SWOT анализ

SWOT анализ – няколко лесни стъпки

Споделете тази публикация на:

SWOT  – Strengths (силни страни, Weaknesses – слаби страни, Opportunities – възможности, and Threats – заплахи). За да направите добра маркетингова стратегия на вашата фирма, след сегментирането на пазара и определяне на нишите, идва ред на анализа на силните и слабите страни на фирмата, предимствата, които притежавате и евентуалните заплахи по пътя на реализацията на вашия бизнес.

            Силни страни. Тук ще разгледате и опишете какви предимства има вашата фирма пред останалите и кое вие правите по-добре от тях. Дали сте по-добър художник от конкурента, с по-висока квалификация или пък за разлика от него, освен портрети, рисувате и пейзажи. Отново тук ще посочите има ли вашата фирма достъп до уникални или евтини ресурси, до които другите фирми нямат. Ако сте козметик и използвате изцяло био продукти или продукт, който трудно се намира на широкия пазар, това би било сериозно предимство.

Част от силните страни са и наличието на фактори, чрез които ще осъществявате продажбите си. Ако продавате по интернет и ползвате отстъпки при куриерите, с които ще работите, това е силна страна. Както и ако стартирате фрайнчайзинг на известна марка. Силна страна е и ако вече имате добра репутация сред потенциалните си клиенти и изобщо в обществото чист като човек и като характер. Изобщо всичко, което може да ви изведе пред конкуренцията е силна страна.

Лесни стъпки регистрации на фирми – ЕООД и ООД

Слаби страни. Те са онези неща, които трябва да се избягват. Тук е мястото да посочите и какво още може да се подобри в бъдеще. Полезно ще е ако другите фирми от бранша ви посочат кои са слабите ви страни, така ще имате външен поглед. Какви биха били евентуалните причини фирмата да няма добри продажби? Това може да включва липсата на марка или патент, ако имате лоша репутация като човек или пък лош кредитен рейтинг (примерно решите да теглите кредит от банката, но финансовата ви история не е добра, не се водите надежден платец по различни причини – това можа да забави кредита или пък съвсем да не го получите). В групата на слабите страни ще попаднат ресурсите, които ще ползвате, ако те са скъпи или трудно достъпни. Да речем, че отварят издателство, добре е да знаете, че в последните месеци на 2022 г. хартията поскъпна драстично. Трудния достъп до дистрибуция също се счита за много слаба страна. Ако произвеждате зарзават в някое село, но нямате кола или не сте шофьор, става трудно и скъпо да пласирате продукцията си.

Понякога един и същи елемент може да се окаже и силна, и слаба страна в различен период. Ако да речем имате малка пекарна, заредили сте суровини (брашно, яйца и т.н.) и сте впрегнали целия си производствен капацитет да печете закуски и да продавате. Имате възможност и ресурси да продавате по 5000 изделия на ден. По някаква причина обаче оборотът рязко намалява. Тогава тази възможност за 5000 бр. дневно се превръща в слаба страна, защото вие реално не можете да използвате целия си потенциал, а това носи загуби. Тук ще дам пример с малък ресторант в малък град. Според анализа най-голям оборот има през делнични дни и при хубаво време. В делничен ден много хора избират мястото, за да се нахранят през обедната си почивка (служители от близките магазинчета, служите на общинска администрация, която е на близо, майки с деца при хубаво време предпочитат мястото, защото има широк площад, където децата да играят безопасно). През уикенда и в празнични дни или при лошо време оборотът рязко спада. Затова собственичката предлага един път едно основно меню, което е актуално винаги и всеки делничен ден различно обедно меню, наред с основното.

12 СТЪПКИ ЗА НАЧИНАЕЩИЯ ПРЕДПРИЕМАЧ – част 1

            Възможностите. Те са свързани със силните страни на фирмата. Т.е. тук се анализира дали отделните силни страни могат да доведат до нови възможности. Или пък като елиминираме слабите страни, това да открие нови възможности. Да речем, че сте счетоводител по образование. Икономическите знания по принцип дават една много широка обща култура. Но в този случай тази ви силна страна ще ви даде възможност да спестите разходи за счетоводна дейност, ако можете и сами да си водите счетоводството.

Ако сте производител на зеленчуци слаба страна може да бъде липсата на оранжерия/ парник. Тогава ще произвеждате само сезонни зеленчуци и ще зависите много от климата. Ако обаче инвестирате пари в това съоръжение, вие елиминирате тази слаба страна, което ви дава възможност за повече продукция или за производство на домати извън основния им сезон.

Друг вид възможности са промените в държавните регулатори и нормативните изисквания. Ако да речем, законът предвиди нови изисквания за производство на дадена стока, които вие вече имате, а конкуренцията още няма, това ви дава сериозно предимство, поне за известен период.

Заплахи. Тук ще се насочите към анализ най-вече на конкуренцията и евентуалните трудности от външната среда, с които фирмата може да се сблъска. Примерно сте решили да отворите фризьорски салон, защото това е вашата стихия. Тази услуга дори и в смутни времена се търси; все пак живеем в 21 век, никой не иска да ходи рошав и с нацъфтяла коса, дори по време на пандемия. Ако обаче сте в малък град или квартал на голям мегаполис, където със сигурност се предлагат такива услуги отдавна, конкуренцията ще е основната заплаха. И тук е моментът да бъдете по-различни: във вида на предлаганите услуги, качеството на услугите и т.н. Можете да речем да предложите услугите си в работно време, различно от това на останалите ( в по-късни часове, в почивни дни или на повикване). Или може да продавате продуктите, които така или иначе използвате (шампоани, маски за коса и др.). По този начин вие направо превръщате заплахата във възможност.

Друг вид заплахи са фирмените слабости, които биха могли да елиминират фирмата от позициите и на пазара. Ако имате преводаческо бюро, но не работите със сертифицирани преводачи, това може да бъде сериозен проблем. Или пък в дейността и бранша ви навлизат нови технологии, които вие не можете да си позволите. Или пък конкуренцията предложи продукти-заместители на по-ниски цени, но със същото качество. Друга потенциална заплаха са и държавните регулатори. Когато държавата вкара нови изисквания за животновъдите или месопреработвателите, ако вие имате малка мандра, може и да не успеете да покриете всички нови нормативи и да загубите разрешителното си.

Заплаха може да се окаже и промяната на потребителското поведение. Да речем, че имате малко магазинче, където основно предлагате бързооборотни стоки от типа на вафли, енергийни и безалкохолни напитки, закуски и др. подобни. Това са стоки, които са широко употребявани сред  децата и младите хора. Ако обаче бъде проведена мащабна кампания в района за по-здравословно  хранене, оборотът ви ще спадне.

Като обобщение на SWOT анализа можем да отбележим, че първите два елемента – силни и слаби страни са всъщност вътрешните фактори, които влияят на фирмата, а възможностите и заплахите са външните. Важно е да се знае, че можете да влияете на вътрешните фактори, но не и на външните, както и ясно да разграничавате елементите от SWOT матрицата. По принцип вътрешните фактори се анализират като се съберат данни от клиентите и служителите на фирмата чрез проучвания, финансово-икономически анализ и т.н. Докато външните фактори се идентифицират като се анализира икономическата среда, търси се информация за нововъведения в бранша, нови тенденции, нови правила или отпадане на стари и т.н.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар