СОЦИАЛНИ МРЕЖИ – НОЖЪТ С ДВЕ ОСТРИЕТА

Споделете тази публикация на:

Какво е социална мрежа

Според Уикипедия социалната мрежа в социологията е социална структура от участници  индивиди или организации, свързани от диадични връзки и други обществени отношения (приятелство, роднински връзки, идеология, традиции, финансови отношения, др.), специфични за участниците в дадената мрежа. Днес под социална мрежа разбираме пространство в интернет, където се свързваме с роднини, приятели, колеги и можем да общуваме с тях в реално време.

Социалната мрежа е онлайн услуга, която може да се ползва през уебсайт или приложение. Тя помага за по-лесното изграждане на социални връзки или социални отношения между хората, като приятелства, бизнес, финанси, идеи, каузи, интереси, хобита и др. Социалните мрежи са идеални платформи за потребителите да споделят идеи, събития, различни свои интереси в рамките на техните индивидуални контакти в мрежата. Това е мястото и за провеждане на онлайн игри и създаване на онлайн дискусии между дадена марка и нейните почитатели. Социалните мрежи позволяват на потребителите да споделят идеи, снимки, статии, дейности и интереси с хората в тяхната мрежа.

Защо ни е нужна мрежата

Човекът е социално същество, създадено да живее в социални групи и да общува непрекъснато със себеподобните си. Общуването е власт и сила. Корените на всяко поведение и всички чувства се крият в някакъв вид общуване. Чрез общуването хората изразяват себе си, мнението и позицията си. До скоро хората общуваха предимно чрез личен физически контакт: на кафе с приятел, на бизнес конференция или симпозиум. С раждането и навлизането на новите технологии по целия свят начинът на общуване между хората коренно се промени. Днес за секунди можем да се свържем с отделен човек или група хора без значение къде се намират. Вече не е нужно да чакаме вечерната емисия новини, за да знаем какво става по света, можем навсякъде и по всяко време да споделяме живота си с любимите си хора, ако те не са до нас. Всичко това се случва в социалните мрежи. Те се раждат през 1994 г., когато технологичният напредък позволи на някои уебсайтове да предлагат възможността за добавяне на коментари във форуми, мигновени съобщения и списъци с приятели.

Видове социални мрежи

Най-основно можем да класифицираме социалните мрежи на няколко групи:

  • социални мрежи – свързване с хора и брандове;
  • мрежи за споделяне на снимки – споделяне на снимки, видеоклипове и др.;
  • дискусионни форуми – споделяне на новини и идеи;
  • мрежи за маркиране и съдържание за съдържание – споделяне на ново съдържание;
  • мрежи за мнения на потребителите;
  • мрежи за блогове и публикуване – публикуване на съдържание онлайн;
  • мрежи на базата на интереси – споделяне на интереси и хобита;
  • социални мрежи за пазаруване.

Плюсове и минуси

Социалните мрежи се развиват непрекъснато. Създават се нови или се добавят функции и възможности към вече съществуващите. Благодарение на тях хората винаги имат контакт и връзка помежду си. Мрежите дават възможност за получаване на бърза информация, която ни е необходима, в рамките на няколко минути. Ползите от социалните мрежи са много. За разлика от близкото минало, когато за да се свържем с близките си в чужбина, чакахме месец, докато пристигне хартиеното писмо или плащахме цяло състояние за телефонни разговори, днес за това са ни необходими само електричество и добра интернет връзка. Чрез социалните мрежи днес е много по-лесно да намерим стари приятели, с които сме изгубили връзка във времето, лесно намираме съмишленици, които споделят нашите виждания и идеи и контактуваме с тях лесно, без значение време и пространство. Чрез мрежата се информираме и разширяваме кръгозора си, имаме много по-голям достъп до всякаква информация.

Въпреки тези положителни качества, социалните мрежи имат и своите негативи. Потребители в днешно време толкова много са свикнали и зависят от тях, че винаги идва момент, в който човек прави нещо – готви или попълва данни за фактури примерно и периодично спира дейностите си, за да провери дали няма нещо ново във Фейсбук, да не изпусне последните новини в Инстаграм. Тези мрежи много често дават грешна, неточна, недостоверна или пресилена информация. А ние потребителите, търсейки тази информация бързо, вярваме на първата прочетена такава.

Друго вредно качество, което масовият потребител развива е, че губи умението си да общува реално и физически с хората. Хората все по-често изпадат в състояние на депресия и тревожност и губят време, енергия или пари. Ако човек често разглежда съдържание с негативен оттенък, започва да изпитва раздразнение или се изнервя. Честият престой в социалните мрежи понякога води и до заплаха за сигурността. Това са вреди от измама или заблуда, които могат да възникнат при злонамерен опит за придобиване на чувствителна информация като потребителско име, парола и детайли на кредитна карта, като извършителят приема чужда самоличност при електронни комуникации, или измами със социално инженерство. Кибертормозът пък е когато трети лица злоупотребяват с нас или ни тормозят като ни изпращат груби или заплашителни съобщения, обиждат, лъжат или разпространяват за нас или наши близки фалшива информация.

Да избягаме от стреса и зависимостта на мрежата

На първо място трябва да познавате различните опции за настройка на съответната мрежа. Така много лесно и бързо ще решите кого и какво искаме да четете. Да блокирате или игнорирате приятели и страници, които непрекъсвано ви заливат с негативни новини е добро решение, но не е достатъчно. В същото време можете да потърсите акаунти, страници и групи, които ви носят положителни емоции и съвпадат с интересите ви.

Друг метод за избягване на стреса е да намалим времето, прекарано в мрежата. За това обаче се изисква известна доза самоконтрол – нещо трудно за вече пристрастените. Настройте си аларма на телефона, която да ви напомня след час примерно да оставите устройството си и да се раздвижите. Вечер докато спите е желателно звукът да е изключен и устройството ви да е далеч от вас. Така няма да се изкушавате в просъница да надникнете в чата, когато телефонът извибрира.

Когато сте в компания или дори само с един човек, наложете си да приберете телефона в чантата/ в джоба. А през свободното си време се опитайте всеки ден да намалявате времето, прекарано пред екрана, бил той на компютър или телефон. За целта си намерете хоби. Може да слушате музика, да се разходите, да четете… или да опечете сладкиш. просто правете нещо, което ви е приятно, като в същото време държите телефона и компютъра в другата стая.

А ако вие сте родител на зависимо дете, в никакъв случай не налагайте пълна забрана. Защото това само ще изостри чувството на глад за виртуален социален контакт. Наложете ограничения на детето, но го оставете да ползва мрежите. Все пак живеем в 21 век.

Ползите и вредите от социалните мрежи са дилема, която може да бъде разрешена само от самия потребител.

© 2023 Илиана Дечкова

 

Вашият коментар