Трапеза за Бъдни вечер

Бъдни вечер – 24 декември

Споделете тази публикация на:

Бъдни вечер е един от най-важните дни в годината за българина.  Празникът не е подвижен и се нарича още Малка Коледа. В родния ни фолклор ритуалите и обредите, с които се посреща раждането на Божия син са богати. Има много символи, които съпътстват празника. В празнично-обредната система на Бъдни вечер и Коледа се преплитат библейските притчи и народните вярвания.

Повече за старите народни обичаи и празници можете да прочетете в сборника:

Фолклорен сборник „Имало едно време – нрави и светоглед на българите“

БъдникБъдникът – един от най-важните символи. През деня мъжете трябва да отидат в гората и да отсекат дърво – най-често дъб, понякога круша. Дървото не трябва да се опира в земята, затова обикновено го качват на шейна и така го влачат до дома. Бъдникът трябва да гори без прекъсване, в някои краища на страната до Йорданов ден, за да не угасне животът в семейството през следващата година. Когато изгори, пепелта не се изхвърля, а се ползва за лекарство.

Трапеза за Бъдни вечерТрапезата – на Бъдни вечер тя е задължително постна. Това е последната вечер на коледните пости. Ястията са нечетен брой, обикновено 5 или 7. Орехи, чушки, ошав, тиквеник, постни сарми, варено жито – това са ястията, които стопанката на къщата обикновено приготвя. Питката също е постна, украсена с кръст от тесто в средата или монограмата на Иисус Христос. По краищата на коледната питка се нареждат топки от тесто. Те не се слагат просто за украса, а символизират домашните животни, най-често овцете. Получава се един затворен кръг, който пък символизира кошарата. Тези символи произлизат от няколко аспекта – в ранното християнство зографите са представяли Иисус като пастир, заобиколен от стадото си, а според Библията детето Иисус е положено в ясла след раждането си.

Коледа – 25 декември

Когато ястията са готови цялото семейство сяда на трапезата. Най-възрастният, без значение мъж или жена прикадява вечерята. След това главата на семейството разчупва погачата на толкова парчета, колкото са хората в семейството, плюс още едно. Това отделно парче е първото и се нарича на Богородица. Момите гадаят като слагат хапка от обредната пита под възглавницата си. Когото сънуват, той ще е избраникът. През цялата вечер, ако някой трябва да стане, върви приведен, а не изправен. Това се прави, за да са приведени житата на нивата и клоните на дърветата от плод. А празничната трапеза не се раздига, оставя се до сутринта.

Коледарите

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар