Тенденции при недвижимите имоти

Споделете тази публикация на:

Бългapия ce зaвъpнa в тoп 30 нa нaй-бъpзo pacтящитe жилищни пaзapи в cвeтa

Това показва индeĸcът нa ĸoнcyлтaнтcĸaтa ĸoмпaния Кnіght Frаnk зa чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2020 гoдинa.

Живеем в несигурни времена. И е нормално хората да се притесняват за спестяванията си. Манталитетът на българина от край време е насочен към недвижимия имот под някаква форма. Днес това важи с пълна сила.  Имотите продължават да са най-сигурното убежище за съхраняване стойността па парите.

Според проучванията на някои банки, пазарът на имоти у нас остава стабилен дори в условия на пандемия. Ценита растат, но не главоломно. Основно се търсят жилища в големите градове в страната, но се наблюдава покачване на интереса и към жилища, намиращи се в малки населени места, близо до голям град, покрай морето или планината.

Основните купувачи разбира се, са хората със стабилни доходи. В България са малко хората, които имат готови пари за покупка на жилище. По-голямата част от купувачите финансират покупката си частично със собствени средства (спестени пари или от продажба на собствен имот) плюс дофинансиране чрез банков кредит.

Най-продавани са имотите с по 2 или 3 спални. Хората купуват жилища основно за собствени нужди и по-рядко с цел инвестиция. А когато избират, купувачите все по-често се съобразяват с околната инфраструктура, наличието в близост на училища и детски градини, места за отдих и пазаруване. По-атрактивни и желани са жилища с допълнително пространство, което може да се обособи за работа например, както и такива с  наличие на дворно място или партерна тераса.

Цените на жилищните имоти растат бавно, като в същото време се наблюдава спад в цените на индустриалните терени средно с около 20%, в зависимост от локацията. Заради пандемията и ръстът на онлайн търговията, се наблюдава повишаване на търсенето на складови площи за градска логистика.

Новата наредба от месец март 2021 г.  оскъпява жилищата

Специалистите в бранша очакват от 20% до 40% увеличение на цените на имотите у нас в следващите години. Причината за това е новата наредба, която влезе в сила през март 2021 г. Според тази наредба всеки апартамент в нова жилищна сграда, която е многофамилна, трябва да осигурява достъп за хора с увреждания. Това означава, че сградите трябва да имат достъпност и универсален дизайн.

Основните изисквания по отношение на новия дизайн и разпределение са:

  • Минимални размери на терасите 1,50 м на 1,50 м, като терасата трябва да е на едно ниво със стаята, която води към нея, за да може човек с инвалидна количка да се придвижва свободно и лесно;
  • Минимална широчина на входната врата 1 м, а на вътрешните врати – 80 см;
  • Минимални размери на тоалетната 1,50 метра на 1,50 метра, което означава една голяма баня с тоалетна;
  • кoридoритe при жилищнитe cгрaди, кoитo тeпървa щe ce cтрoят, трябвa дa ca ширoки пoнe c 50 caнтимeтрa пoвeчe, кoeтo щe пoзвoли нa чoвeк в кoличкa дa ce зaвъртa oкoлo ocтa cи.

Заради тези изисквания специалисти от Националната асоциация на строителните предприемачи смятат, че това ще доведе до повече общи части в сградите, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата.

Другият проблем е, че при основни ремонти, преустройства и промяна на предназначението на вече построени имоти, помещенията трябва да се пригодят към изискванията на новата наредба, а това в повечето случаи ще бъде невъзможно. Според архитектите и строителните предприемачи това е недообмислен абсурд, тъй като не става явно за какъв тип ремонт се отнасят новите преустройства. Сега излиза, че ако едно семейство реши да направи ремонт на жилището си, трябва да се съобрази с изискванията на новата наредба, дори и в семейството да няма човек с увреждане.

На практика никой не е против това сградите да бъдат съобразени с хората с увреждания. Но е абсолютно излишно всички апартаменти да бъдат пригодени по този начин. Новите технически изисквания ще оскъпят целия продукт и ще усложнят проектирането на жилищата. Площта на един двустаен апартамент ще стане до 80 кв.м, а в един тристаен апартамент ще бъде невъзможно да има отделни помещения за баня и тоалетна.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар