канатица

Осем от най-често срещаните шевици

Споделете тази публикация на:

Из „Имало едно време – нрави и светоглед на българите“

Ето едни от най-често срещаните символи, втъкавани в облекла и килими

МАКАЗ – ГОДЕЖ

Маказът е основен знак при символите за семейство и род. Маказ на български означава разклонение, знак за мъжкото и женското начало, за божественото и земното. Маказът интерперетира двете части на Ромба на тялото на костенурката – символ на планетата, разделен на два триъгълника. Допирането на върховете на двата триъгълника е началото, първия контакт, тоест годеж в половата символика. Когато двата триъгълника са допрени със широката си страна, символът означава Сродство, Сродяване.

ГОЛЯМ МАКАЗ – СВАТБА

Когато двата триъгълника свързани отново с върховете, но са проникнати един в друг, символизират реализацията на годеж, половото тайнство вече е познато. Този знак символизира  Сватбата и последващото зачатие. Това и е символ на Съпружеството, на Бащата и Майката в тяхното полово свещено единство, на бъдещите родители.

Фолклорен сборник „Имало едно време – нрави и светоглед на българите“

СЕМЕЙСТВО ИЛИ КАНАТИЦА

Тук към големия маказ са прибавени два по-малки триъгълника, с допрени върхове от всяка страна. Това са Майката и Бащата, които са изпълнили основното си предназначение – да раждат поколения и да продължат рода. Всичко, което е било заложено като символика в Маказа е осъществено в Големия Маказ и вече е реалност – родени са деца.  Триъгълниците илюстрират точно две деца. Двата малки триъгълника не са точно полово означени. Символът е универсален и може да се интепретира в различни възможно варианти: момче и момиче, две момчета или две момичета. Всяко е до единия от родителите си и приема неговата символика – мъжко или женско.

ГОЛЯМА КАНАТИЦА ИЛИ РОД

Когато в семейството раждането се е осъществявало многократно, което е и основна цел, ред е на следващия символ, който показва нарастването на семейството и рода. Отстрани се добавят още два триъгълника, които означават, че вече имаме няколко поколения. Този символ показва, че семейството е плодовито и няма проблем с разрастването и превръщането си в голям род.

виж също: Шевици и символи в костюмите

ВЕЛИКА КАНАТИЦА ИЛИ НАРОД

Това е символът на народа, много семейства и родове, генетически свързани помежду си в общо битие. Символът на раждаемостта вече е утроен. Той показва наличие на цял един етнос, кръвно свързан. Това племе, този народ е изграден от родове и родове. Младите представители на тези родове естествено опознават половото тайнство, но тук символът не е насочен към двамата отделни души, мъжът и жената, а към двата рода, които се сродяват. Триъгълниците са допрени с широките си страни, което символизира единството на двата рода, , в които членовете не са съпричастни по полов път, а чрез някой от роднините на младоженците, наричаме ги още Сватове – членовете на Сватбата, роднините до последното коляно по линията на сродството. Ето защо този знак е основа за следващата фигура, символ на сродяването на родовете.

БАБИЦА

(сродени семейства – с два сочещи навън триъгълника)

Тук имаме интерпретация на Канатица, но триъгълниците, символизиращи поколенията сочат навън, а не навътре, т.е. обратно на Канатицата. В този символ те не са обозначение на децата в семейството, а на членовете на рода, които са полово узрели и са се сродили с други родове, създали са семейства. Това е символ на полово междуродово сливане на ДНК на българите.

В  символа Бабица виждаме интерпретация на знака Канатица, но с триъгълници илюстриращи раждането, поколенията насочени навън от тялото на основния символ.  Обърнати са обратно на тези в канатицата.  Сега триъгълниците илюстрират не децата от семейството, а  членовете на рода, които са осъществили сродяване, създали са семейства с членове от друг род. Имаме символ на междуродово полово сливане на ДНК на българите. Насочването навън показва, че някой напуска рода, за да се присъедини към друг род.

ГОЛЯМАБАБИЦА ИЛИ СРОДЕНИ РОДОВЕ  – Бабица – с два по два триъгълника, които сочат навън – много са вече онези, които са напуснали рода и са се сродили с друг род, както и много са тези, к оито са се присъединили към този род.

СРОДЕНИ ПЛЕМЕНА

Този символ е много по-значителен и носи многопластово значение. Ромбът в средата символизира половото тайнство на Сродството, вече имаме сродени племена. Вертикалните ромбове горе и долу са символ на мъжа и жената от две племена, които са дали живот. И двата триъгълника символизират, че са родени деца и тези деца  принадлежат на два рода, но на един народ. Виждаме колко сакрално са изразени тези идеи в двата триъгълника – те лежат по равно върху двата маказа, символизиращи двете двойки  от различните родове.  И отново утвърдените полови възможности на това раждане – момче или момиче. И отново виждаме брилянтната символика  – не отразяваща половете, а възможността за тяхното раждане.

изображения на видовете канатици и макази в шевицитеОсвен пожелателен характер, символите на шевиците са имали и обозначаващ характер. Те са били ясен показател на социалния статус на хората. Момите и ергените не могат да носят дрехите на вече омъжените, както и на невестите не прилича да се обличат като моми.

Когато булката е дарявала сватбарите семействата и сродниците им, даровете и са били строго символични, според нейното отношение към роднините. На неомъжената сестра на младоженеца, булката ще дари престилка с преобладаващи символи на Маказ или гилям Маказ, с което и пожелава скорошен годеж и сватба, да стане като нея булка. Ако женихът има омъжена сестра, която вече е родила деца, символите в даровете  ще бъдат Канатица или Голяма Канатица и  ще носят пожелание за разрастване на семейството в голям род, за плодородие и безсмъртие на рода. Ако пък сестрата е сгодена или омъжена, но още няма деца, символите в нейните дарове ще носят посланието на Голям Маказ и Канатица.

Символите на Велик Канатица или Велика Бабица са подходящи и за гости високопоставени – боляри, багаини. Тези символи отразяват тяхното положение в обществото, п  оказват, че са родоначалници, ролята им е на Майка и Баща, а пожеланието – да пребъдат родовете им.

© 2023 Илиана Дечкова

 

 

 

Вашият коментар