писателят блогър Иван Кръстев

Професия пътешественик – едно интервю с писателя Иван Кръстев

Споделете тази публикация на:

Представям ви Иван Кръстев – писател, пътешественик, блогър и неговата първа книга „Професия пътешественик“ – сборник пътешествия от различни кътчета по света. Едно приятно и разтоварващо четиво, с което ще съпреживявате впечатленията и емоциите на автора по време на престоя и приключенията му сред красивата природа, местните забележителности и атракции.

  1. Няколко думи за теб: кой си, от къде си?

Здравейте! Аз съм Иван Кръстев, на 38 г. от София. Работя във финансовата сфера, но в свободното си време обичам да пътувам и всяка свободна минута инвестирам в нови пътешествия.

  1. Кога реши да станеш пътешественик?

Да станеш пътешественик не се решава от днес за утре както се казва. От малък пътувам заедно с родителите ми и тази моя страст към пътешествията съм наследил от тях, защото те ми показаха един нов и различен свят.

  1. Кое провокира желанието ти да пътуваш?

На първо място търся новото и различното. Обичам да се връщам и на познати дестинации. Пътувайки, човек се пристрастява към това непрекъснато да открива нови и нови места, а на мен мечтата ми е да стъпя на всеки един континент. До момента съм посетил 4, остават ми още малко.

  1. Как избираш дестинациите си?

Всеки път е различно и импулсивно. Някои от дестинациите ги планувам предварително, особено ако са далечни и изискват по-продължителна подготовка. Други решавам на момента че ми се ходи някъде или мой приятел казва „Хайде да отидем някъде!“. Така се роди и идеята да отида до Куба – моя приятелка каза, че ще ходи там и буквално за няколко дни се организирахме и заминахме.

  1. Винаги ли търсиш ниско бюджетни варианти за пътуване?

Мога да кажа, че залагам на среден клас пътувания. Когато планирам дадено пътуване винаги търся най-добрият и изгоден вариант за това. Проучвам полети, хотели, както и какъв е стандарта на живот в дадената дестинация. Не залагам на това пътуването да е възможно най-евтиното и да правя икономии, като това да спя в пансиони или да си нося храна с мен, за да не плащам на място. Никога не спестявам и от изживяванията, когато съм някъде. Аз съм на принципа дошъл съм и трябва да видя всичко интересно. Не успявам понякога, но така имам повод да се върна някъде.

  1. Сам ли предпочиташ да пътуваш или с компания?

До сега не съм пътувал сам никъде. Обичам да пътувам с приятели и със семейството ми. Споделеното пътуване за мен е по-интересно и носи една различна емоция. Възможно е някой ден да тръгна и сам – аз почти го бях направил тази година, когато реших януари да отида в Копенхаген. Но баща ми и сестра ми като разбраха и решиха да се присъединят към мен.

  1. Какво оставя в душата ти всяко едно пътуване? С какво те обогатява и какво взема от теб?

Всяко едно пътуване е различно и уникално за мен! Идеята, че ще отида някъде ме зарежда и ми дава криле, за да може да се пренеса над ежедневието, докато дойде момента за пътуването. А самото пътуване ме обогатява душевно и емоционално – да се докоснеш до нови места, хора, култура, бит и житие … това остава следа за цял живот както в съзнанието, така и в сърцето ми. Мога да кажа, че това само ме обогатява и ми дава – дава ми стимул да забравя проблемите ми, да мечтая и да се радвам, че съм могъл да посетя всички приказни места до момента. А те не са малко – 30 държави на 4 континента, с над 200 различни града и места сред природата. Да, всички пътувания ми взимат голяма част от финансите, но това е инвестиция която се връща многократно!

  1. Кои са следващите дестинации, които си набелязал?

След около месец планирам да посрещна рожденият ми ден в Неапол, а към края на октомври съм планувал да посетя Тел Авив. Надявам се септември да посетя и Сицилия. Това е от плануваните дестинации, но съм убеден че ще изникнат още 1-2 непланувани пътешествия!

  1. Пътуваш много. Как финансираш приключенията си?

Както споменах вече – работя във финансовият сектор и голяма част от заплатата ми отива за пътешествия.

  1. Кога и как реши да напишеш първата си книга?

Идеята за първата ми книга „Професия ПЪТЕШЕСТВЕНИК“ се роди в началото на 2019 г. След всяко едно мое пътуване винаги разказвам на познатите ми къде съм бил и какво съм видял, а на тях им е било интересно. Дори някои от тях са ходили на местата, на които съм бил аз след като съм им разказал за тях. А много от тях дори са ме молили да им помогна в организацията на пътуването им. И си казах, че след като на тях им е интересно и на други хора ще им е интересно, за това реших да експериментирам и вече 2 години след излизането на книгата мога да кажа, че това е един доста успешен експеримент.

  1. Ще има ли втора книга?

Да, ще има. В момента усилено работя по нея и очаквам до края на годината тя да е факт. Ще бъде за конкретна държава и ще обхваща всичко за нея. Но ми остават и още 2 пътувания до там да направя, за да мога да обхвана почти всички интересни места в нея.

  1. С какво смяташ, че твоята книга се отличава от останалите?

На пазара вече има доста пътешественици, които описват приключенията си. Всяка книга сама по себе си е различна и уникална, както сме и ние хората. Специално за „Професия ПЪТЕШЕСТВЕНИК“ мога да кажа, че това не е типичният пътеводител или пътепис! В книгата съм вложил доста от себе си и тя отразява мен самият през различни етапи от живота ми на различни места от света. В нея съм включил 9 вълнуващи разказа от 4 континента и съм се постарал да представя различни и интересни дестинации като Тайланд, Сингапур, Мексико, Египет и други места. Обратната връзка от читателите е положителна и интереса не стихва, за което говорят и 4-те тиража, които пуснах до момента. Радвам се, че за отрицателно време станах разпознаваем автор сред читателите в България, а също така се надявам един ден да покоря и международните пазари.

Пожелаваме на Иван още много пълноценни, интересни и вдъхновяващи пътешествия  и очакваме с нетърпение да споделим емоциите от новите му разкази.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар