монети в буркан

Разорен или беден – разликата е голяма

Споделете тази публикация на:

Да бъдеш разорен не е като да си беден

Животът е отражение на изборите, които правите. А това се отнася и до начина, по-който боравите с парите. Ако искате по-добър живот, правете по-добри избори. Когато успехът започне да бяга от вас, освен да мислите позитивно, трябва и да действате.

Да бъдеш разорен не е като да си беден. Има разлика между бедни хора и такива, които не се справят финансово. Разорението идва, когато харчите повече, отколкото печелите. Кризата и безпаричието не се появяват за една нощ и не се промъкват тайно в дома ви. Те се случват постепенно заради начина, по който харчите парите си. Затова на първо място, когато вече сте изпаднали във финансов колапс, спрете да гледате на себе си като на жертва.

Финансирне на нов бизнес – част 1

Липсата на пари често бива оправдавана по много и различни начини. Най-честото оправдание е, че средата, в която сте израснали е била неподходяща. Но почти никой няма пари в резултат на средата си. Рядко са тези, които наследяват огромно състояние. Повечето хора са спечелили състоянието си. Факт е, че много милионери всъщност са родени бедни. В крайна сметка не е важно кой как е започнал, важен е крайният резултат. Факт е, че има много хора, които работят здраво, но не са забогатели. Получава се така, защото само упорит труд не е д остатъчен. С него се започва, но след това е нужно да правите каквото е необходимо, за да успеете.

Да се оправяш със сметките си не изисква сложни познания по математика. Нито пък компаниите за кредити са ви виновни, че сте затънали в дългове. Защото решението да ги използвате са само ваши, никой не ви принуждава. И изобщо вината не е в  житейските обстоятелства, които не можете да контролирате. Всеки може да се разори, такива неща се случват. Истинският проблем идва, когато това стане дългосрочна тенденция.

Когато цените в магазина станат недостъпни, хората са склонни да обвиняват инфлацията, правителството… но не и себе си. А причината е, че те просто не печелят достатъчно. „Но това е, защото работата ми е нископлатена!” – казват някои. Ами сменете си работата. Ако се окаже, че нямате достатъчно умения – придобийте ги. И печелете. Трудно е, но не е невъзможно. Извън зоната на комфорт

Парите често се асоциират с богатството. Но повечето хора всъщност не желаят да бъдат богати. Те искат просто да се чувстват комфортно. Това означава, че нито им е зле, нито прекрасно. И точно тук се корени проблемът. Когато на човек му е комфортно, той не се чувства достатъчно зле, за да се промени. В същото време не се чувства и достатъчно добре и не изпитва истинска наслада от живота. И на практика са обречени да се движат в този омагьосан кръг. Хората са склонни да правят промени в живота си, само когато се почувстват некомфортно.

SWOT анализ – няколко лесни стъпки

Често хората казват, че парите не са важни. И може би  не осъзнават или не искат да приемат, че е точно обратното. Парите са важни. За много неща. Колкото и сурово да звучи, парите определят много неща в живота на човека. В какъв квартал ще израсне човек, какви дрехи и кола ще има, в какво училище ще учи, в каква среда ще се движи. Определят дали ще има добро образование и добър лекар. И накрая същите тези пари определят дори размера на надгробната плоча. Всичко това звучи ужасно несправедливо. Но това е реалността. Такъв е животът. Затова никога не казвайте, че парите не са важни.

Намалете очакванията си

Парите са важни. Но те няма да ви донесат всичко.  Защото парите няма как да донесат щастие. Човек или е щастлив или не е. С пари не можете да си купите приятели, поне не и истински и верни. Някои проблеми и тревоги не могат да бъдат решени с пари. А понякога наличието на много пари води до тревоги. Парите не са гаранция, че ще си плащате сметките навреме или че ще станете по-щедри. Те не могат да ви гарантират и добър брак, въпреки, че тяхната липса е един от основните проблеми в много бракове. И не парите биха ви направили успели или по-добри хора.

Тогава защо са толкова важни? Отговорът е прост – те усилват всичко онова, което не ви носят пряко. Всички сме чували, че парите развалят хората. Това е абсолютно невярно. Парите не развалят, те само показват какъв е човекът в действителност. Ако човек е добър и щедър, когато има малко пари, то той ще е още по-добър и щедър, когато има повече. На практика парите дават финансова сигурност, малко повече свобода и малко покой на ума. Нищо друго. Но ако се замислите за всичко онова, което парите няма да ви дадат и за тези три неща. които ви носят, ще се убедите, че си струва да ги имате.

© 2023 Илиана Дечкова

 

Вашият коментар