Необходими документи при покупко-продажба на нов дом – част 2

Споделете тази публикация на:

Ако вие купувате

Ако вие сте купувач на недвижим имот, от вас не се изискват почти никакви документи, в сравнение с продавача. Все пак трябва да внимавате и да проверявате някои неща, за да мине сделката успешно и за двете страни. А след осъществяване на сделката вие, като купувач, имате някои законови задължения.

1. Документ за самоличност на купувача/ купувачите

2. Пълномощно – ако някой от ваше име ще осъществява сделката. Пълномощното трябва да е нотариално заверено и в него да са описани ясно и точно правата на упълномощеното лице.

3. Акт 16 (разрешение за ползване на сградата), ако закупувате жилище в новопостроена сграда.

4. Декларации. При подписване на нотариалния акт за продажба на имота, купувачът попълва и следните декларации:

  • Декларации по чл. 25, ал. 8 от ЗННД
  • Декларация по чл. 42, ал. 2, т. 2 от ЗМИП
  • Декларация по чл. 59, ал. 1, т. 3 от ЗМИП – ако купувачът е юридическо лице
  • Декларация за произход на средствата по чл. 66, ал. 2 от ЗМИП – от купувача.

Декларациите се подписват лично от страните. Когато се представляват от пълномощник, упълномощителите трябва да заверят декларациите си пред нотариус.

5. Договор с банката – кредитодател, ако закупувате имота с частичен или цялостен кредит.

– В дена на сделката се подписва нотариалния акт за продажба и купувачът придобива имота. В този акт е отбелязано, че една част от сумата ще бъде изплатена на продавача чрез банков заем, след като нотариалният акт за продажба бъде вписан и след вписване на ипотеката. Обикновено банките отпускат заем за закупуване на жилище като сумата е под пазарната стойност на имота, а останалата сума купувачът осигурява сам. Ако примерно жилището, което искате да купите струва 100 хил лева, банката ще направи оценка на имота и ще ви отпусне кредит с по-малка стойност. Остатъкът трябва да си осигурите вие. Кредитът може да бъде чрез ипотека (ако не изплащате редовно дължимото, банката има право да ви вземе жилището) или чрез ипотека плюс гаранти (лица, които гарантират солидарно с вас, че ако вие не сте в състояние да изплащате кредита си, те поемат вашите задължения).

Необходими документи при покупко-продажба на нов дом – част 1

– След това се подписва нотариалния акт за учредяване на договорна ипотека – или съответно молбата за вписване на законна ипотека. Този акт се подписва от упълномощен представител на банката, от купувача-кредитополучател, от новите собственици на имота (ако са различни от кредитополучателя) и от гарантите (солидарни длъжници или съкредитополучатели ) по договора за кредит, ако има такива. Учредяването на ипотеката и подписването на нотариалния акт за продажба се осъществяват в един и същи ден.

6. Деклариране на имота в служба Местни данъци и такси. Длъжните сте да декларирате ново придобития си имот в двумесечен срок, без значение по какъв начин е придобит: чрез продажба, наследство, дарение или друго; без значение дали е ново строителство или стара панелка. Ако сте закупили имот на груб строеж, трябва да изчакате сградата да получи разрешение за ползване и едва тогава да го декларирате в двумесечен срок от датата на разрешението. Ако не спазите срока или декларирате грешни данни, ще ви глобят от 10 лв. до 400 лв. за физическо лице и от 100 лв. до 1000 лв, ако новият собственик е юридическо лице.

Старо или ново строителство – какво да изберем

7. Какви документи ви трябват, за да декларирате имота си, ако сте физическо лице:

– Декларация по чл. 14 от ЗМДТ;

– Документ за собственост /копие/;

–  Разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация /при ново строителство/;

– Удостоверение за наследници /при наследство/;

– Решение на ТЕЛК /при основно жилище, когато е приложимо/;

– Пълномощно /при подаване на декларацията от пълномощник/.

8. Прехвърляне на партидите за режийни услуги. Без значение за кой доставчик на ток и вода говорим, процедурата и изискванията са идентични. В молбата за прехвърляне трябва да посочите датата на нотариалния ви акт. От тази дата сметките ще идват на ваше име. Всичко неплатено преди тази дата остава на името на стария собственик. И все пак по-добрия вариант е всички сметки да са изчистени около датата на сделката. В срок от 30 дни новият собственик трябва да представи в дружеството:

– документ за самоличност и документ за собственост (нот.акт, удостоверение за наследници, договор за делба или други);

– молба-заявление за прехвърляне на партидата;

– клиентски номер (не се изисква навсякъде);

– документ за самоличност и пълномощно с нотариална заверка на подписа на собственика/те, ако лицето което прехвърля партидата е пълномощник.

© 2023 Илиана Дечкова

 

 

Вашият коментар