карта с фолклорни области

Фолклорни области в България – Добруджанска област

Споделете тази публикация на:

Страната ни е малка по територия, но събира в себе си цели седем фолклорни области, всяка уникална за себе  си със свои специфични особености по отношение на облекло, музика, песни и танци.

добруджански мъжки костюм
добруджански мъжки костюм

Добруджанската област обхваща североизточната част на България. На изток се простира до Черно Море, на югозапад – до Лудогорието и Северняшката фолклорна област, а на север граничи с река Дунав. Добруджанският бит и традиции са добре запазени в районите на Силистра, Тутракан, Тервел, Добрич, Каварна, Балчик и Варна. В този регион поминъкът, песните и танците имат неразривна връзка със земеделието. Причината – Добруджа винаги е била житницата на България

дамска добруджанска носия с жълта кърпа
дамска добруджанска носия с жълта кърпа

Танци

Танцът на Добруджа е умерен, танцуващият е приклекнал или приседнал, наклонен най-често назад. В повечето добруджански танци темпото в началото на мелодията е бавно, а после постепенно става умерено. И мъжките, и женските танци са със свободно движение на тялото, като ръцете и раменете вземат дейно участие в танца.    Най-типични са смесените хора в кръг или полукръг. Известният „Добруджански ръченик” се изпълнява само от мъже, като танцуващите едни и същи бавни и плавни движения, без да се залавят помежду си. В добруджанския ръченик са вплетени моменти от ежедневната работа на полето – сеитба, коситба, прибиране на реколтата и др.

Повече за родния ни фолклор, празници и обичаи, облекло и шевици можете да прочетете в сборника

Фолклорен сборник „Имало едно време – нрави и светоглед на българите“

Популярни танци

добруджанка мъжка носия
добруджанка мъжка носия

Добруджански ръченик, Ляво хоро, Ръка, Буенец, Опас, Сборенка, Черкезката, Данец, Добруджанска тропанка.

Музикален фолклор

варненски дамски костюм
варненски дамски костюм

Изобилието от неравноделни тактове и хороводни мелодии е най-характерно са този вид народна музика. Тук са издигнати в култ земята и нейното плодородие. Мъжете и жените равностойно изпълняват бавните добруджански песни, като жените пеят по-често във високия регистър. Жетварските песни са с много богата орнаментика, а трапезните и седенкарските песни са с дълги и подробни текстове.

Популярни песни

Изгряла е месечинка, Хваленото булченце, Есен се заесенява, Я подай ми, Донке ле, тамбурата, Слънчице мило мамино, Лале ли си, зюмбюл ли си, Ряка тече, Свирчица свири по поле

Музикални инструменти

Основните в тази област са кавалът, гъдулката и гайдата. По-специфичен инструмент е хармониката, която отдавна е навлиза трайно в добруджанските мелодии. Уникалното за тази област е използването на трите: хармоника, джура гайда и гъдулка. Така с времето се оформя един самобитен музикален стил, с който добруджанската песен става многопластова и различна. Иначе гайдата ще чуем из цялата област, гъдулката звучи по-често в крайдунавските части, а на медния звук на кавала можем да се насладим най-вече в източната част на областта.

 варненска дамска носия
варненска дамска носия

Народни обреди и обичаи: Бразая; Буенец; Лазарки.

Народни занаяти: медникарство (Варна); златарство (Провадия).

Народни носии: женска – сукманена носия за жени с деца и двупрестилчена за моми и невести; мъжка – чернодрешна носия.

© 2024 Илиана Дечкова

Вашият коментар