рисунка на пари в портфейл, банкноти и монети

Как харчим парите си

Споделете тази публикация на:

Финансовата ви репутация е важна

Живеем в общество, където парите са основен двигател. Затова как боравим с тях, се отразява и на мнението на околните за нас. И тук не става въпрос за приятелите ви, а за целия финансов свят. Добрият кредитен рейтинг отваря повече врати. Вие можете би често ползвате кредити… или пък не. Ползвате скъпи пакети на мобилните оператори или сте на минимална тарифа. Това няма значение. Важното за обществото и институциите е дали плащате редовно. Ако сте редовен платец, всяка нова оферта: за кредит, тарифен план за телевизия и т.н. ще бъдат все по-изгодни за вас. И обратното. Ако не умеете да си плащате навреме, освен, че ще ви спрат телефона, в жизненоважен момент банката няма да ви отпусне така нужният заем. Просто защото няма да ви има доверие.

Харчи, за да забогатееш 

На пръв поглед звучи налудничаво. „Как да харча, като нямам какво?” Напротив, имате. Разорението не идва от това колко харчим, а за какво харчим. Истината е, че голяма част от хората знаят много добре как да печелят. Проблемите им идват, когато не умеят да харчат правилно.

Да следваш парите, означава да се съобразяваш с тяхното количество. Първо се опитайте да вкарате някакъв ред в приоритетите си. Направете си списък с онова, което е важно за вас. Едва тогава имате шанс да подредите и финансите си. Не може разходите да надхвърлят приходите ви. Ако планувате сватба или почивка, много по-правилно е да се вместите в бюджета с който разполагате. Вместо това много хора потъват в заеми. За няколко мига щастие се обременяват да плащат десетки години. Това е глупаво.

Да си богат често е въпрос най-вече на желание

Станете богати. Поискайте го, лесно е. Представете си какво за вас е да сте богати, как се чувствате, как изглеждате, какво усещате. Напишете го. Осъзнайте, че богатството не винаги има материален измерител. Да си здрав и щастлив също е богатство. Много ценно, което не всички имат. Научете се да се фокусирате върху това, което имате, а не само върху онова, което нямате. Радвайте се и на най-малките успехи.

Купувайте активи. Но не тълкувайте активът така, както е описан в учебниците по счетоводство. Всичко, което не ви носи доходи е пасив, а не актив. Харчете за неща с бъдеща стойност. Спрете с редовното хранене по заведения. Ако миналогодишният ви смартфон работи прекрасно, не купувайте нов модел, само защото го има.  Не се дръжте като милионери, ако имате хиляди. Докато се стараете да изглеждате богати в очите на другите, в един момент ще минете в графата „разорени”. Затова по-добре положете усилия да станете богати, вместо само да изглеждате така. Започнете да инвестирате в знания. Образованието не е разход, а инвестиция и със сигурност ще ви се отплати. Вярвайте в това.

По-важно е ЗАЩО, а не КАК

Фундаментална греша е да започнете първата стъпка с „КАК” да забогатеете. По-добре си задайте въпроса „ЗАЩО” искате да сте богати. Отговорите могат да бъдат много. Защото искате да пътувате, защото го заслужавате, защото искате да подсигурите децата си… Когато си изясните защо искате да сте богати, просто действайте.

Действие първо – осъзнайте се къде се намирате по отношение на финансите си. Изчислете до стотинка на кого и какво дължите. Месечни разходи, заеми от приятели, кредити от банки, неплатени данъци… всичко. След това пресметнете с какво разполагате: това са парите в брой, банкови наличности, спестявания, заеми, които вие сте дали, наеми от жилище…  Не включвайте в този списък парите от редовните ви месечни приходи.

Сметката е проста. Месечният ви доход минус месечните ви разходи е равен на финансовата ситуация. Ако след тази проста сметка установите, че парите, които харчите са повече от това, което печелите, значи падението ви е сигурно. Защото излиза, че или не си плащате сметките и задлъжнявате или живеете от кредити… което е пак същото.

Ако сте паднали в дупка, няма да излезете, ако започнете да копаете. Същото е и с парите. И тук всеки би се запитал – кое е по-важно? Да харчим по-малко или да печелим повече? Правилният отговор е – и двете. Заедно. Започнете да харчите за най-необходимото: подслон, храна и сметки. С остатъка започнете да изплащате дълговете си, ако имате такива. Водете си записки на всяка изхарчена стотинка. Така в един момент лесно ще отсеете излишните харчове. Избавете се от удобството на кредитните карти. Поне за известно време. Само хора, които са способни веднага да погасят дължимото по картата, могат да ползват това удобство.

За да получиш, трябва да дадеш

Колкото повече давате, толкова повече получавате. Без значение за какво става въпрос. А даването често означава да се откажете от нещо. Ако откажете цигарите, ще получите повече здраве. Ако работите повече, шефът ви ще ви повиши. Ако се откажете от причините, които ви разоряват, ще прогресирате.

Никой не казва, че трябва да живеете като скот. Няма нужда да се отказвате изцяло от кабелната телевизия, но можете да намалите броя на каналите и от там цената. Махнете скъпата кола и си купете такава, която изисква по-евтина поддръжка. Преустановете развлеченията или поне ги разредете до минимум. Вместо вечеря в скъп ресторант, можете да излезете на пица и бира с приятели. Все пак важно е не мястото, а компанията, нали така.  А вместо да плащате за скъп маникюр, поне временно можете да се лакирате и у дома. Направете си списък и действайте.

След като решите от какво можете да се откажете, следващата стъпка е как да печелите повече пари. Именно да печелите, а не да правите. И ако това означава втора работа, не го приемайте негативно. Това не означава, че няма да имате личен живот. Означава, че ще имате живот, в който няма да се притеснявате за сметките между двете заплати. Също така забравете, че „тази работа” е под нивото ви. Няма лоша работа. Ако имате сметки за плащане, трябва да сте готови на всякаква работа – да продавате обувки, да гледате деца, да разнасяте вестници… Всяка работа е почтена. Защото ако не сте готови да направите необходимото, значи не заслужавате да прогресирате.

Малки трикове за печалба

Понякога е нужно да промените някои дребни на вид навици, за да промените коренно ситуацията. Много хора дори не забелязват паднала стотинка на улицата или просто я подминават. Това е грешка. Следващият път просто се наведете и я вземете. След това я приберете в касичка или просто в буркан. Повтаряйте си, е парите винаги идват към вас. В някакъв момент ще се изненадате, че бурканът със стотинки е пълен. Да, вероятно няма да ви стигне за почивка, нито дори за нов костюм. Но все пак ще имате тези пари.

Носете пари в брой и избягвайте плащането с кредитна карта. Така, ако на касата не ви стигнат парите, ще върнете някои неща, колкото и да ви е срам. А картата просто ще си натрупате поредното задължение. Когато плащате в брой, ви връщат ресто. Дори и да обичате да оставяте бакшиш, въздържайте се, докато сте на режим „забогатяване”. Просто приберете рестото – в същия буркан с намерените стотинки. Така в някакъв момент ще имате заделени пари, с които ще платите непредвидена сметка или просто ще си купите нещо.

Научете се да пазарувате със списък. Иначе рискувате да излезете от супермаркета с много излишни неща и с доста изхарчени пари. И спрете да купувате големи количества. Така само затваряте пари, които можете да похарчите за нещо друго или просто да спестите. Не е нужно да купувате цял стек олио, дори и да е по-евтино, ако са ви нужни само две бутилки.

Нужен е самоконтрол

Има само три вида хора, които не се справят: глупавите, мързеливите и онези, на които на им пука. Вие преценете дали  попадате в някоя от групите. Онези, които нямат пари и не са доволни то този факт са същите, които отказват да поемат отговорност за това. Защото им е по-лесно да хвърлят вината върху всичко останало – обстоятелствата, шефа, децата или дори Бог.

Ако не можете да контролирате парите си, твърде вероятно е да не можете да контролирате и други неща в живота си. Огледайте се. Контролирате ли храненето си? Или вече сте с наднормено тегло? А домът ви, чист ли е? Успявате ли да го поддържате? На пръв поглед тези неща нямат общо. Но всички те са свързани с едно качество – самодисциплина. Когато човек я притежава, тя работи във всеки един аспект от живота му. И обратното – ако няма, липсва в повече от едно звена.

За да имате нещо, което никога сте нямали, трябва да направите нещо, което никога не сте правили. Ако очаквате просто да имате пари, а не да ги печелите, значи тази книга не е за вас. За да получиш, първо трябва да дадеш. Запомнете, че светът се състои от хора които ЩЕ и хора, които НЯМА ДА… , а не от имащи и нямащи. И бъдете благодарни и за най-малкото, което имате.

© 2023 Илиана Дечкова

 

Вашият коментар