лаптоп и елка

Регистрация на фирма – необходими лицензи и разрешителни

Споделете тази публикация на:

Когато регистрирате бизнеса си в Търговския регистър, ще получите БУЛСТАТ номер. По принцип можете да впишете като предмет на дейност всякакъв вид дейност, разрешена от закона. И фирмата ще бъде регистрирана с тази дейност. Това обаче не означава автоматично, че можете да я упражнявате. Много дейности изискват допълнителни разрешителни и лицензи. Лицензът обикновено се издава от държавата или общината, където е седалището на фирмата. Ако развивате дейност без необходимите разрешителни, подлежите на глоби и санкции, понякога и затвор и принудително закриване на бизнеса.

Лесни стъпки за регистрация на фирми – ЕООД и ООД

За някои видове дейности е нужно само да уведомите съответния компетентен орган. Най-често това е  РИОКОЗ (Регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве). В срок от 7 дни от стартиране на работния процес сте длъжни да уведомите органа, за да ви издаде разрешително. Това се отнася за фризьорски или козметичен салон примерно. Ако ще работите с храни и напитки, тогава органът, който трябва да уведомите е БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните). За по-голямата част от дейностите, особено свързани с дребния бизнес, не се изискват никакви специални лицензи. Ако в закона не е посочено, че е нужен специален режим, това означава, че дейността може да се извършва свободно. Ако извършвате транспортни или строителни услуги, ще се нуждаете от специални разрешителни, за строителството – за всеки обект по отделно. Има обаче някои задължителни регистрации, без значение каква е сферата на дейност:

Защита на интелектуална собственост – търговска марка, патент, авторско право

  • обекти с обществено предназначение задължително се регистрират в РЗИ;
  • правилата за противопожарна безопасност са задължителни за всички видове дейности;
  • ако имате търговски обект с работно време трябва да го регистрирате в общината;
  • ако продавате на дребно услуги или стоки задължително трябва да имате регистриран касов апарат в НАП;
  • всички, свързано с храна задължително минава през одобрението на БАБХ.

Ето някои от сферите на бизнеса, за които е задължително да притежавате специални лицензи, за да сте изрядни пред закона:

Лесни стъпки за регистрация на фирми – ЕТ, СД и КД

  • ако работите с храни и напитки (хранителен магазин, заведение тип ресторант, кафене, сладкарница, пекарна и т.н.);
  • ако продавате цигари и алкохол (ако имате хранителен магазин, в който продавате храна и цигари, ще се нуждаете от различни разрешителни);
  • аптека – задължително като собственик на аптеката трябва да сте дипломиран магистър-фармацевт;
  • фризьорски салон – нужен ви е сертификат, че умеете да упражнявате занаята;
  • автомивка или сервиз;
  • бюро за обмяна на валута, застрахователна или туристическа дейност;
  • таксиметрови услуги (тук ви е нужно разрешително да упражнявате дейността, нищо, че вероятно няма да отваряте фирма, предоставяща такива услуги);

            Спазване на разпоредбите. Разбира се, че всички законови разпоредби трябва да се спазват. Особено що се отнася до безопасността на работното място. За тази цел вие и вашите служители трябва да са ясно и точно информирани за съответните правила и да са наясно, че от тях се изисква да ги спазват. Нужно е обаче те да имат и нужните лични предпазни средства (примерно подходящите шапки, ако работят в кухня, еднократни ръкавици, маски за лице и т.н. ). Също така служителите трябва да са спокойни, че ако докладват инциденти или потенциална опасност за такива, няма да бъдат порицавани от колектива.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар