата. Тя е човекът, който пече сладки за училищното мероприятие, докато готви или пере; тя е в родителския актив и обикновено тя ходи на родителски срещи… особено, ако няма да валят похвали. Същата тази жена намира време да излезе с приятелка и да изслуша поредната и лична драма ( след като преди това е чула същото от дъщерята-тийнейджърка). Такава жена намира време да посети козметик и фризьор, защото от нея се очаква да изглежда… хайде, нека не е зашеметяващо, но поне прилично.  И преди някой мъж да апострофира – моля ви, господа, на вас ви е в пъти по-лесно да поддържате изряден външен вид, няма какво да се лъжем. Грижата за децата е развила и още едно умение у жената – нейното периферно зрение е по-развито. Именно защото от нея се очаква да наблюдава зорко щъкащото насам-натам дете ( и да реагира мигновено при опасност), докато с интерес слуша приятелката си. Мъжът от своя страна вероятно ще се пореже, докато се бръсне, ако се опитва и да слуша жена си, докато му говори.

  1. Жената е по-силна психически

Колкото и странно и противоречиво да звучи това, оказва се, че в кризисни моменти жените са емоционално и психически по-издръжливи. Може би защото обществото ги е сложило в графа „слабият пол“ и те не се съсредоточават в това да покрият нечии очаквания, а се насочват към овладяване на кризата. Да вземем например един финансов колапс в семейството. Обикновено се смята, че мъжът е главата на семейството и главният източник на финанси; очакванията са той да осигурява основно съпругата и децата си. И във времена на криза същият този мъж се срива психически. Първо от страх, че няма да покрие обществените изисквания и после, защото често в такива моменти семейството затъва още повече. И някак неосъзнато мъжът насочва целия си потенциал в тези мисли, докато жената, необременена от очаквания, показва колко е гъвкава и изобретателна. И тук стигаме до третото качество.

 

  1. Жените са по-изобретателни

Една истинска жена може да прави всичко: от яйца на очи до мъж на маймуна… всички сме срещали този слоган из социалните мрежи. И всъщност е точно така. Мъжете са по-праволинейни, докато дамите се оказват гъвкави, изобретателни и адаптивни. Без значение дали трябва да спасяват семейството от криза и да сготвят вечеря от нищо или да спретнат скандал – отново за нищо. Това умение се дължи отчасти на начинът, по който работи женския мозък чисто биологично. При мъжете в един и същи момент функционира или лявото, или дясното полукълбо, докато при дамите двете полукълба работят едновременно. Ето защо ние, жените понякога се замисляме секунда, преди да кажем на къде е ляво.

  1. Жените имат по-висок праг на болка

Това твърдение е по-скоро индивидуално, но като цяло господата чувстват физическата болка по-силно. Според изследване на проф. Джефри Моджил от канадския университет „Макгил“ мъжете имат по-ясни спомени за изпитана преди време болка в сравнение с дамите. Това е и причината те преживяват много по-силно повторното появяване на тази болка на същото място. Да не забравяме и колко е висок прагът на болката по време на раждане – процес, в който мъжете не участват. Въпреки това всеобщото мнение е, че именно господата са по-издръжливи. Това се е наложило в обществото, защото от мъжете се очаква да са „по-корави“. Затова те се оплакват по-малко и се опитват да издържат повече болка преди да покажат, че ги боли.

  1. Жените имат по-добра памет

Съжалявам, уважаеми господа, но това е научно доказано. Това се отнася предимно за запомнянето на подробности и детайли. Разбира се, че тук също зависи и от конкретния индивид. Вероятно силната памет се дължи на факта или по-скоро на умението на жените да правят по няколко неща едновременно. Така те тренират мозъка си, защото им се налага да помнят понякога две или три неща, коренно различни като тематика.

  1. Жените-началници са по-емпатични

Днес все по-често срещаме дамите да се изявяват на ръководни позиции. И се оказва, че това им се отдава доста добре. И съответно се отразява добре и на колектива. Жената-началник като че ли е по-ориентирана към екипа, който ръководи и по-общителна. Докато един мъж на нейното място би демонстрирал по-доминантно поведение. Когато някой в екипа не се чувства добре, жената-лидер инстинктивно се старае да потърси ефекта на равновесието. Установено е също, че жените-управители имат по-силна способност на самооценка. Дали защото столетия наред жените бяха държани в задната редица, но днешните дами-лидери много по-често от мъжете на същата позиция поставят под съмнение собственото си поведение и качества. Да не забравяме само, че самокритичността е хубаво нещо, стига да не минаваме на ниво подценяване – нещо, също присъщо повече на дамите. Но специално за лидерството, поведението на управителя зависи най-вече от това до колко добре познава себе си, а не толкова дали е мъж или жена.

  1. Жените се хранят по-здравословно

Незнайно защо, но дамите са по-склонни или пък по-заинтересовани да се хранят по-здравословно от господата. Според проведени различни изследвания мъжете много по-често посягат към полуготови храни, предпочитат червените меса и често количеството консумирана храна е по-голямо. Обратно на дамите, които ще наблегнат на салатата и плодовете. Е, ние, жените често се поддаваме на шоколадовите изкушения, но като цяло се храним по-здравословно. Вероятно защото от нас се очаква да сме фини и красиви… и разбира се, здрави.

© 2023 Илиана Дечкова

 

 

 

 

 

Вашият коментар