КОЛКО ПЛАЩАХМЕ ЗА ЖИЛИЩЕ ПРЕДИ ИНФЛАЦИЯТА?

Споделете тази публикация на:

… информацията е актуална към средата на 2021 г.

Когато избираме жилище, възникват десетки въпроси, като основният е: колко струва. Цената на един имот не се определя еднозначно. Тя зависи от множество фактори. Дали е ново или старо строителство, дали е къща с двор или апартамент, къде се намира имотът и в какво състояние е, колко е голямо жилището. Но всички тези фактори не определят стойността самостоятелно. Един малък апартамент в голям град ще струва повече от къща с двор в малко село.

През 2020 г. се наблюдава покачване на търсенето и предлагането на жилища в България, като в същото време цените растат, но бавно. Добрите условия на ипотечните кредити дават предпоставка пазарът на недвижими имоти да е активен. Много хора решават да закупят жилище не толкова за ползване, а с цел инвестиция. Традиционно тристайните жилища се търсят от хората за собствени нужди, докато двустайните са повече с цел инвестиция (най-вече за отдаване под наем).

Основните купувачи са хора между 26 и 35 години според статистическите данни на големите агенции у нас. Те са около 40% от всички клиенти.

Тенденцията в цените на недвижимите имоти е непрекъснато покачване, без значение вида и локацията. Ще ви представя кратка статистика на цените на недвижимите имоти в четирите най-големи града у нас. Данните са в евро за квадратен метър, на база офертни цени към началото на месец август 2021  година.

СОФИЯ

Катедрала „Св.Ал.Невски“ – София

Тази година жилищният пазар в столицата направи много силен старт. Обемът от сделки расте, както и цените. Собственият дом има все по-важна роля в целите и плановете на семействата.  Според тенденциите жилищният пазар в столицата е наваксал и се е възстановил от паузата по време на пандемията и продължава своя възходящ цикъл на развитие.

Средната цена на апартаментите в столицата е около 1100 евро за кв.м. като има слабо покачване на цените спрямо 2020 г. Практически към момента е нужна малко над 1 средна месечна софийска заплата за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София. Най-предпочитаните квартали и през 2021 година са Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Дианабад, Студентски град, както и Младост. В столицата се наблюдава траен интерес към затворени комплекси и сгради със собствен двор.

Покачването на цените не се дължи толкова на действително поскъпване на жилищата, а по-скоро е резултат от засиления интерес към обзаведени и ремонтирани жилища. Оттам идва и покачването в средните нива на реализираните продажби.

АПАРТАМЕНТИ

Цените на едностайните апартаменти в столицата се движат в диапазона от 1100  средно до около 1500 евро за кв.м. Това са най-масовите цени. Разбира са в по-атрактивните локации цените минават и 2000 евро за квадратен метър.

При двустайните жилища цената се покачва и средната стойност на квадрат е между 1200 и 1400 евро. И тук в зависимост от мястото и вида на строителството можете да намерите апартамент както на цена под 1000 евро за кв.м., така и на стойност 1600-1800 евро за кв.м.

При тристайните и четиристайните апартаменти отново има показване на цената за квадратен метър. Тук осреднено цифрите са между 1300 и 1500 евро за кв.м.

При многостайните и мезонетите обаче няма увеличение на средната цена, спрямо четиристайните жилища. Такова голямо жилище можете да намерите в добър квартал и на цена около 1200-1300 евро за кв.м., а в някои случаи дори и за 900 евро/кв.м. Прави впечатление, че средната цена на квадратен метър е най-висока при тристайните апартаменти, вероятно заради по-голямото търсене.

КЪЩИ

Тенденцията на цените при къщите в и около столицата е  малко по-различна. Най-често срещаният диапазон от цени е 1100 – 1200 евро /кв.м. и 1800-1900 евро/ кв.м. В някои локации, като кв. Суходол, Левски или Княжево можете да намерите къща или вила за цена на квадрат и под 900 евро, докато в Бункера или Бояна цифрата достига или минава и 2000 евро за кв.м.

ПЛОВДИВ

Във втория по големина град в страната има най-голям ръст на продадени недвижими имоти – 34% на годишна база. Цените в Пловдив се повишават с 4.8%. Жилищата в Пловдив все още са по-евтини от тези във Варна и Бургас, но градът отбелязва по-бърз растеж и скоро може да навакса разликата. Пловдив е единственият от 4-те най-големи града в страната, в който все още няма средни цени по квартали над 1 000 евро/кв.м. В най-скъпите квартали – Младежки хълм, Мараша, Център, Каменица 1, цените са между 950 евро/кв.м. и 1 000 евро/кв.м.

Най-евтино – под 700 евро/кв.м. – се продават жилищата в Изгрев, Прослав, Беломорски, Южен, Остромила, Коматевски възел и Коматево.

Ако желаете да закупите къща или само етаж, средната цена е около 700 евро/кв.м, като цифрите могат да варират от малко над 400 до 1400 евро/кв.м. в зависимост от локацията.

ВАРНА

Катедрала „Успение Богородично“ – Варна

Средната цена на имотите във Варна е около 800 евро за кв.м. Най-предпочитаните локации са централните части на града и районът около Морската градина. Цените във Варна нарастват с 2.6%, а растежът в обема на продажбите е по-скоро символичен – малко под 1% на годишна база по данни на Агенцията по вписванията. От това можем да заключим, че пазарът на недвижими имоти в третия по големина град в страната е стабилен и устойчив, с умерен ръст на цените. Най-евтини са жилищата в Кайсиева градина, Възраждане 4 и Владислав Варненчик.

АПАРТАМЕНТИ

Едностайните апартаменти в морската столица се продават средно между 500 и 1200 евро за кв.м. в зависимост най-вече от локацията. В крайните квартали апартаментите са чувствително по-евтини в сравнение с райони като „Бриз”, „Траката” или „Кабакум”. Някъде достигат и до 2 хил евро/ кв.м., особено такива, разположени в Морската градина на града.

При двустайните и тристайните жилища цените варират средно между 700 и 900 евро на кв.м, като в по-атрактивните локации минават и 2000 евро за квадрат. Ако обаче сте решили да закупите четиристаен апартамент във Варна, рядко ще намерите цена под 900 евро/кв.м. Тук цените се движат около 900 – 1100 евро/кв.м, докато при многостайните апартаменти и мезонетите цената скача над 1000 евро за квадратен метър.

КЪЩИ

Подобна е ситуацията и при къщите и вилите, без значение дали купувате етаж или цялата постройка. В райони като Максуда или Погребите можете да намерите и цени около 200-300 евро/кв.м, но като цяло в останалата част на града и крайградските зони цените варират от 800-900 и стигат до над 1000 евро за квадратен метър.

БУРГАС

Морският град успя да достигне средните цени във Варна още през 2018 г. и от тогава държи средни цени на недвижимите имоти в страната след София. От края на 2020 г. цените в Бургас нарастват с малко под 4% на годишна база. И тук в по-скъпите квартали като център, Зорница, Лазур и Братя Миладинови  цените на квадратен метър достигат и минават малко над 1000 евро. Докато в Меден рудник и Сарафово, където има бум на ново строителство, можете да намерите жилище и под 700 евро кв.м.

Едностайните и двустайните апартаменти в Бургас са със средна цена 1100 евро кв.м. Между 800 и 900 евро кв.м. средно е цената на тристайните и четиристайните жилища, като тук отново според локацията цифрите могат значително да варират нагоре и надолу. При многостайните и мезонетите цените са от 650 до 1600 евро/кв.м., като средната цена е около 700.

КЪЩИ

В Бургас продажбите на етаж от къща или цяла вила са рядкост. В началото на август 2021 г. се предлагат най-вече къщи. Цените на квадратен метър тук са по-ниски, в сравнение с апартаментите. Средно около 400-500 евро/кв.м. излиза покупката на къща в морския град.

за VI GROUP BG

Жилищният пазар-1
Жилищният пазар-2
Жилищният пазар-3

Вашият коментар