рисунка на ученици и учителка в час

Учител – професия или призвание?  

Споделете тази публикация на:

Статията е част от магистърска теза на тема „Радикална реформа в образованието – индивидуалност вместо унифициране“ по специалност Педагогика за придобиване на квалификация „учител по икономически дисциплини“ към ИУ – Варна, защитена с Отличен

Качественото образование е една от основните предпоставки за развитието на всяко едно общество. Светът има нужда от нова образователна система. Такава, която да не създава клиширани, еднотипни същества, хора, с много знания и никакви умения да ги употребят. Образователната система трябва да поощрява развитие на личните и индивидуални дарби и креативността. Защото само така те ще истински пълноценни и успешни хора.

Не е достатъчно един учител да има познания само дисциплината, която е изучавал. Да бъдеш учител е нужно да имаш призвание, огромна доза талант и много знания и умения за общуване. Тази професия е една от най-важните и отговорни в обществото, защото именно учителят е този, който освен да предоставя знания, играе не малка роля във възпитанието на учениците си и допринася за формирането на техния характер

Едно дете се формира като личност най-напред у дома, в семейството си.Но колкото повече расте, толкова повече му влияе околната среда. Една част от тази среда са приятелите и учителите, с които контактува всеки ден. И точно учителят, заедно с родителите са моделите му за подражание. Който работи с деца, трябва да знае, че ежедневния контакт с тях формира бъдещето на нашето общество. Защото Човекът е същество, създадено и програмирано да се развива и усъвършенства в най-различни аспекти и области. Това според мен е главният смисъл изобщо на човешкото съществуване. Един от начините да извървим своя човешки път на усъвършенстване е да добиваме все нови и нови знания. Това е и нашата цел. Проблемът на нашето съвремие е, че младите хора, подрастващите, бъдещето на нашия свят са силно демотивирани по принцип. У тях се наблюдава пълна или частична липса на желание да получават знания, да ги прилагат, да творят и да създават.

В днешния свят фактологическите знания и информацията са общодостъпни. Разбира се, всеки индивид трябва да има някаква база от знания. Самият процес на учене и запомняне развива мозъка. Но за жалост тенденцията е днешните деца да излизат от училищата и университетите пълни със знания, които обаче не умеят да приложат в реалния живот. Просто защото никой не ги е научил на това. А причината е в отдавна неефективната образователна система. Най-голямото предизвикателство днес е да трансформираме образователната система. Да я направим подходяща и адекватна за нуждите на динамичния 21 век. Необходимо е радикално ново виждане за човешката интелигентност и креативност. Факт е, че в целия свят правителствата влагат огромни средства за реформи в образованието. Те обаче на практика задушават най-важните качества и умения на подрастващите: креативност, разбиране за култура, комуникация, сътрудничество и умение за решаване на проблеми.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар