ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ЕСТЕСТВЕНАТА И ИЗКУСТВЕНАТА КОЖА

Споделете тази публикация на:

ЕСТЕСТВЕНА кожа

Има широко приложение за производството на обувки, облекла, чанти, колани, мебели, автомобилни тапицерии, подвързии и много други. Тя се добива от суровата кожа на животните след като бъде обработена. Най-често се използва кожата на бозайници като овце, свине, говеда. Кожите на зайци, лисици, норки също се използват, основно в облеклото. Някои по-екстравагантни производители използват за своите клиенти кожа от по-екзотични животни като змии, крокодили и други.

Предимства

Естествената кожа е приятна на допир. Тя често е символ на престиж и лукс. Всяко парче кожа е уникално само по себе си, защото няма две еднакви животни. А благодарение на сложно преплетените колагенови влакна продуктите, произведени от нея са по-издръжливи във времето. Друг сериозен плюс е лесното почистване. Достатъчно е редовно да се забърсва с влажна кърпа, за да запази вида си за дълго и да издържи защо не и 10-12 години.

Естествената кожа е най-добрата материя, която много добре предпазва от вятър и ниски температури. Тъй като тя самата диша, позволява и на ходилата да дишат. Затова е много добър избор за обувки. Голямо предимство на естествената кожа е, че с времето става по-мека. Така тя се напасва и създава максимален комфорт за ходилата.

Недостатъци

Първият недостатък, който клиентът забелязва е цената. Изделията от естествена кожа са чувствително по-скъпи от същите, изработени от изкуствена. За разлика от изкуствената, естествената кожа избледнява, ако системно е оставяна на пряка слънчева светлина. Тя е и абсорбираща. Само няколко капки намокряне са достатъчни, за да попият в материята, ако не се избършат веднага. Но най-големият недостатък на естествената кожа е начинът, по който се добива.

ИЗКУСТВЕНА кожа

Изработва се от няколко вида материали: полиестер, памук, найлон или вискоза. Тя се получава като по химичен път върху текстил се лага покритие от восък, полиуретан или боя. По този начин се имитира външния вид на естествената кожа. Има два основни вида изкуствена кожа: полиуретан (PU) и поливинилхлорид (PVC – „Vinyl“).

Предимства

Най-голямото и предимство  е, че на външен вид е много сходна с естествената, а в същото време цената на изделията от изкуствена кожа са в пъти по-евтини. Масово предпочитана от природозащитници, защото за нейното производство не се избиват животни. Изкуствената кожа има равномерни тъкан и цвят, защото се произвежда машинно. Не избледнява лесно, дори на пряка слънчева светлина, а изделията могат да се произведат в много по-голямо разнообразие от цветове и нюанси.

Изкуствената кожа е екологична, еластична и гъвкава и нещо много важно – тя не попива влагата. Ако разлеете течност на диван от текстил или естествена кожа, ще ви е трудно да го почистите. Може да успеете да попиете част от течността с кърпа, но дори да реагирате достатъчно бързо, няма да успеете да почистите всичко и както трябва. За разлика от текстила, изкуствената кожа е изключително устойчива на течности. Повърхността на мебелите няма да попие бързо вино, вода или други течности. Така при инцидент, ще успеете да почистите бързо, без да се  получат дълготрайни увреждания по изкуствената тъкан..

Недостатъци

Изкуствената кожа е нетрайна. Изделията обикновено траят една трета от времето на същите от естествена кожа. С времето изкуствената кожа се нацепва и олющва и така продуктите стават неизползваеми. Тя няма същия блясък като естествената и не мирише като нея. Най-често излъчва миризма на пластмаса или каучук. Друг недостатък е, че е по-трудна е за поддръжка. И въпреки, че не попива течностите както естествената, желателно е да се избягва продължителен контакт с влагата, защото това води до деформация. Друг минус е промяната в температурата. При рязка промяна в изкуствената кожа могат да се появят пукнатини. В зависимост от материала, от който е направена, тя може да се окаже лесно запалима, а това вече е голям и сериозен недостатък.

Как да ги различим?

Най-напред на външен вид. Ако порите и гънките са еднакви на дълбочина и симетрия, кожата е изкуствена. Както при човешката кожа, така и при животинската порите и гънките не са равномерни. Липсата на симетрия е показател, че изделието ви е от естествена кожа.

Следващото, което трябва да огледате добре е цвета. Въпреки, че при първоначална покупка няма да забележите съществени разлики, като цяло цветът на естествената кожа е по-чувствителен. Затова при прегъване за да забележите цветовете на гънките на естествената кожа ви трябва повече време. Можете да направите проверка и чрез натиск. При естествената кожа бръчките при натиск изчезват по-бързо.

Ако е възможно, огледайте вътрешната страна на вашия продукт. Ако няма допълнителна подплата разликите лесно се виждат. Ако вътрешната страна е от текстил, продуктът ви е от изкуствена кожа. И обратното – ако вътрешността е мъхеста или с велурени власинки, ако шевовете имат различни по големина дупчици, значи кожата е естествена.

Естествената кожа попива влагата. Поръсете няколко капки вода. Ако водата остане на повърхността, значи кожата е изкуствена. Друг вариант е да пробвате с наплюнчен пръст, но не е хигиенично.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар