НЕ ! НЕ ИЗЛИЗАШ ! или как се ражда фолклорът на един народ – част 1

Споделете тази публикация на:

Настоящото четиво НЯМА за цел да провокира политически дебати, теории на конспирацията, да дава оценка в стил „кой крив – кой прав”, нито да демонстрира проява на неуважение към Генерал Мутафчийски.

Нека се посмеем, да се позабавляваме… и да помним. А след това всеки сам за себе си да си извлече поука.

Текстовете и снимките са от интернет, главно Фейсбук – събрани, подредени и редактирани от мен. Те са произведения с неизвестен или неуточнен (анонимен) автор. Според „Малък тълковен речник на българския език“, Стоян Буров и Пенка Пехливанова, издание 1998 г. афоризмите и епиграмите под формата на текстове и снимки могат да се категоризира като съвременен български фолклор и по смисъла на чл. 4 т. 3 и чл. 6 ал. 1 от ЗАПСП  не са обект на авторско право що се отнася до първоизточниците.

Във времена на криза, колкото и страшно да е положението, човекът има едно свойство, което му помага да оцелее. Въпреки всичко. И това е смехът. Въпреки страха, въпреки трудностите, хората намират сили да обобщят ситуацията и да изразят своите емоции в песни, стихове, снимки. Така се ражда народният фолклор.

Разделение на нацията

КОМПЕТЕНТНИ ВИРУСОЛОЗИ. Те са наясно какъв е вирусът, откъде е тръгнал, как се разпространява, какво ще стане след един месец, след една година и изобщо с вселената. Какъвто и въпрос да им зададеш, те са наясно и ти го обясняват леко високомерно, щото все пак не са длъжни да споделят знанието си с невежи.

ПАНИКЬОРИ. Те настървено търсят в интернет все по-страшна информация за милиони жертви, шокиращ брой заразени и масови гробове. Колкото по-зловеща е информацията, с толкова по-голямо наслаждение я споделят и ни натякват, че когато всички умрем, ще разберем, че са били прави. Препоръчват в следващите 5-10 години да си стоим вкъщи, да не ядем, да не дишаме, да се търкаме яко с тоалетна хартия и най-вече да не мислим. Щото е доказано, че от мислене се хващат най-страшните болести. Който не мисли – живее по-дълго.

КОНСПИРАТИВНИ ВИРУСОЛОЗИ. Те са убедени, че вирусът е изкуствено създаден от коварен злодей. Пуснат е от американците, за да прецакат китайците, китайците пък са го пуснали в Европа, за да прецакат европейците, а руснаците, за да прецакат всички, изобщо не го хващат. Зад тоя пъклен план, разбира се, стоят тайните служби, масоните, рептилите, илюминатите, извънземните и Волдемор.

„НИЩОНИНЕМА“-ДЖИИ. Те са толкова тъпи, че отказват да полагат каквито и да било грижи за здравето си, смятат, че вирусът изобщо не съществува, и че ще стане, каквото им е писано.

ЗНАХАРИ. Те имат със сигурност бабин илач, който включва индрише, пръча урина и ракия. Вари се в турско джезве, престоява два дни под сянка от джамия и след това се пие на гладно. Лекува всички болести. Доказано е.

ПРОРОЦИ. Според тях вирусът е предсказан от световни авторитети – баба Ванга (питайте официалната ѝ говорителка Нешка!), Алена и Стойчо Керев. Но само малцина избрани знаят за тия предсказания и сега се отнасят снизходително към нас, простосмъртните, които нямаме достъп до отвъдна информация.“

Пролетта не знаеше

Улиците бяха празни, магазините затворени, хората вече не можеха да излизат. Но пролетта не знаеше и цветята започнаха да цъфтят, слънцето грееше, птиците пееха, лястовичките скоро идваха, небето беше синьо, утрото идваше рано.

Беше март 2020… Младите хора трябваше да учат онлайн и да си намерят работа от къщи, хората вече не можеха да пазаруват, или да ходят на фризьор. Вече нямаше място в болниците, а хората продължаваха да боледуват. Но пролетта не знаеше, тревата растеше.

Беше  март 2020… Хората бяха затворени. За защита на бабите и дядовците, семействата и децата. Нямаше вече събиране или семейно празненство, нямаше хранене заедно. Страхът стана истински и дните си приличаха. Но пролетта не знаеше, ябълковите дървета, черешови дървета и другите растяха и цъфтяха.

Хората започнаха да четат, да играят със семейството, да учат език, да пеят на балкона, като канеха съседите да направят същото, научиха се да бъдат подкрепящи и съсредоточени върху други ценности. Хората осъзнаха важността на здравето, страданието, осъзнаха важността на този свят, който беше спрял, на икономиката, която се срина. Но пролетта не знаеше. Цветята напълниха градините, птиците свиха гнездото си, лястовичките бяха пристигнали.

Тогава дойде денят на освобождението, хората разбраха по телевизията, че вирусът се беше загубил, тръгнаха по улицата, пяха, плачеха, целуваха съседите си, без маски или ръкавици. И тогава дойде лятото, защото пролетта не знаеше. То (лятото) продължи да бъде там въпреки всичко, въпреки вируса, страха и смъртта. Защото пролетта не знаеше, тя научи хората на силата на живота.

… следва продължение

 

 

 

Вашият коментар