Какво разбираме под „Електронна търговия“

Споделете тази публикация на:

автор: Деница Димитрова

Търговията е  процес на обмяна на стоки и пари между продавач и купувач. Този обмен може да се осъществи пряко или непряко.  Електронната търговия възниква преди 40 години. От ден едно ден днешен тя расте с максимална скорост в пространството с нови фирми, по – нови технологии и иновации, лесно и удобно пазаруване. Майкъл Олдрич, английски изобретател, новатор и предприемач, е приписван на разработването на предшественика на онлайн пазаруването.

Форми на онлайн търговията

Идеята възниква през 1979 г. по време на разходка със съпругата му и техния лабрадор, когато Олдрич се оплаква от седмичната си експедиция за пазаруване на хранителни стоки. Този разговор породи идея, която трябваше да свърже телевизор към супермаркета им, за да им достави храна. Веднага след дискусията Олдрич планира и реализира идеята си. Между средата на 2000-те и 1995-те години беше постигнат важен напредък в търговското използване на Интернет. Най-големият онлайн търговец на дребно в света от Amazon, стартиран през XNUMX г. като онлайн книжарница. Amazon, като онлайн магазин, успя да предложи експоненциално повече продукти за купувача. Друга голяма история за успеха беше eBay, сайт за онлайн търг, който дебютира през 1995 г. Други търговци като Zappos и Victora Secret последваха примера със сайтове за онлайн пазаруване.

Предимства на електронната търговия

Дигитализацията навлиза във все повече сфери на живота и електронната търговия отдавна е част от ежедневието ни. На практика всичко е на един клик разстояние и просто трябва да изчакаме доставката. И докато се излежаваме на дивана у дома имаме достъп до безброй стоки и услуги. Често обаче оставаме излъгани от вида и качеството на поучената стока. Съществува и рискът с плащането, когато трябва да вкараме данните от дебитната си карта, ако доставката не позволява наложен платеж. Губи се и социалния контакт, възможността да срещнем някого, да поговорим с консултант на място и да изберем най-доброто за себе си. Или пък да не получим навреме поръчан подарък… защото е Коледа и всички пазаруват онлайн.

Онлайн търговията има предимства и недостатъци както за търговеца, така и за крайния потребител. От всичко изложено до тук, смятам, че позитивите са повече за търговеца, а негативите – за клиента.

Недостатъци на електронната търговия

Електронната търговия обаче все повече се разраства в световен мащаб. Статистиките са особено показателни. През 2020 г. онлайн продажбите са над 18 % от всички продажби на дребно в света. Очаква се през 2024 г. да достигнат до 21 %. За това бурно развитие на онлайн пазаруването допринесе много и пандемията. Според специалистите до 2040 г. електронната търговия ще съставлява до 95 % от всички покупки. Пак според статистиките жените и хората между 18 и 34 години предпочитат този вид пазаруване. Нека обаче не забравяме, че предимството на живия контакт е незаменимо.

© 2023 Илиана Дечкова

Вашият коментар