ПРИДОБИВАНЕ НА БРИТАНСКО ГРАЖДАНСТВО

Споделете тази публикация на:

Разработвано за GLOBAL STAR:   Придобиване на британско гражданство

На 23 юни 2016 г. хората от Обединеното кралство гласуваха на референдум, организиран от правителството, да напуснат ЕС или така нареченият БРЕКЗИТ. След напускане на ЕС, споразуменията за членството на Обединеното кралство в ЕС приключват. Влизат в сила нови споразумения, включително за правото на гражданите на ЕС да живеят и работят свободно в Обединеното кралство. Става дума за гражданите, които вече са там. Гражданите на ЕС, Европейската икономическа зона и Швейцария в Обединеното кралство трябваше да кандидатстват за нов имиграционен статут, за да продължат да живеят и работят в Обединеното кралство и да имат достъп до здравеопазване и социални помощи, ако отговарят на условията за тях.

Този нов статут се нарича Статут на уседналост, а срокът за кандидатстване изтече на 30 юни 2021 г. Ако не сте кандидатствали до този срок, може да загубите правото си да работите, да наемате жилище или да получавате социални помощи или здравна грижа, а това може да доведе до вашето напускане на Обединеното кралство.

Кандидатстването е безплатно, въпреки че може да възникнат разходи по време на процеса. Статутът на уседналост се дава, като се има предвид местоживеенето. Не е задължително да работите; може да получавате социални помощи.

Ако желаете да станете поданик на Негово Величество, има няколко начина за това, в зависимост от обстоятелствата около пребиваването ви. Ако отговаряте на условията по повече от един начин, можете да изберете по коя линия да кандидатствате.

1. Роден във Великобритания

Ако сте родени на Острова, вие не получавате автоматично гражданство. Това зависи кога сте родени и какви са обстоятелствата около родителите ви. Проверете статуса си и ако не сте придобили автоматично гражданство заради това, че сте родени там, можете да кандидатствате.

2. В гражданско партньорство с британски гражданин

Ако сте женен/ омъжена за британско гражданин или живеете в гражданско партньорство, трябва да сте живели във Великобритания през последните 3 години, за да можете да кандидатствате за гражданство по тази линия.

3. Можете да кандидатствате за гражданство, ако:

– единият от родителите ви е британец;

– вече имате друг вид британска националност;

– нямате никакво гражданство;

– преди това сте се отказали от британското си гражданство.

4. Windrush

Имате право да кандидатствате за гражданство по схемата Windrush, ако отговаряте едновременно на следните две условия:

– вие или някой от вашите родители сте пристигнали във Великобритания преди 1973 г. ; Ако ваш родител е пристигнал в Кралството преди 1973 г., тогава вие трябва: или да сте родени във Великобритания, или да сте влезли в страната заедно с родителя си преди да навършите 18 години.

– вие сте живели във Великобритания и не сте били извън страната повече от 2 години.

5. Неограничено право на оставане – Indefinite Leave to Remain(ILR)

Ако имате това, вие можете да кандидатствате за гражданство. Но за да се сдобиете с ILR, трябва да сте живели във Великобритания минимум 5 години. След това, за да кандидатствате за гражданство с ILR, трябва да сте живели във Великобритания 12 месеца след получаването на този статут. ILR е имиграционен статут в Обединеното кралство, даващ право да живеете и работите там. Ако нямате 5 години престой, ще ви бъде предложен временен статут на уседналост, считано до деня на кандидатстване, или ако нямате доказателства, че сте живял пет години тук. Този документ ще е валиден само за пет години и вие ще трябва да кандидатствате за Статут на уседналост когато свърши срока, или когато вече ще имате пет години престой в Обединеното кралство. Може да работите, да наемате или купувате жилище, да имате достъп до здравеопазването чрез Здравната каса, но някои от социалните помощи ще бъдат ограничени, поради допълнителните условия, които влизат в сила.

Ще имате право да напускате и да влизате в страната, но ще загубите статута си, ако живеете извън Обединеното кралство за 5 или повече години без прекъсване.

6. Постоянно местожителство – Permanent Residence (PR)

Вече не можете да кандидатствате за британско гражданство със статут на „постоянно пребиваване“. Трябва да кандидатствате за Статут на уседналост. Този документ (PR) става невалиден след 31 декември 2020 година. Той обаче се третира като доказателство по време на вашето кандидатстване за Статут на уседналост (разновидност на ILR).

Обработката на заявленията може да отнеме повече време от обикновено поради коронавирус (COVID-19). Това няма да повлияе на решението. Ще бъде отпуснато допълнително време за записване на биометрични данни, предоставяне на допълнителна информация и организиране на гражданска церемония. Не кандидатствайте по пощата, ако ще ви трябват документите обратно до определена дата.

 

Вашият коментар