корица на книгата "Имало едно време - нрави и светоглед на българите"

Томина неделя

Споделете тази публикация на:

Из „Имало едно време – нрави и светоглед на българите“

Неделята след Великден е Томина неделя — по името на Тома — един от дванайсетте апостоли на Исус. Според легендите Тома не повярвал на Христовото възкресение и затова Спасителят му се явил след няколко дни и позволил на апостол Тома да сложи пръст в раните му. Затова и наричат апостол Тома още Неверни.

Седмицата преди Томина неделя е изпълнена с много момински празници. Най-големият е Празната/ Светлата сряда. В този ден момите изработват кукла-булка от чехлите на млада булка, която се е оженила през изминалата зима. Единият чехъл е червен, а другият – жълт. Куклата обличат в мъжка риза, защото тя е символ на пра образа на двуполовото божество, от което според нашата фолклорна митология е произлязъл човекът.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване. Денят се смята за лош и не се работи нищо. Жените не перат, а мъжете не сеят и не копаят. Не се вари мляко, за да не се „вдигне” млякото на животните.

Имен ден празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар