Св. Антоний

Антоновден – 17 януари

Споделете тази публикация на:

Св. Антоний Велики е патрон и на майсторите на кошници, защото приживе е плетял кошници от палмови клони и така е изкарвал прехраната си. Роден е около 251 г. в Египет. 20 години от живота си светецът прекарва в пълно усамотение в пустинята. Бил е също и лечител, с часове е беседвал с болните и страдащите, които са идвали при него. Затова този ден е определен и за предпазване от лоши болести. Хората са вярвали,че Атанас гони лудостта, но не винаги я стига. Антоний Велики е имал дар за чудотворство и прозорливост и е успял да накара много хора да прозрат христовата вяра. Умира на 105 години на 17 януари 356 г.. Погребан е на тайно масто, но мощите му са открити и са пренесени тържествено във Виена. Светецът стигнал до извода, че единствено обичта към ближния може да победи демоните в нас и около нас и заявил: „От Бога повече не се боя – обичам го!“.

Повече за празниците и обичаите ни можете да прочетете в сборника

Фолклорен сборник „Имало едно време – нрави и светоглед на българите“

Св. Антоний
Св. Антоний

Както на всеки празник и на този ден не се работи. Народът вярва, че Антон и Атанас са двама братя, изобретателите на ковашките клещи. Затова са смятани за покровители на железари, ковачи, налбанти и точилари. Жените не бива да плетат, да предат, да варят варива – боб или леща. Ако не спазват забраната ще разсърдят чумата, шарката и синята пъпка – болести, на които хората са придавали човешки облик. Храната за празнника, която жените приготвят са содени питки, намазани с мед, които раздават на близки и съседи за здраве. Една от питките се оставя на тавана за „лелята” или „белята”. Така са наричали чумата, която са омилостивявали, дарявайки и меден хляб. Свинското е задължително за трапезата на този празник: печено, ребърца със зеле, луканка и т.н. Обредните ястия за празника са варено жито, баница, орехи, мед и други.

На този ден имен ден празнуват Антон (от гръцки език – ценен или „който увеличава цената“), Андон, Андонко, Анто, Анко, Анчо, Тоню, Тончо, Доне, Донко, Дончо; Антония, Андония, Антонка, Тона, Тонка, Дона, Донка и други

© 2024 Илиана Дечкова

Вашият коментар