Финансиране на нов бизнес – част 1

Споделете тази публикация на:

Ако за първи път навлизате в дебрите на предприемачеството и стартирате собствен бизнес съществена част от вашият бизнес план са финансите. Ако имате нужните спестявания, сте решили голяма част от проблема.  В няколко поредни статии ще разгледаме основните стъпки, които ще ви помогнат да се ориентирате и да вземете правилното за вас решение.

ВАРИАНТИ ЗА НАЧАЛНО ФИНАНСИРАНЕ

Основните видове финансиране са: лични средства, банков заем, инвестиции от съдружници. Тук няма да говорим за големи корпорации и акционери, а за малки и средни предприятия. Финансирането може и да е смесено, разбра се. Част с лични средства и част с външен приход.

Личните средства са собствения капитал на съдружника/ съдружниците, а всички останали външни средства за финансиране се наричат привлечен капитал. Всички те заедно образуват капитала на едно предприятие. Разликата между банковия кредит и инвестиции от съдружник е най-общо следната: при банковия кредит имате определен период, в който трябва да върнете заема и ви се начисляват лихви. Обикновено плащането става месечно на равни вноски, в които а включени главница и лихва по заема. Когато част от капитала е под формата на инвестиция от съдружник, фирмата дължи на този съдружник част от печалбата под формата на дивиденти. Тези дивиденти разбира се могат и да не се изплащат всяка година. С решение на общото събрания на фирмата печалбата, ако има такава, може да остане във фирмената сметка и да се използва за нови инвестиции. Ето накратко примерна структура на капитала на вашата фирма (не е задължително да участват всички изброени елементи): капиталът на предприятието може да бъде класифициран по различни признаци, но един от най-важните е разграничаването му според собствеността на собствен и привлечен:

  1. Собствен капитал са паричните средства, които съдружниците предоставят на предприятието за осъществяване на дейността му. Той се дели на:
  • Основният капитал на предприятието е израз на собствеността;
  • Допълнителният капитал се формира в съответствие с устава на предприятието от парични вноски на собствениците, но има временен характер и подлежи на връщане;
  • Резерви се формират от отчисленията от печалбата и предназначението им е да покриват загуби, стимулиране на колектива, рискови проекти, спонсорство, социално подпомагане, дивиденти;
  • Финансов резултат – неразпределена печалба или непокрита загуба от предходни или текуща година.
  1. Привлечен капитал са паричните средства, привлечени от външно финансиране. Той се дели на:
  • Дългосрочни задължения – кредитиране от банки или други фирми за повече от 12 месеца;
  • Краткосрочни задължения – кредитиране от банки или други фирми за по-малко от 12 месеца, неизплатени заплати и осигуровки, неизплатени задължения към контрагенти и др.;
  • Финансирания – външни инвестиции от физически или юридически лица;

Има и още един начин за финансиране – програмите за финансиране с европейски средства. Целта на нашата книга не е подробно да изучаваме как се борави с евро фондове, затова само ще ги споменем накратко. ЕС подкрепя и финансира предприятия без значение дали се каса за малък, среден или едър бизнес. Финансова подкрепа от евро фондовете могат да получат и фирми с рискови капитали. ЕС може да даде подкрепа по формата на гаранции на такива фирми и по този начин фирмата да получи по-лесно банкови кредити или интерес от инвеститори. Съществуват различни програми, по които можете да кандидатствате, ако отговаряте на определените условия. Например ако стартирате иновативно предприятие или имате нужда т финансиране на научноизследователски проект, вашата програма е InnovFin, а ако се нуждаете от заем за дейности като култура и творчество, ще се насочите към условията по програма „Творческа Европа“.

ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА НАЧАЛНИТЕ РАЗХОДИ

За да стартирате успешно новото си начинание трябва максимално добре да прогнозирате началните разходи.  Така ще прецените каква първоначална сума ви е нужна и дали ще можете да я покриете сами или ще ви е нужен кредит, съдружник и т.н. Всяка дейност е специфична и има различни нужди. Някои фирми имат нужда от големи инвестиции, защото се налага да купуват инвентар, за други първоначалните разходи не са никак големи. Ето основните сектори, за които трябва да предвидите средства при започването:

Местоположение. Тук основно значение има дали помещението, в което ще развивате дейност е ваше или под наем. Важно е и дали ще се налага да правите ремонт на мястото. Ако помещението е собствено, вероятно ще трябва леко да го освежите – разходите ще са минимални. Вторият вариант е да наемете помещение. Тук освен евентуални еднократни разходи за ремонт или освежаване, трябва да предвидите постоянни разходи за наем. Имате и трета опция – да закупите помещението чрез ипотечен кредит, което също е постоянен разход, но за определен период от време. Какво ще изберете вече зависи от много фактори: цената на помещението, локацията, вида на бизнеса (ще ви е нужен ли заем и за други дейности по стартирането) и т.н.

Оборудване и консумативи. Тук имаме два основни вида разход: за постоянно оборудване (фурни, щандове, витрини ако е за пекарна, шкафове и специален стол и инструменти за фризьорски салон и т.н. ) и разходи за консумативи. Важно е да прецените оборудването дали ще го купувате – с ваши средства или заем или ще го наемете. Често млади ресторантьори предпочитат да наемат и помещение и оборудване, когато стартират такъв бизнес. Друг вид оборудване в зависимост т типа на бизнеса могат да бъдат еднократно закупуване на компютър, принтер, офис мебели, телефони и т.н.

Продукти (стоки и услуги). Ако сте решили да се реализирате като търговец, голямо перо от разходите ви ще са закупуване на продуктите, които ще продавате, освен ако не са н консигнация ( когато ги вземате от производител и ги заплащате след продажба). Тук също има различни опции. Да речем, че ще продавате мебели. Вариант едно е да закупите мостри, които да излагате в помещение – мострена зала и при заявка за покупка от клиент, да ги поръчвате на производител. Вариант две – купувате от всеки модел по няколко бройки и освен мострена зала, осигурявате и помещение за склад. Ако пък вие сте производител, зависи дали сами ще пласирате стоките си на крайния клиент или ще продавате на търговци на едро.  И в двата случая обаче ще ви е нужен склад. Това са разходите, ако се ориентирате към стоки. При услугите основните разходи ще са свързани с пътувания (собствен транспорт или нает), мобилни услуги (комуникация с клиентите) и т.н.

Финансиране на нов бизнес – част 2

Разходи за служители. На първо място трябва да решите ще имате и служители и колко и след това да калкулирате техните заплати и осигуровки. Важно е да решите дали и вие ще получавате заплата, ако сте управител на фирмата си (възможно е да не си назначите заплата, поне в началото). Както вече споменахме в описанието на бизнес плана, следващата стъпка е счетоводителят. Това лице постоянно наето и ще е (т.е. ще получава заплата) или за тази услуга ще плащате месечен наем на специализирана фирма. От там нататък зависи от броя на служителите, тяхната квалификация и задължения, за да определите заплатата им. Ето накратко как се изчислява работната заплата. Най-напред имате основно брутно трудов възнаграждение, да речем 1300 лв. Ако служителите и работниците ви извършват нощен труд или работят в празнични дни, това също се заплаща допълнително. Ако пък  работникът/ служителят има стаж по професията, която ще упражнява при вас, редно е да му начислите клас прослужено време, което е 0,6% за всяка прослужена година върху формираната до тук брутна сума (основна заплата плюс допълнителното възнаграждение, което споменахме). Пример:

– основна брутна заплата: 1300 лв. и 1 година стаж

– заплащане за допълнителен труд (да речем някакви часове в месеца): 50 лв.

– клас 0,6 % върху сумата от горните две: (1300+50)  + 0,6 % = 1358,10 лв.

1300 + 50 = 1350 лв.             1350 х 0,6% = 8,10 лв           1350 + 8,10 = 1358,10 лв.

Това е сумата, която ще получи служителят и върху която ще му бъдат удържани персоналните осигуровки и данък върху доходите. Вие като работодател също дължите осигуровки пропорционално, които следва да се начислят върху получената сума, която можем да наречем ФРЗ или фонд работна заплата ( не бъркайте с основна брутна заплата, което е различно). Всички тези подробности са грижа преди всичко на вашият счетоводител, но е добре да имате основни познания, за да планирате предварително разходите си. Ето таблица с процентите осигуровки, удържани от работника и работодателя към 2023 г.:

ПЕРА Осигуровки от работник 13,78 % Осигуровки от работник  18,92 %
Държавно обществено осигуряване – ДОО 8,38% 10,92%
Фонд Пенсии -6,58%  -8,22%
Фонд ОЗМ – общо заболяване и майчинство -1,40% -2,10%
Фонд Безработица -0,40% -0,60%
ДЗПО – допълнително задължително пенсионно осигуряване 2,20% 2,80%
Здравна осигуряване 3,20% 4,80%
ТЗПБ – Трудова злополука и професионално заболяване 0,40%
ДОД – Данък върху общия доход 10%

 

– Получихме сумата 1358,10 лв. Върху тази сума ще начислим общо 18,92 % осигуровки, които реално излизат от джоба на работодателя. В цифри изглежда така:

1358,10 х 18,92 % = 256,95 лв        1358,10 + 256,95 = 1615,05 лв – това е целият разход за един служител на месец при така зададените параметри.

Вие като собственик, без значение дали ще получавате заплата, също дължите осигуровки. Осигуровките общо за служителя са 13,78 %, които както по-горе обяснихме се начисляват върху формираната обща брутна заплата. Ако вземе за пример същите цифри:

– 1300 лв. основна заплата + 50 лв. допълнителен труд (някакъв) = 1350 лв.

– 1350 х 13,78 % = 186,03 лв. за осигуровки

– Остават за служителя: 1350 – 186,03 = 1163,97 лв. – тази сума се облага с ДОД 10%  или 1163,97 х 10% = 116,40 лв. за данък

             – За служителя остават: 1163,97 – 116,40 = 1047,57 лв. Т.е. ако вие си определите заплата по зададените параметри, чисто ще получавате всеки месец тази сума. Ако имате стаж, към заплатата ви ще се начислят и онези 0,6 % преди облагане с данъци и осигуровки. Стажът се доказва с документ – трудова книжка, но към днешна дата в НАП са регистрирани всички трудови договори.

Тук набелязахме само най-основно как да изчислите колко ще ви струва един работник или служител на месец. Има още много подробности, касаещи счетоводството, които не са обект на нашата тема.

Рекламата. Това е следващото перо разходи, които трябва да планирате при стартирането на вашия бизнес. В шеста глава, в точката „Как да ни забележат в този шумен свят“ ще разгледаме подробно как се прави добър маркетинг и ще набележим някои трикове за реклама. Това, което трябва да знаете като начинаещ бизнесмен е, че това перо гълта много разходи. Днес рекламата е скъпа. В зависимост какъв тип реклама ще използвате, се определят и разходите ви. Телевизията и радиото са изключително скъп вариант, особено за начинаещ малък бизнес. Един от най-евтините варианти са социалните мрежи. Задължително ви трябва сайт и страница във Фейсбук. Второто е безплатно поне на този етап и там можете да пускате редовни публикации, свързани с дейността ви. Или да се рекламирате в групи за покупко-продажби според предназначението им, разбира се. Досадно е в група за продажба на книги да пускате обява, че продавате млечни продукти или дрехи. Колкото до сайтът – ако не можете сами, доверете се на специалист. Удоволствието е скъпо, но пък ще изглеждате по-професионално и някак по-събрано като информация.

Освен еднократната инвестиции от няколко хиляди лева за създаването на сайт всяка година ще заплащате такса за домейн, която е под 100 лв. към днешна дата (това е името на сайта и разширението, с което ще се регистрира, например .com, .net и т.н.) и такса за хостинг (това е сървърът, на който се съхранява вашият сайт). Други разходи, свързани с рекламата могат да бъдат изработката на визитни картички, флаери и брошури, календари, химикали и органайзери. Можете да слагате банери с вашето лого в сайтове, които са популярни и се посещават или да използвате известни личности, които да рекламират вашата дейност.

Оперативни разходи/ режийни. Това са ежемесечните разходи за комунални услуги (ток, вода, мобилни услуги, интернет), счетоводни (ако плащате на кантора и нямате постоянно наето лице), адвокатски услуги (ако се налагат такива), разходи за транспорт и доставки на суровини и материали (ако отворите ресторант или малък магазин тези разходи ще са  едни от най-високите), банкови такси от всякакъв характер и т.н.

Разрешения и лицензи. На първо място това е планът за пожарна безопасност, който е задължителен без значение бизнеса. Трябва най-малкото да разполагате с пожарогасители, за чиято поддръжка и зареждане ще заплащате периодични такси, изходни знаци (тук разходите за закупуване и поставяне са еднократни). От там нататък трябва да се информирате от какви евентуално разрешителни и лицензи имате нужда по закон, за да извършвате дейността си. Например ако искате да отваряте преводаческа агенция, от 2012 г. тази дейност трябва да отговаря на определени сертификати по ISO. За заведение за хранене или кафене имате нужда от лиценз от РИОКОЗ (Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве). За да осъществявате транспортна дейност пък има други разрешителни и документи. И всичко това струва пари. Някои от разрешителните са еднократни, други трябва да ги набавяте периодично, което значи да предвидите разходите. Ако имате фирмено МПС, всяка година имате разходи за застраховка „ГО“, евентуално застраховка „КАСКО“, годишен данък и годишен технически преглед.

Следва продължение…

© 2023 Илиана Дечкова

ВИЖ СЪЩО

12 СТЪПКИ ЗА НАЧИНАЕЩИЯ ПРЕДПРИЕМАЧ – част 2

Вашият коментар