карикатура с надпис на английски "Такси", химикал и двама души

Лесни стъпки за регистрация на фирми – ЕТ, СД и КД

Споделете тази публикация на:

Имате идея за бизнес и вече е дошъл момента, в който трябва да регистрирате фирмата си. Обикновено собствениците се обръщат за тази услуга към някоя счетоводна къща или адвокат, но процедурата не е чак толкова сложна. На първо място трябва да сте наясно какъв тип дружество ще регистрирате: ЕТ, ЕООД или ООД. Има, разбира е и други видове сдружения: КД, СД, АД. Ето на кратко разликите между различните видове сдружения.

ЕТ – Едноличен търговец – за да се регистрирате като ЕТ трябва да сте физическо, а не юридическо лице и да сте дееспособен. Подават се следните документи: заявление типова бланка в Агенцията по вписванията, образец от подписа, който не е задължително да е заверен при нотариус, документ за платена държавна такса, декларация, че не сте личен от правото да упражнявате търговска дейност. Има две важни особености при този вид упражняване на търговска дейност. След името на ЕТ задължително се изписват и собственото и фамилното име на собственика. Пример: ЕТ „Делта – Илиана Дечкова“. Другата важна подробност касае печалбата и задълженията. При ЕТ те се считат за лични. Това означава, че печалбата е личен доход на собственика и се облага с данък и задълженията също са лични и при евентуален фалит собственикът отговаря на 100 % с личното си имущество, което както ще видим при ЕООД е различно. Регистрацията на ЕТ е подходяща за занаятчии и свободни професии: преводачи, писатели, електротехници, шивачи и т.н.

Защита на интелектуална собственост – търговска марка, патент, авторско право

Предимства на ЕТ : има по-малко бюрокрация по отношение на управлението на дейността, назначаването на персонал и счетоводната дейност. Няма да се съобразявате със съдружници, можете да вземате всякакви решения за промяна в дейността еднолично, не е нужно да представяте годишни финансови отчети, а само данъчна декларация; за разлика от другите видове дружества; стартирането и регистрацията са по-евтини. Едноличният търговец има и по-малко правни задължения и повече данъчни облекчения и признаване на фирмени разходи за дейността: оборудване, машини, обзавеждане и др. Ако пък решите, винаги можете да смените структурата на фирмата. И разбира се печалбата е само за вас.

Лесни стъпки за регистрация на фирми – ЕООД и ООД

Недостатъци на ЕТ: основния недостатък е, че собственикът тук отговаря персонално с личното си имущество. Данъците на ЕТ са по-високи в сравнение с ЕООД и ако решите да поискате допълнително  финансиране, банките няма да са толкова склонни, имайки предвид начина на счетоводно отчитане при ЕТ. Тъй като в името на ЕТ се съдържа името на собственика, продажбата на бизнеса става по-трудно.

СД – /събирателно дружество/

Това е сдружение между две или повече лица, които могат да са както физически, така и юридически (примерно Иван Петров като ФЛ заедно с „Прима“ ООД учредяват СД). Целта е да развиват обща дейност. На практика такива дружества се учредяват между роднини за някаква временна дейност. Тук се сключва Учредителен договор със заверка на подписите на лицата, които го учредяват пред нотариус. В договора присъстват задължително следните реквизити:

  • фирмата – включва следните думи: „СД“, „събирателно дружество“ или „сие“; в името на фирмата трябва да присъства името на поне един от учредителите;
  • описание на предмета на дейност, седалище и адрес на управление;
  • размерът и видът на вноските от съдружниците и начина на разпределение на печалбата;

За създаване на Събирателно дружество се съставя учредителен договор, както при ООД, подава се в Търговския регистър и се подписва от всички учредители. Прилагат се и спесимени от подписите на всички учредители, които ще представляват дружеството. Що се отнася до отговорността, тук тя е солидарна и неограничена. Събирателното дружество е подходящо за дребния бизнес.

КД – /командитно дружество/

Също като СД е сдружение между две или повече лица за извършване на общ бизнес. Подходящо за „обличане“ на семейния бизнес в правна форма. Основната разлика със СД е в отговорността. При КД един или повече съдружници е неограничено отговорен (съвместни партньори), а останалите са отговорни само до размера на вноските си. Така едните съдружници са управляващи, а другите само финансиращи.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар