раждането на Иисус

Коледа – 25 декември

Споделете тази публикация на:

На следващият ден след Бъдни вечер е Коледа. Тук отново се преплитат християнските и старите народни вярвания. На Коледа приключват 40-дневните пости. Църквата празнува раждането на Спасителя, а народът – раждането на новото Слънце. Основната символика на Коледа е вечната природа, умираща и възраждаща се отново и отново. коледна трапезаКоледната трапеза е богата и предимно с месни ястия. Стопаните колят ритуално прасето, което са отглеждали цяла година специално за този ден . Освен свинското, на трапезата присъстват пищни баници с месо или сирене, пълнени кокошки, свинско, кисело зеле, пастърма, пържени кюфтета. Младенецът е роден, но до Йорданов ден дните се наричат „мръсни” и се смята, че точно тогава бродят всички зли, свръхестествени същества. Човек не бивало да замръква навън, за да не му напакостят. Ако все пак някой е трябвало да излезе по тъмно, задължително е носел със себе си муска с основна съставка чесън, за да го предпази от мрачните сили. Това е и основната задача на Коледарите – да носят здраве и берекет и с песните и ритуалите си да ги пазят от злите сили.

Сутринта на Коледа хората отиват на черква. След това започвало наддаването с момини краваи. Ако момък люби мома, за него е въпрос на чест да и откупи кравая. Цял ден се вият хора, където наедно се веселят и млади и стари.

Повече за старите народни обичаи и празници можете да прочетете в сборника:

Фолклорен сборник „Имало едно време – нрави и светоглед на българите“

На Коледа ако сол вземеш на заем, да я върнеш скоро, да не те болят очите. Ако пък ушите ти писнат, то ангел минава покрай теб. Прекръсти се три пъти и си пожелай нещо. Децата с огън да не играят по Коледа, че да не се напикават нощем. А нощем да не се броят звезди, за да не излизат брадавици по ръцете… това са само част от поверията, в които хората са вярвали. И днес Коледа се празнува  три дни – 25, 26 и 27 декември, като последният ден е и денят на Св. Стефан.
© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар