Св. Димитър

Димитровден – 26 октомври

Споделете тази публикация на:

Из „Имало едно време – нрави и светоглед на българите“

Стара народна приказка разказва за двама братя-близнаци – Димитър и Георги. Св. Димитър бил първородният, язди черен кон и е господар на зимата. С Димитроден идвали снегът и зимата. Това е последният период, когато стопаните се разплащат с овчари и ратаи, прибират ралата на сухо, подреждат дървата за зимата под стрехите и настъпва края на стопанската година.  Както на Симеоновден и Игнажден, и в този ден се обръща внимание кой първи ще посети дома. Дано е здрав, читав и имотен чиляк – че да е здрава и богата годината. Ако луната е пълна срещу празника, пчелите много ще се роят и ще има много мед и много агънца в кошарите. Иманярите вярват, че в нощта на Димитровден небето “се отваря” и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

Димитровден е времето на общоселските събори и курбани, работата по прибирането на реколтата е приключила и хората се отдават на заслужено веселие. През периода от Петковден и Димитровден започват годежите и сватбите. Момите извиват кръшни хора, „ за сгляда”, за да ги огледат и аресат момците и техните родители. Хората наричали този ден „Митровден” или „Разпус”. На имен ден се ходи неканен, а на именника се носят бели цветя, увити с червен конец –  да е блага зимата и здрав именника. На трапезата има курбан или овнешки гювеч и пилешка яхния. Ако празнува жена – коли се кокошка, ако е мъж – петел. Поднасят се и зеленчуци, варена царевица, печени ябълки, тиква.

Петковден – 14 октомври

Православната църква чества паметта на Св. Великомъченик Димитър Солунски. Роден в гр. Солун през 3 в., Димитър произхождал от заможноо и образовано семейство. Баща му бил градоначалник и след смъртта му по заповед на император Максимиан Херкул заема мястото на баща си. Народът в Солун почитал и се радвал на Димитър. След като станал управител на града, той открито започнал да изповядва християнството. Това не се харесвало на следващия император Галерий и той хвърлил Димитър в тъмница. По-късно, на 26 октомври, заповядал да да бъде убит с копие заедно със сподвижника му Нестор, чиято памет църквата почита на следващия ден – 27 октомври.

© 2023 Илиана Дечкова

 

Вашият коментар