Масло от канабис – мит или реалност

Споделете тази публикация на:

Лек или наркотик

За лечебните свойства на канабиса се говори от векове. Описани са още в древноегипетски папируси от 1550 пр.н.е. Смята се, че е използвано дори по-рано за лечение в Китай. Маслото му се извлича от растението Cannabis sativa. Основният химически компонент на растението е канабидиолът. Но той няма психоактивен ефект, каквато е другата субстанция – tetrahydrocannabinol. И двете субстанции обаче, влияят върху организма като цяло – памет, болка, апетит и др.

Но днес канабисът се смята за наркотично вещество. И според българското законодателство всеки, който използва канабис, носи наказателна отговорност. Без значение дали се употребява за подобряване на здравословното състояние. В някои част на света канабисът е легален за медицинска употреба. Има и държави, където употребата за удоволствие и развлечение не се наказва от закона. Във Великобритания канабидиолът е може да се намери в някои магазини. Стига субстанцията ТНС (tetrahydrocannabinol) да е под 0,02%. Смята се, че в това количество ТНС не създава психотропен ефект. Скоро обаче се очакват промени за употребата в световен мащаб от страна на СЗО. След преглед на различни доклади е установено, че канабидиолът няма ефекти, които да водят към злоупотреба или зависимост. Но в същото време е доказано, че веществото успешно лекува епилепсия и може да лекува и други заболявания. Доказано е, че ТНС контролира конвулсиите, нещо, което класическите лекарства не успяват.

Канабис, марихуана, коноп

На пазара има няколко растения, забранени от закона. Повечето хора не правят разлика между канабис, марихуана и коноп. Но разлики има. Конопът и марихуаната са различни видове канабиса. Има противоположни действия и ефекти върху човешкото тяло. Марихуаната и всичките и производни продукти имат високо съдържание на ТНС и оказват много силен психотичен ефект върху мозъка. Докато продуктите на конопа влияят основно върху болката.

Растението коноп е високо от 2 до 4 метра и се отглежда на открито. Могат да се използват различните му части за разнообразни цели. В козметиката и хранителната индустрия се използват най-често семената. Докато в строителството и производството на дрехи се използват фибрите, които се извличат от стеблата. Веществото канабидиол се извлича от цветната част. Тъй като нивата на ТНС са много ниски, ако употребявате конопени продукти. Важно е да се знае, че има разлика между масло от коноп и конопено масло.

Конопеното масло може да се използва за повишаване на имунитета, против стареене, както и за подобряване на сърдечно-съдовата система. Според някои проучвания линоловата кислеина, съдържаща се в него успешно се прилага при лечение на псориазис. Семената на конопа са богати на протеини, полиненаситени мастни киселини, омега 6, омега 3 и неразтворими фибри. Пълни са с калий, магнезий, желязо, цинк, калций и фосфор и микроелементи като стронций, торий, арсен и хром.

Маслото от конопено семе притежава здравословни мастни киселини и може да се използва вътрешно и външно. То помага за поддържане на хормоналния баланс и регенерира защитния слой на кожата. Действа като овлажнител и е подходящо за суха кожа или суха и изтощена коса. Това масло е много подходящо и за вегетарианци и вегани заради богатото съдържание на омега-3 и омега-6. Понижава холестерола и ускорява метаболизма. А заради ниското съдържание на въглехидрати и захари може да се използва и от диабетици. Според най-новите проучвания, някои от субстанциите на канабиса могат да попречат на коронавируса да прониква в клетките на белия дроб.

Другият вид канабис – марихуаната, не се използва нито в хранителлната, нито в текстилната промишленост. Причината за това е, че там се съдържа веществото тетрахидроканабинол, което влияе върху мозъка и емоциите. Съдържанието на РНС може да достигне до 30% в сухото вещество, затова е и забранена за употреба в редица държави. В САЩ например всички продукти от коноп са законни както на местно, така и на държавно ниво. Докато на федерално ниво отглеждането и разпространението на марихуана и производните и продукти се преследва от закона.

Маслото от марихуана също се извлича от растението канабис. То обаче освобождава прекалено голямо количество изкуствен допамин и води до нежелани странични ефекти. Затова се смята за вреден органичен продукт и не е удачно да се използва при физически или психически проблеми. Продължителната употреба на марихуана под каквато и да е форма води до редица усложнения: негативни настроения, липса на концентрация, зависимост, респираторни заболявания, включително рак на белите дробове (ако се пуши).

Въпреки масовото схващане за ползите от канабиса, трябва да се внимава много с употребата му. В средите на учените се смята, че мнението за медицинския канабис, разпространено сред обществеността е погрешно. Основните притеснения на медиците е, че хората могат да станат зависими при неправилна употреба или да прилагат самолечение с някои от формите на канабис, достъпни на пазара. Ето защо не трябва да се преекспонира с употребата на това растение, а напротив – по-добре е сензационността да се избягва. За тази цел учените трябва да са много внимателни, когато публикуват резултати от проучванията си. Категоричните заключения е редно да са подплатени с подробни медицински изследвания. Друго условие за достоверност е и независимата строга експертиза от страна на академичната общност.

© 2023 Илиана Дечкова

 

 

Вашият коментар