Стопан- домашен дух

Символиката в народното ни творчество – Стопан

Споделете тази публикация на:

Всяка къща си има свой покровител, наричан стопан, домовик или сайбия. Това е домашен дух, смятан от някои за дух на починал близък възрастен. Вярвало се, че той е бил толкова привързан към дома и наследниците си приживе, че след смъртта си е останал да обитава родовата къща, да бди и да се грижи за бъдните поколения. Основна негова грижа е поддържането на семейния огън, поради което обитава огнището или пещта, печката. Понякога приема формата на неотровна змия или друго животно. Обикновено предпазва семейството то болка. Ако такава змия бъде убита или умре, хората вярвали, че скоро ще умре и домакинът на дома.

Повече за нравите и обичаите на старите българи можете да прочетете тук

Фолклорен сборник „Имало едно време – нрави и светоглед на българите“

За да покажат уважението и почитта си към домашния дух, хората заделяли от храната си и отправяли молитви към него. Домовика помагал на хората в къщата, ако те са добро семейство, наглеждал децата и стопанството им, когато стопаните на дома започвали спор или предстояла конфликтна ситуация, домовика започвал да чупи или да бута предмети в къщата, за да престанат. Това същество обича семейния уют и комфорта, а ако стопаните на дома са лоши – и той е лош с тях. Наказва ги с болест, смърт, а някой път, докато те спят, той сяда отгоре им и ги души. Обичал да се шегува с обитателите на дома, да крие вещите им и се забавлявал докато те ги търсят.

Символиката в народното ни творчество – Хлябът

Повече за символиката и свръхестествените същества в нашия фолклор

Оракуле, кажи ми !

Когато предстои да се случи някоя беда в дома, домовика започва да вие или да създава суматоха около себе си, кара кучетата да лаят непрестанно, падат предмети, нощно време се чуват стонове и необичайни звуци. А ако се задава някое радостно събитие, се чуват мелодии, цъфтят цветята, атмосферата е приятна и жизнерадостна. Когато се местели в нов дом, стопанката взимала живи въглени от старото огнище, занасяла ги в новото жилище и измолвала от домашния дух да се засели там.

Фантастичните същества в нашия фолклор

Ако сънувате Стопан: духовете на близките ни бдят над вас, имате силна връзка с рода и традициите. Околните се чувстват добре във ваше присъствие. В работни отношения – началникът ще е доволен от вас, стига да си вършите добре работата. Ако се чудите дали да продавате жилище или да купувате ново – отговорът е положителен. Но ако старото ви жилище ви навява повече хубави спомени, запазете нещо от него – така ще пренесете „стопана” на новото място и той ще продължава да бди над вас.

  © 2024 Илиана Дечкова

Вашият коментар