Необходими документи при покупко-продажба на нов дом – част 1

Споделете тази публикация на:

Ако вие продавате

публикувано за Happy Homes

Ако сте решили да продавате жилище или друг недвижим имот, въоръжете се с търпение, защото ще са ви нужни набор от документи, време за тяхното придобиване и търпение. Следващият списък включва всички задължителни, както и някои допълнителни документи, които се вадят при нужда (или са заменяеми).

 1. Документ за собственост. Това може да бъде нотариален акт, договор за доброволна делба, завещание, съдебно решение, брачен договор, крепостен акт и др. Добре е да носите и предишни документи за собственост на имота, за да се проследи историята му и да се направят нужните проверки. Ако имотът е притежание на повече от един собственик, това задължително трябва да фигурира в документа за собственост. Ако имотът е наследен, следва да се приложи и удостоверение за наследници и смъртен акт на наследодателя. То се издава от общината, от района или от кметството по последен постоянен адрес на починалото лице. Валидно е докато не настъпи промяна на данните, които фигурират в него.

 2. Данъчна оценка. Изкарва се от общината, където е регистрирано жилището. Ако документът е издаден преди 30 юни на текущата година, то той важи до тази дата; ако е издаден след 30 юни, валидността на дан. оценка е до края на календарната година. Обикновено се издава в срок от 3 до 14 работни дни. Адресът на имота по нотариален акт трябва да съвпада с адреса му в данъчната оценка. При наличие на различни адреси, се изисква удостоверение за идентичност. Това може да се случи, ако през годините има промяна в името на улицата или квартала. В данъчната оценка са вписани всички съсобственици на имота, както и дали всички те са платили задълженията си за този имот (данък и такса смет). Данъчната оценка се издава в два екземпляра – един за пред нотариуса и един за Агенцията по вписванията.

– Проверете дали данните, вписани в данъчната оценка съвпадат с данните в документа за собственост. Става въпрос за адреса на имота, квадратурата на имота и прилежащите му помещения. Често дребни технически грешки водят до забавяне на сделката и изнервяне на страните, а понякога продажбата не се осъществява. Ако има разминаване в информацията, изисквайте нейното коригиране. Това може да стане и на ръка, с подпис и печат на съответния служител, не е нужно да ви издават нова данъчна оценка.

Старо или ново строителство

 3. Удостоверение за тежести. Имотът може да е обременен с тежести (напр. ипотека или да има запор за продажбата му. Всички обстоятелства трябва да бъдат изяснени от нотариуса преди сделката. Удостоверението за тежести се издава от Имотния регистър към Агенцията по вписванията и трябва да обхваща период от най-малко 10 години назад.

 4. Скица на имота. Издава се от Агенцията по Геодезия, Картография и Кадастър или от техническата служба на общината по местонахождение на имота за районите, за които няма влязла в сила кадастрална карта. Този документ е нужен ако прехвърляте земя или идеални части от нея. Примерно ако продавате къща, към която има и дворно място, ще ви е нужна скица

 5. Удостоверение за семейно положение. Ако продавачът е семеен, трябва да представи удостоверение за граждански брак. Освен това е нужна и декларация по чл. 26 от Семейния кодекс от другия съпруг за съгласие за продажбата на имота. Особено ако жилището, което се продава е единствено за съпрузите. Ако другият съпруг има друго жилище, дори и семейството да не живее в продавания имот (по постоянен и настоящ адрес), е добре съпругът, който не е собственик, да представи нотариално заверена декларация-съгласие, за да се избегнат евентуални бъдещи спорове. Ако продавачът е разведен, следва да представи решение за развод, в което е разяснено дали бившият съпруг има някакво отношение относно продавания имот.

6. Декларация за отказ от право на ползване. Тази декларация е нужна ако в нотариалния акт или договора за делба е вписано, че имотът освен собственик, има и ползвател. Тогава ползвателят трябва да даде съгласие за продажба.

Необходими документи при покупко-продажба на нов дом – част 2

7. Пълномощно, нотариално заверено, ако продавачът не може лично да осъществи сделката.

8. Декларации. При подписване на нотариалния акт за продажба на имота, продавачът попълва и следните декларации:

  • Декларация по чл. 264, ал. 1 от ДОПК
  • Декларации по чл. 25, ал. 8 от ЗННД
  • Декларация по чл. 42, ал. 2, т. 2 от ЗМИП
  • Декларация по чл. 59, ал. 1, т. 3 от ЗМИП – ако продавачът е юридическо лице

Декларациите се подписват лично от страните. Когато се представляват от пълномощник, упълномощителите трябва да заверят декларациите си пред нотариус.

И още…

Ако вашият купувач ще плати сделката с частичен банков кредит, част от сумата, която е осигурена от купувача, ще ви бъде платена в момента на сделката. Останалата част ще ви бъде изплатена от банката няколко дни след подписването на нотариалния акт за продажба, когато в Службата по вписвания приключат регистъра за датата на продажбата. Би било добре да се подсигурите, като поискате купувачът да ви представи официално писмо с поет ангажимент от банката, адресирано до вас, за изплащане на дължимата сума и посочените условия.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар