Традиции и обичаи на 1 март

Споделете тази публикация на:

Първи март е един от най-древните български празници. Съществуват много легенди за празника и неговият основен символ – мартеницата. Празникът дава началото на новия сезон, а всички обичаи са свързани със съживяването на природата. Стопанката на дома е основна фигура в ритуалите през този ден. Вярвало се е, че на 1 март студът влиза дълбоко под земята. Но въпреки това хората знаели, че през целия месец времето може да бъде много променливо – от люти студове, до много топли дни. Март е месецът на Възкресението – – пречистване и ново начало на природния кръговрат. Въпреки това, през месец март хората са били подготвени за резки промени във времето – от слънце до сняг и виелици.

Символика на мартеницата

Най-известният обичай е закичването на хора и млади животни с Мартеница (усукани бяла и червена вълнена нишка) на 1 март – деня на пристигането на Баба Марта.

Обичаят за връзване на Мартеница е познат в България, Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още  на млади животни и дървета, също и на мъжете.

Легенди за мартеницата

Преди слънцето да се покаже на хоризонта, най-старата жена в къщата става рано и прави основно почистване. Всичко от покъщнината, което е червено, се изнася навън – покривки, постелки, пояси, престилки и т.н. Хората са вярвали, че червеният цвят е любим на Баба Марта и така са се стремели да я зарадват. На младите моми и булки и на децата се завързват мартеници за здраве. Младите излизат навън, за да ги „види” Бабата и да им се зарадва, а старите жени стоят в къщи, за да не я разсърдят.

На този първи ден от месец март се палят огньове, двора се обикаля и се дрънка с различни метални предмети и се наричат пожелания. Целта е да се изгонят змиите и гущерите.

Легенда за Баба Марта

Мартеницата се носи докато човек не види щъркел, лястовица или цъфнало плодно дърво. Тогава я оставя под камък и  след половин година проверява дали отдолу има мравки. Ако девойка гледа под камъка и по  мартеницата и има много мравки – избраникът и ще бъде беден. За да са румени и здрави децата, мартениците се завързват на плодно дръвче. А за да изгонят злото от дома си, я хвърлят в течаща вода. Днес ние също спазваме тези ритуали. И ние като предците си, на 1 март си избираме един ден от месеца и какъвто е денят (студен, бурен, топъл, ясен), такава ще е и цялата година за този, който го е избрал.

© 2023 Илиана Дечкова

 

 

Вашият коментар