Ивановден – 7 януари

Споделете тази публикация на:

Християнството посвещава този празник на един от най-великите пророци, проповядващ ревностно идването на Исус Христос на земята при хората – а именно на Йоан Кръстител или Предтеча. Той е почитан като закрилник на побратимството и кумството. Затова на този празник по обед младоженците гостуват в дома на девера и кумовете си и им носят  ракия, млин, кравай и вино.

На този ден ритуалите и обичаите, свързани с кръщаването на водата и вярата в нейната церовита сила, продължават. По традиция трябва да се окъпят булките и младоженците, които са вдигнали сватба през настоящата зима до Ивановден, всички именници, както и сгодените моми и ергени.

Повече за празниците и обичаите ни можете да прочетете в сборника

Фолклорен сборник „Имало едно време – нрави и светоглед на българите“

Друг обред, който се прави в тракийските земи на Ивановден или на късния Атанасовден, е  „хващане на арътлици“, представляващ  побратимяване на момците. Ако трима приятели искат да се побратимят, то трябва на този ден последователно да се съберат в дома на всеки от тях, започвайки от този на най-големия другар. Неговата майка ги посреща и им закача по една китка, направена от чимшир и бръшлян. На всяка е завързана златна паричка с червен конец. Окичвайки ги, майката изрича благословията: „Оттук нататък чимшир побратими да станете! Да не се карате и лоши думи да не си изричате,  да се обичате и уважавате като братя!“. Обичаят се повтаря в домовете и на другите момци.

В Ямбол обредът на побратимяване се прави по различен начин. Там женените мъже или ергените, които се подготвят да станат арътлици, пристъпват едновременно с десния крак върху живи въглени. След това си раздават специално приготвени обредни хлябове и последователно отпиват от паница с червено вино.

Богоявление или Йордановден – 6 януари

В Родопите на този празник сгодените ергени заедно със своите родители и роднини, отиват тържествено в дома на годениците си. Бъдещата свекърва трябва да измие лицето на девойката, а след това да я окичи с китка и златна паричка. Тогава вече всички се настаняват край щедрата софра и се нагощават богато.

© 2024 Илиана Дечкова

 

Вашият коментар