фея, която носи огън в шепите си

Символиката в народното ни творчество – ОГЪНЯТ

Споделете тази публикация на:

Из Оракул „Имало едно време“

Основната символика на огъня в много религии и народни вярвания е свързана с пречистване и освещаване. Огънят има двояко значение. Той може да стопли и да свети, но може и да изгори и унищожи. Това е единствената стихия, която човек може сам да получи, което е доказателство за неговото родеене с боговете. Символ на сила и познание, на свобода, но и на отговорност.

В българския фолклор огънят присъства непрекъснато в ежедневието на хората. А те му отдават своята почит. Огънят има магическа сила – предпазва от болести и зли духове, пропъжда ги на далече, предпазва от градушка. Огънят е особено важен елемент в някои лечебни практики, свързани с леене на куршум, гасене на въглен при баене. Наред с почитанието към огъня като съзидателна сила, народът ни е практикувал обичаи, предназначени за предпазване от разрушителната сила на природната стихия. През лятото – на Павльовден, Илинден и през т.нар. Горещници се извършвали ритуали за защита от пожар. На тези дни съществуват и редица забрани за определени трудови дейности, включително и за палене на огън. В прастари времена, когато хората са нямали кибрит, огънят в огнището се е поддържал непрекъснато. Грижата за това имала най-старата жена в дома. Вечер, преди лягане, тя заравяла жарта с дълбок пласт пепел, за да може на следващия ден да го разпали отново.

Огънят притежава особена магическа сила, която с времето намалява и трябва да се възобнови. Когато дойдел този момент, всички в селото изгасяли огньовете си и произвеждали нов огън – млад, жив, Божи. Това се получава чрез търкане на борина или други сухи дървета, с ръце или с един уред, състоящ се от два вбити в земята колци и едно вретено през средата, на което е увит  ремък или връв, която да го завърта. Търкането на борината и въртенето на вретеното продължава, докато не се произведе огън. От този нов огън вземат всички и го носят в домовете си.

Възобновяването на огъня се прави обикновено през горещниците – дните, считани за празник на огъня. Старите хора казват, че през тези дни огънят слизал от небето.

В положителен аспект огънят е символ на знанието, енергията на ентусиазма, на топлотата, на яркостта, блясъка и духовитостта, на озаряването и на активността. Това е енергията на топлината, действието, емоцията и страстта – независимо дали става дума за идеи, понятия и представи или за секс. Тя е жива и мощна, но често е и разрушителна. Всички ние се нуждаем от топлината, страстта, и животодаряващата енергия на огъня. Това е мощ, която трябва да се използва в умерени количества!

Отрицателното значение на огъня – липса на страст и търпение в начинанията или във взаимоотношенията. Егоизъм, неумение за мислене в перспектива. Или сте твърде заслепени от постигането на набелязаната цел. В стремежа си да направите нещо хубаво и градивно, може да прекалите и да го унищожите.

Оракуле, кажи ми !

 

© 2023 Илиана Дечкова

 

Вашият коментар