човек изчислява сметки

Лесни стъпки за регистрация на фирми – ЕООД и ООД

Споделете тази публикация на:

Имате идея за бизнес и вече е дошъл момента, в който трябва да регистрирате фирмата си. Обикновено собствениците се обръщат за тази услуга към някоя счетоводна къща или адвокат, но процедурата не е чак толкова сложна. На първо място трябва да сте наясно какъв тип дружество ще регистрирате: ЕТ, ЕООД или ООД. Има, разбира е и други видове сдружения: КД, СД, АД. Ето на кратко разликите между различните видове сдружения.

ЕООД – Еднолично дружество с ограничена отговорност

Тук дружеството и целият капитал са собственост на едно лице както при ЕТ. Разликата е в набора документи за регистрация, в счетоводното отчитане и отговорността. Всяко дееспособно пълнолетно лице може да регистрира ЕООД и не е задължително да е само физическо лице, т.е. друго дружество може да регистрира ЕООД.

Защита на интелектуална собственост – търговска марка, патент, авторско право

Преди да регистрирате ЕООД трябва да сте уточнили предмета на дейност и името на фирмата. Проверете в Търговския регистър дали името е свободно. Проверката може да направите и онлайн в сайта. Следват стъпките по регистрация на вашето ЕООД.

Необходими документи за регистрация:

  • учредителен акт (Статут) – тестът е примерен; трябват ви 4 екземпляра – един оригинал за вас, един оригинал за ТР (Търговския регистър) с всички данни, един оригинал за ТР със заличени лични данни, един екземпляр, може и копие, за банката, където ще откриете набирателна сметка и ще внесете капитала;
  • решение на общо събрание;
  • декларация по чл.13, ал.4 и ал. 5 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел;
  • декларация за обстоятелствата по чл.141, ал. 8 и чл. 142 от ТЗ;
  • съгласие за приемане на управление и образец от подписа по чл.141, ал.3 от ТЗ – заверява се при нотариус;
  • пълномощно, ако регистрацията на фирмата ще бъде извършена не лично от вас, а от адвокат
  • образец А4, който можете да изтеглите от сайта на Търговския регистър, попълвате предварително, но НЕ подписвате (подписва се при самата регистрация пред служителя на гишето);
  • разрешително или лиценз, ако предмета на дейност го изисква.

Лесни стъпки за регистрация на фирми – ЕТ, СД и КД

Набирателна сметка и нотариус

Следващата стъпка е откриване на набирателна сметка на дружеството, по която ще бъде внесен капитала. Банката е по ваш избор. Там можете да заплатите и държавната такса за регистрация. Бележките за внесен капитал и платена такса, които ще ви издаде банката, ще приложите към документацията за регистрация. В банката ще трябва да оставите копие от Устава. След това отивате при нотариус да заверите спесимена (образеца от подписа, посочен по-горе).

Регистрация в Търговския регистър към Агенция по вписванията

Последната стъпка е с целия набор от документи да регистрирате фирмата си. Ако това го направи адвокат или счетоводна къща, вероятно ще  използват електронния си подпис и държавната такса ще е наполовина по-ниска. Както по-горе споменахме Образец А4 се подписва пред служителя. На гишето ще ви издадат документ с входящ номер. Ако всичко е попълнено коректно, няколко дни след регистрацията в сайта на ТР ще намерите вашата фирма регистрирана с издаден ЕИК номер (БУЛСТАТ). Задължително навсякъде носете валиден документ за самоличност, описан в документите за регистрация.

Разплащателна сметка

Когато излезе БУЛСТАТ-а на фирмата можете да отидете в банката, където сте открили набирателната сметка, да изтеглите капитала и да откриете в тази или друга банка фирмена разплащателна сметка. Таксите и условията са различни за всяка банка. С тази сметка ще извършвате основните банкови операции по дейността на фирмата.

ООД – Дружество с ограничена отговорност

Разликата с ЕООД е, че тук капиталът е разпределен между двама или повече съдружници. Документите за регистрация са същите, с малки различия. В Устава например ще са посочени данни, права и задължения и разпределение на капитала на всички съдружници, декларациите и спесимените ще са равни на броя съдружници и при процеса на регистрация е редно да присъстват всички съдружници. Основната разлика между ЕТ и ООД/ ЕООД е отговорността. Докато при ЕТ собственикът отговаря с цялото си лично имущество, при ООД/ ЕООД както подсказва името, отговорността е ограничена само до фирменото имущество. Това означава, че ако натрупате дългове, кредиторите могат да изискват от вас всичко, което е на името на фирмата, но не и пари и движима или недвижима собственост, която е лично ваша.

Вече сте готови да започнете дейност.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар