вълк

Символиката в народното ни творчество – животните

Споделете тази публикация на:

Из Оракул „Имало едно време“

Вълкът

Символ на благородство и интелигентност. В родния ни фолклор е по-скоро смятан за опасен враг, който трябва да се умилостиви.  Народът и днес храни страхопочитание към вълка, затова на него са отредени дните от 1 до 3 февруари, известни като Трифунци. Това наименование идва празника на Св. Трифон Зарезан. Наричат ги също и Вълчи празници. Не се хваща остър предмет, особено нож и ножица. Вярва се, че ако се наруши тази забрана, вълкът ще прави пакости на семейството. В българските традиции се счита за добър знак да срещнеш вълк преди сватбата си.

Вълкът е символ на бистър ум, сила, издръжливост. Вълкът е водач. Може да изразява съвет да изчистите ума си и да погледнете на ситуацията само с разума си, без емоции. Или е показател, че ще имате достатъчно сили да преодолеете предстоящото без затруднения.

Но вълкът може да показва и  коварство, сребролюбие, измама или жестокост, период на презрение и унижение. Това може да означава, че или с вас ще постъпят лошо или е индикация, че вие трябва да преосмислите поведението си към околните.

Соколът

Соколът символизира неугасващия стремеж към победата, която осигурява независимост и свобода, особено тази на духа. Той изразява смелостта, светкавичните действия и жажда за по-добър живот. Символ на добра или лоша вест. Соколът може и да е съветник –  да сме по-дейни, да не се страхуваме да вземаме смели решения.  Ако соколът е болен или падащ, вещае загуба на жизнени сили или труден период.

Конят

Най-благородното домашно животно. Конят е типично прабългарски символ, символ на небето, свободата и силната и необуздана воля. Олицетворява военната храброст, сила, мощ, безстрашие и слава, което го прави подходящ за символичен подарък на възмъжаващи момчета.

Волът

Воловете заемат почетно място в народния бит. Без земя селянинът е половин сиромах, но без волове – цял. Волът е основния помощник на човека в обработването на земята и изкарване на прехраната. Затова и селяните почитали и пазели своите волове. Грях било да се заколи вол за курбан. Да загубиш вол носи голямо нещастие и прокоба.

Волът е помощник, някого, на когото можем да разчитаме за тежката работа. Сигурност и стабилност. Или показва, че вие ще помогнете на някого, че вие сте главната опора или трябва да бъдете такава. Ако е стар и болен или с главата надолу –  не разчитайте на помощ, всички са ви обърнали гръб.

Петелът

Петелът в християнската и предхристиянската традиция е символ на раждането, на новото начало, на Слънцето и Възкресението. Още предишната есен бащата нарича петела, който ще се заколи на този ден. Ако в къщата няма момче, майката носи петел в „мъжка“ къща, там да ѝ го заколят, че да добие и тя мъжка рожба и да има кой да продължи рода. Когато се заколи петелът, с кръв. та му се напръсква прагът на къщата и се маже челото на момчето за здраве. На този ден не се докосва нищо остро, за да не се родят децата с белези. Закланото животно се сготвя – пече се или се вари цяло, в някои краища на страната от него се раздава на съседите за здраве. Освен че пръска двора с кръвта, майката намазва и вратите към улицата. Перата от опашката се изскубват и се използват за украса.

Символ на мъжката енергия, сила, потентност, здраве. Символ на нещо, което няма да се изгуби във времето. Ако е стар, болен или с главата надолу – нестабилна мъжка енергия, здравословни проблеми, загуба на жизнена сила, край на нещо.

© 2023 Илиана Дечкова

Оракуле, кажи ми !

 

Вашият коментар