рисунка на ученици и учителка в час

Да разчупим клишетата

Споделете тази публикация на:

Статията е част от магистърска теза на тема „Радикална реформа в образованието – индивидуалност вместо унифициране“ по специалност Педагогика за придобиване на квалификация „учител по икономически дисциплини“ към ИУ – Варна, защитена с Отличен

През 21 век човечеството се изправя пред някои от най-обезсърчителните предизвикателства. Най-добрият ни ресурс се оказва възможността да култивираме уникалните си способности и въображение. Да бъдем креативни и иновативни. Най-голямата опасност е да се изправим пред бъдещето, без да сме инвестирали в него. Но за да се ориентираме в сложната среда на бъдещето, не трябва да се взираме само в огледалото за обратно виждане. Трябва да разчупим клишетата, за да успеем.

Креативността е огромен дар за човешката интелигентност. И колкото по-сложен става светът, толкова по-изобретателни трябва да бъдем, за да оцелеем. Всеки човек разполага с този дар. Но все повече хора са забравили това. Живеем в свят, който се формира от идеи, ценности и вярвания на човешкото въображение и култура. Светът днес е създаден веднъж от при родните сили и втори път от разчупването на стереотипите. Мислите и чувствата не са създадени само за да виждаме света такъв, какъвто е. Те служат и да раждаме идеи, с които да го променим и развиваме. Различните общности живеят различно и сами създават своите светове, следвайки собствените си идеи. Но големите революции в човешката история са породени от нови начини на виждане, които разбиват старата сигурност.

За да осъзнаем собствения си креативен потенциал, означава да намерим себе си. Образованието би трябвало да ни помага в това отношение, но днес виждаме точно обратното. В училище и в университета децата биват унифицирани и отдалечавани от истинските си таланти. За да вървим напред, трябва да променим това.Кука

Нуждата от креативност

Днес всички сме сграбчени от глобалната революция. Скоростта и мащабът на промените по света нямат прецедент в човешката история. Всичко се случва бързо и в голямо количество. Две са основните причини за това – технологичните иновации и нарастването на населението. И все повече хора си дават сметка, че образованието  обучението са ключът към бъдещето, те трябва да направят хората гъвкави и адаптивни. Всеки трябва да се приспособи в един нов свят, където сигурността остава в миналото. Но именно днешният начин на образование е причина за масовата загуба на таланти. Подходите в образованието днес предлага една определена стандартизация, което погубва индивидуалността. Набляга се повече на академичните способности и се пренебрегват много други.

В миналото масовите системи за публично образование са били създадени, за да поемат нуждите на индустриалната революция. Преди средата на 19 в. много малка част от хората са имали достъп до каквото и да било образование. Йерархията на дисциплините в училище и в миналото и днес следват основните нужди на търсенето и предлагането на пазара. Но образованието не е линеен процес. Какви ще станем в бъдеще зависи от опита, който трупаме тук и сега. Когато следваме вътрешното си Аз, създаваме възможности, срещаме различни хора и правим живота си различен. Днес за младите бъдещето изглежда мрачно и отчайващо. Те нямат работа и не виждат перспектива да си намерят. Само онези, които притежават способности да измислят нови услуги или нови възможности са новите успели. Онези, които имат необходимото въображение да измислят нови начини за вършене на старата работа.Кука

Предизвикателството днес

Скоростта на промените се увеличава всеки ден. Новите технологии променят начина на мислене, на работа, на общуване. В същото време населението на Земята нараства с бързи темпове. Най-дълбоките промени са се случили в последните 50-100 години и всичко става все по-бързо. Малко хора си дават сметка, че само начинът за предаване на информация е променил света неимоверно. На практика след изобретяването на печатарската преса писмената информация става стотици пъти по-достъпна за масата. Към днешна дата всичко е дигитализирано и съобщенията ни „пътуват” няколко секунди. Притежаваме мултифункционални устройства, които се побират в джоба. Всичко това определя динамиката на развитие на нашето съвремие. Сякаш живеем в един безкраен маратон, където скоростта непрекъснато се увеличава. Но как да направим така, че да не изоставаме? За да се изправим пред предизвикателствата, трябва да разчупим старият начин на мислене и да разберем тяхната природа.

Най-голямото предизвикателство днес е да трансформираме образователната система. Да я направим подходяща и адекватна за нуждите на динамичния 21 век. Необходимо е радикално ново виждане за човешката интелигентност и креативност. Факт е, че в целия свят правителствата влагат огромни средства за реформи в образованието. Те обаче на практика задушават най-важните качества и умения на подрастващите: креативност, разбиране за култура, комуникация, сътрудничество и умение за решаване на проблеми.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар