рисунка на ученици и учителка в час

ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ СИСТЕМИ ПО СВЕТА – част 2

Споделете тази публикация на:

В поредица от статии ще разгледаме няколко образователни системи, различни една от друга като модел, в държави с различни културни особености и манталитет, разположени на различни континенти.

Финландия

Във Финландия задължителното образование започва на 6-годишна възраст. То е предучилищно, безплатно и е 4 часа на ден. Основната цел в тази възраст е не трупането на знания, а играенето на игри и създаване на стимулираща среда за холистично развитие с връстниците. Децата биват окуражавани да проявяват собствена инициатива. Училищата са на принципа на автономно управление. До 9-ти клас всички се обучават еднакво и имат национални критерии за оценяване по всички предмети. В същото време няма национални тестове в средните училища.

Финландското чудо – така наричат световните експерти образователната система в тази скандинавска държава. Чудото се състои в това, че образователната система там се различава коренно от повечето в западна Европа и САЩ. Във Финландия учениците нямат домашни и не се явяват на стандартизирани тестове и матури. Причината за това е, че Министерството на образованието смята, че децата и юношите трябва да се наслаждават на най-прекрасните години от живота си. Когато все пак има някакви проверки на знанията, те са под формата на разгънати въпроси, за да могат учениците да покажат реални знания и умения, а не просто да налучкат отговора. Учениците не учат, за да се подготвят добре за предстоящите изпити и матури, а за да получат реални знания. Те искат да знаят и системата им помага да не загубят първичното си човешко любопитство, характерно у нас само за малките деца. Затова и  уроците не са структурирани еднотипно. Всеки преподавател е свободен да избере методология на преподаване и какъв материал да преподава. В същото време манталитета на родителите е „широк” – те не притискат децата да имат непременно високи оценки по всички предмети. Така се избягва излишния стрес и учениците се концентрират върху усвояване и прилагане на знанията и уменията си, а не върху това как ще бъдат оценени.

Друга съществена разлика с повечето образователни системи е фактът, че във Финландия училищата и университетите не се делят на престижни и не толкова. Всички учебни заведения предлагат еднакво качество на обучение, което поставя децата в равни условия. Те просто постъпват в най-близкото квартално училище. Това равенство дава предпоставки училищата и университетите да не се конкурират помежду си, а си сътрудничат и да изграждат връзки, за да изградят единна образователна система. Ако едно училище открие нов подход в преподаването, който е успешен, то го споделя с останалите, за да се запази общото ниво на качество на образованието. За разлика от България, където университетите и училищата, заради делегираните бюджети, отдавна влизат в пряка конкуренция и са изместили фокуса си; основната им цел е да покажат кое учебно заведение е по-престижно, а не да образоват.

Следващата характеристика на финландското образование частично съвпада с новите промени, приложени у нас. Във Финландия учениците на 16-годишна възраст имат възможност да избират как да продължат образованието си – да се обучават за професия или академична кариера. При избор за професия те се обучават в политехнически училища и институти, където усвояват повече практически умения. Ако искат академична кариера, се подготвят да влязат в университет. около 43% от учениците избират професионалното образование. И тук идва разликата, която произтича основно от манталитета и нагласите в обществото. У нас висшето образование е с тенденция към обезценяване, защото е въпрос на „престиж” детето ти да завърши висше образование. Факт е, че към днешна дата да те приемат в университет в България е по-лесно, отколкото да завършиш гимназия. Младите хора се насочват към висшето образование по принуда, а не заради вътрешните си естествени потребности, защото цялата система у нас е сбъркана. Без заветната университетска диплома на практика трудно си намират добре платена работа. Резултатът е плачевен – младежите попиват академична теория, а бизнесът изпитва остра нужда от практически специалисти, особено по приложни и инженерни науки. Принудени да учат нещо, към което нямат афинитет, но е „престижно”, младите хора не усвояват в пълнота знанията по специалността, която са избрали и често след завършването си работят в съвсем друга сфера. За разлика от Финландия, където онези, които се насочват към професия, а не към академична среда, имат добри кариери и са добре платени

Канада

Според изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), което проследява развитието на образованието по света, Канада е посочена като страната с най-образована нация. В различните провинции се наблюдава влияние на различни образователни системи. В англоговорящите най-силно е това на шотландската система, докато във френскоговорящата част предпочитат образеца на френската. Но въпреки тази децентрализация, за високото ниво на образованието в Канада говори най-вече фактът, че канадските деца показват най-добри резултати на международни изложения в областта на информатиката, математиката и на естествените науки.

Специфичното и различното от нашата образователна система е системата за оценяване на учениците. Тя варира в зависимост от нивото на образованието (средно или висше) и според учебното заведение. Оценките са разделени на четири категории и имат различна тежест – мислене, знания, проучване и общуване. На практика в часовете по математика например, които са натоварени с много научни данни, знанията са с по-голяма тежест от общуването, докато в час по английски език например е точно обратното.

В повечето канадски провинции се използва буквена система за оценяване – от A до F, или се оценява в проценти – от 0 до 100 %, като А = 90 и повече %, В =80 – 89%, С = 70 – 79% и т.н. . Към буквите се добавят и знаците + и -, които доуточняват оценката – така А+ е по-добра оценка от А-.

ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ СИСТЕМИ ПО СВЕТА – част 1

Статиите са част от магистърска теза на тема „Радикална реформа в образованието – индивидуалност вместо унифициране“ по специалност Педагогика за придобиване на квалификация „учител по икономически дисциплини“ към ИУ – Варна, защитена с Отличен.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар