рисунка на пари в портфейл, банкноти и монети

Финансиране на нов бизнес – част 2

Споделете тази публикация на:

Ако за първи път навлизате в дебрите на предприемачеството и стартирате собствен бизнес съществена част от вашият бизнес план са финансите. Ако имате нужните спестявания, сте решили голяма част от проблема.  В няколко поредни статии ще разгледаме основните стъпки, които ще ви помогнат да се ориентирате и да вземете правилното за вас решение.

Продължение

ФИНАНСОВ ПЛАН

Финансовият е план е една предварителна прогноза, в която основна роля играят евентуалните приходи и разходи на бъдещата дейност. Основните пера, по които трябва да имате информация в конкретни цифри са“

– източниците на финансиране (вече говорихме какви могат да бъдат те);

– погасителен план, ако финансирането е с кредит;

– предвиждани приходи;

– предвиждани разходи от всякакъв характер, разделени по видове;

– прогноза на паричните потоци – това е месечното движение на парите въз основа на прогнозните приходи и разходи.

Защита на интелектуална собственост – търговска марка, патент, авторско право

Планирайте финансите на вашата бъдеща дейност в табличен вид (можете да използвате за тази цел таблици на Excel . Този план ви е нужен, за да имате цялостен поглед върху една от основните части от бизнеса ви. Така ще сте наясно и какви печалби можете да очаквате и за какъв период. Това разбира се зависи много и от вида на бизнеса. Ако сте решили да се занимавате с производство и търговия на плодове и тепърва засявате дръвчетата, първите ви приходи ще дойдат след 3 до 5 години, когато дръвчетата дадат плод и няма гаранция, че веднага ще излезете на печалба.

Не бъркайте приходите с печалбата. Често е нужно време, през което да генерирате достатъчно приходи, за да може в някакъв момент да започнете да генерирате и печалба. Данните от финансовия план трябва да съответстват на тези в общия бизнес план. Ако имате дори малки несъответствия, това лесно може да бъде забелязано и да отблъсне потенциални инвеститори. Опитайте да изготвите три варианта на финансов план:

– песимистичен, където представяте най-лошия вариант в развитието;

– реалистичен – този лан ще показва някакви усреднени стойности и варианти на развитие;

– оптимистичен – тук ще прогнозиране възможно най-голяма печалба;

По-важно от прогнозираната печалба обаче е добрата прогноза на паричния поток: кога и колко пари ще влизат и излизат. Тъй като част от разходите ще са постоянни, трябва да можете да ги покривате своевременно. Нужно е или приходите да са със същото постоянство като време и размер или ако приходите постъпват по-рядко във времето, то те трябва да са в по-голям размер, за да покрият и периода, в който няма да има постъпления. Важно е да знаете и че ако промените обема на производство на стоките или предлагате повече услуги за единица време, това ще промени само променливите разходи ( за суровини, материали, заплати и т.н.) Постоянните разходи като наем, лихви, ток и т.н. остават същите дори и обемът производство в някои месеци да е нулев.

Финансиране на нов бизнес – част 1

Критична точка. Това е количеството продукт (стоки или услуги), които е нужно да бъдат реализирани/ продадени, за да може с приходите да се покрият разходите. Или казано на жаргон – да излезете на нула. Със следната формула можете лесно да прогнозирате къде ще е вашата критична точка:

Q = F/ R – V

Легенда:

R – приходите от продажба на единица продукция

F – постоянните разходи

V – променливите разходи за една единица продукция

Q – критичната точка на обемът на продажбите

Пример: Фирма А произвежда стока Б, която се продава по 2 лв. за килограм. Постоянните разходи са 3000 лв. на месец. Променливите средно са 70% от продажната цена (0.70 лв. за килограм). В такъв случай критичната точка или минимумът продажби ще бъде:

R = 2 лв.

F = 3000 лв.

V = 1,40 лв./ кг. ( 70 % от 2 лв.)

Q = 3000 л./ 2 лв. – 1,40 лв./кг = 3000/ 0,60 = 5000 кг

5000 кг е критичният обем на продажбите при така зададените параметри. В тази зона фирмата не регистрира нито печалба, нито загуба.

ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ

Тук основният въпрос е как да накарате някого да ви довери парите си? Като за начало е нужна подготовка и добър бизнес план и интересна и убедителна презентация на същия. Потенциалният инвеститор трябва да се запознае подробно с вашите идеи, вероятно ще пожелае. И бъдете сигурни, че не всеки човек веднага е готов да даде парите си на непознат. На повечето потенциални инвеститори и партньори им трябва време да помислят.

Вашият инвеститор може да бъде физическо лице, с което ще станете съдружник (един или повече) или фирма. Първата стъпка в търсенето може да бъде социалната мрежа. Ако нямате профил в Linkedin, направете си. Това е мрежа за делови контакти с около 150 отрасъла на бизнеса от над 200 страни. Основната разлика с другите социални мрежи е, че LinkedIn е насочен към свързването на професионалисти от различни браншове. След това си направете списък с всички местни заинтересовани страни – това са онези физически или юридически лица, които потенциално могат да се заинтересуват от вашия бизнес и да решат да инвестират в него. Покажете им какви ползи  могат да имат те от инвестициите си при вас и какво ще бъде възвращаемостта им. Потърсете други предприемачи в местни структури на търговската камара с бизнес, подобен на вашия. Така най-малкото ще създадете контакти, които могат да ви бъдат от полза в някакъв бъдещ момент, дори и тези лица да не направят инвестиция във вашето начинание. Дайте гласност на това, с което предстои да стартирате. Информирайте приятели и роднини дори. Защото никога не знаете от къде ще изскочи добрата възможност.

И нещо много важно: инвестициите не е задължително да бъдат само под формата на пари. Бъдещият съдружник може да ви предостави свое оборудване (примерно уреди за ресторант), земя, помещение и т.н. Инвеститорите могат да са повече от един и да ви предоставят различни по големина и вид инвестиции.

© 2023 Илиана Дечкова

 

Вашият коментар