човек изчислява сметки

12 СТЪПКИ ЗА НАЧИНАЕЩИЯ ПРЕДПРИЕМАЧ – част 1

Споделете тази публикация на:

Ако за първи път навлизате в дебрите на предприемачеството и стартирате собствен бизнес със сигурност ще ви трябва бизнес план или казано по друг начин фирмена концепция. Бизнес планът описва и разработва вашата идея като проект, който да се реализира успешно в избраната от вас област. Така ще имате един цялостен поглед върху дейността за определен период от време. Освен това един такъв план помага за изграждането на добра структура на фирмата и насочва към евентуални препятствия и тяхното преодоляване; показва наличието на евентуални пропуски. Чрез него предприемачът може винаги да проверява дали първоначална идея се развива според плана.

Ето няколко практични идеи как да направите това.

Планът трябва да обхваща период от 3 до 5 години и да е с обем до 30-35 страници. Бизнес планът най-общо се състои от две основни части. Първата е писмено формулиране на идеята ви за: какви продукти ще предлагате, стоки или услуги ще бъдат те, потенциалните ви клиенти и как ще ги достигнете, каква маркетингова концепция ще следвате. Втората стъпка е планиране на финансирането, за да се превърне вашата идея в реалност, т.е. колко пари ще инвестирате, собствен доход ли ще бъдат или част с чужди инвестиции, предвиждани приходи, разходи, печалби, загуби (финансова част). През първата година трябва да планирате финансите на месечна база, а през следващите години – можете и на годишна база.

Сега ще разгледаме основните точки на бизнес плана, отнасящи се до двете основни части.

  1. СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

Това се налага, защото както вече споменахме, вашата концепция вероятно ще бъде прочетена от различни хора. Това споразумение е един вид защита някой да не ви открадне идеята.

  1. РЕЗЮМЕ

Резюмето обикновено е първата страница на бизнес плана. То дава на инвеститорите или кредиторите по-обстойна представа какво да очакват. Резюмето е като съдържанието на една книга. И много често потенциалните инвеститори и кредитори четат само него. И едва когато се убедят в потенциала на вашите иди, ще пожелаят да видят и останалата част от плана. Резюмето трябва да бъде преди всичко информативно, логично и с неутрален тон и да представя всички факти.

  1. ОСНОВНИ ДАННИ И ОПИСАНИЕ НА ИДЕЯТА И СТРАТЕГИЯТА

Тук можете да посочите името на фирмата, седалище и адрес на управление и да разкажете за вашия опит в конкретната сфера, която сте избрали. Добре е да посочите и образованието си и до колко то отговаря на това, с което сте се захванали. Защото ако сте завършили технически университет, не е проблем да предлагате медицинска техника. Различно ще е обаче ако предлагате същото, но сте прекарали няколко години в колеж по туризъм. Това, образованието да отговаря на дейността на фирмата не е строго задължително, но е пожелателно, поне в някаква степен. Опишете стратегията си –  какво ще предложите на пазара и защо – нов продукт или подобрение на съществуващ; или пък нов продукт в добавка към съществуващ. Например във вашия район има много почистващи фирми, но няма такива, които да пренасят обзавеждане; или пък има почистващи фирми, предимно с човешки ресурс, а вие предлагате машинно почистване.

Всяка добра стратегия си има фокус. Това може да е вежливото обслужване, ниските цени или разнообразието от продукти. Например една самолетна компания може да акцентира върху бързината на директните полети, а друга да инвестира в предлагането на повече храна в самолета и повече място.  За да поеме по пътя на успеха, компанията трябва да има ясно изразено мото. Такова, което да подсказва на клиентите и потребителите финалната цел. Ако липсва фокус, разходите често са високи, а цялостният бизнес модел е сложен за изпълнение. Така тази компания е като всички останали на пазара и няма причина да се отличава. Груба грешка за всяка компания е, ако единствено се опитва да догони конкуренцията. Така тя просто губи своята уникалност.

  1. ОПИСАНИЕ НА ЦЕЛЕВИЯ ПАЗАР

От съществено значение е сте взели решение кой е вашият целеви пазар: дали ще управляваш B2B или B2C бизнес. Или пък ще обслужвате правителствени или неправителствени организации. Когато определите основните параметри на целевия пазар, идва ред да решите към кои пазарни сегменти ще се насочите.  Няма как фирмата ви да се конкурира едновременно на всички фронтове. Трябва да докажете, че имате жизнеспособен пазар и че можете успешно да се конкурирате на пазара. В тази част на бизнес плана потенциалните инвеститори ще поучат информация за конкуренцията ви и как смятате да се справите с нея. Пазарните проучвания би трябвало да са както качествени, така и количествени. Когато правите сегментация на пазара, към който сте се насочили, това означава да анализирате търсенето и определянето на отделните групи потребители по предварително избрани критерии. Сегментацията на пазара или казано по-просто неговото разделяне а парчета ще разгледаме по-подробно в глава шеста.

12 СТЪПКИ ЗА НАЧИНАЕЩИЯ ПРЕДПРИЕМАЧ – част 2

Най-основно пазарът се сегментира според няколко базови критерии, според потребителите. Пазарът може да бъде обособен според географското положение на фирмата, желанията и покупателната сила на потребителите. Например в малко населено място с предимно застаряващо население не е удачно да отваряте дискотека… или магазин за тийн дрехи и аксесоари. Обикновено фирмата не може да приспособи продукта си към отделния клиент, затова групира клиентите на групи според общите им изисквания. Например: стартирате с авто къща;  купувачите на леки коли могат да се разделят основно на такива, търсещи просто средство за придвижване, търсещи висока класа и екстри или търсещи сигурност. Тук целевият пазар са шофьорите, а сегментите могат да бъдат един от изброените или всички, зависи от мащабите на фирмата и от това каква клиентела имате насреща си. В тази част можете да посочите основните предимства на вашия продукт спрямо конкуренцията, като не забравяте да споменете и слабите си страни  (последното със сигурност ще вдъхне повече доверие на читателя на бизнес плана).

След като детайлно сте разгледали елементите на пазара, идва ред да опишете във вашия бизнес план и така наречения SWOT анализ. Това е класически начин за анализ и планиране на дейността на една фирма. SWOT анализа следва четирите елемента на една матрица: силни страни (Strengths), слаби страни (Weaknesses), възможности (Opportunities), заплахи (Threats). Този метод е създаден от Албърт Хъмфри от Stanford Research Institute. Хъмфри, заедно с екип от колеги правят изследвания на фирми в средата на 20-ти век. Тези изследвания са финансирани от фирми от списъка Fortune 500, като тези фирми са предоставили и необходимите данни за това, защото са имали нужда от инструмент, който да им помага да виждат и поправят по-бързо грешките и пропуските си.  Как се прави SWOT анализ можете да научите тук.

SWOT анализ – няколко лесни стъпки

  1. ОПИСАНИЕ НА РЪКОВОДНАТА СТРУКТУРА

Персоналът в една фирма непрекъснато се променя. Но като за начало трябва да имате представа кой ще ръководи фирмата (вероятно Вие като собственик и/ или съдружникът, ако има такъв), сами ли ще действате или ще имате работници/ служители. Ако имате съдружници, трябва да посочите кой с какъв дял стартира.

Задължително трябва да имате счетоводител, ако сте фирма. Тук имате два варианта: да наемете такъв на постоянен договор, което значи да предвидите месечна заплата и осигуровки или да наемете счетоводна къща, на която ще плащате хонорар. Това ще го прецените според нуждите и финансите си. Дори и да нямате служители, следва да прецените ще имате ли нужда от секретар/ личен асистент, който да се грижи за част от административната работа. Ако обаче сте художник или писател  или упражнявате друга свободна професия ( потърсете списък на свободните професии в сайта на НАП ), може да не откривате фирма, а да се самоосигурявате. В този случай пак ще имате БУЛСТАТ, който ще съвпада с вашето ЕГН. И разбира се отново ще са ви нужни счетоводни услуги или най-малкото консултации кога какви декларации се подават към НАП. Винаги се консултирайте със специалист.

Но ако нямате намерение да бъдете едноличен собственик или занаятчия, за успеха на начинанието ви е добре да имате опитен екип. Това на практика означава, че ако ще наемате секретар или асистент, той/ тя трябва да имат необходимото образование и умения и компютърната им грамотност да не се свежда само до пускане на снимки в социалните мрежи. Ако извършвате по-специфична дейност е хубаво да си намерите счетоводител, който е работил в сферата и е запознат с нормативната база. В тази част на плана ще опишете подробно какви отдели и длъжности ще има във вашата фирма и какви са основните длъжностни характеристики. Например мениджър доставки какво ниво на език трябва да владее – базово или високо. По отношение на персонала тук е мястото за информация разполагате ли вече с квалифицирани кадри или тепърва ще ги търсите. Опишете броя на персонала и задачите на всеки един. Възможно е да предвидите един или няколко отдела, ако стартирате по-голяма фирма. Имайте предвид, че едно и също лице би могло да изпълнява длъжности в различни звена. Например лицето А може да бъде едновременно секретар и мениджър доставки или да отговаря и за доставките и за пласмента. Опишете детайлно кой какви отговорности ще има във вашата фирма.

Без значение колко е голяма фирмата ви, да очертаете основния скелет е много важно. Ако имате пекарна да речем, вариантите за персонал са основно няколко: вие – управител и снабдител, ситничар – един или двама, продавач. Според квалификацията и уменията вие можете да сте управителя и ситничаря или пък да продавате, а други да отговарят за доставките. И разбра се счетоводител – наето лице на постоянен договор или счетоводна къща, която да ви обслужва периодично. Тук е мястото да посочите и работното време: на обекта, на служителите, тъй като може да е различно.

© 2023 Илиана Дечкова

 

Вашият коментар